O Kyrie Irving, το εμβόλιο και ένας πονοκέφαλος για το ΝΒΑ

Ο σταρ των Brooklyn Nets δεν κάνει το εμβόλιο κατά της Covid-19 και προκαλεί πονοκέφαλο στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του ΝΒΑ.

Το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, ο Kyrie Irving δεν ασχολήθηκε καν με την ανακοίνωση της ομάδας του, Brooklyn Nets, που μεταξύ άλλων ανέφερε πως ο Αμερικανός γκαρντ τίθεται εκτός προπονήσεων και (εντός έδρας) αγώνων μέχρι να εμβολιαστεί κατά της Covid-19. Αντ' αυτού, προτίμησε να τοποθετηθεί δημοσίως μέσω των εκπροσώπων του, που μίλησαν με τον δημοσιογράφο του The Athletic, Shams Charania.

Λίγες ώρες αργότερα, το θέμα του Charania δημοσιεύτηκε και μεταξύ άλλων σε αυτό αναφέρεται πως ο Irving δεν είναι αντιεμβολιαστής αλλά ένας άνθρωπος που θέλει να τονίσει τους κινδύνους που κρύβει μία τέτοια πράξη "ελέγχου". Μάλιστα, ο αθλητής εξήγησε στους συμπαίκτες του γιατί είναι τόσο αναστατωμένος, τονίζοντας πως η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έρχεται σε αντίθεση με κάποιες από τις βασικές αρχές της ζωής του.  

O Kyrie Irving, το εμβόλιο και ένας πονοκέφαλος για το ΝΒΑ

"Ο Kyrie θέλει να αποτελέσει τη φωνή εκείνων που δεν ακούγονται" γράφει ο Charania και συνεχίζει: "Είναι 7 φορές All-Star, 2 φορές μέλος της All-NBA Team και Rookie of the Year. Θα χρησιμοποιήσει τη δύναμή του για να υποστηρίξει κάθε άτομο που θέλει να αποφασίσει μόνο του για το αν θα πρέπει να κάνει το εμβόλιο ή όχι, χωρίς να αντιμετωπίσει επιπτώσεις στην εργασία του". 

Βέβαια, σε όλο αυτό δε βοηθά ο ίδιος ο Irving, που μέσω Twitter είχε τοποθετηθεί -έστω και λίγο αινιγματικά- μερικές ημέρες πριν: "Είμαι προστατευμένος από τον Θεό, το ίδιο και οι δικοί μου άνθρωποι. Είμαστε μαζί σε αυτό" έλεγε το tweet του, που προκάλεσε πολλά σχόλια - όχι ακριβώς υπέρ του. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πώς και πότε θα λήξει το θέμα, με το NBA να ξεκινά σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Ο 29χρονος σταρ δε, αφήνει να διαρρεύσει πως προτίθεται να σταματήσει ακόμη και το μπάσκετ αν γίνει trade. 

Το φαινόμενο της Επίπεδης Γης

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Kyrie Irving βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, όχι ακριβώς για τους ορθότερους των λόγων. Τα πρώτα ερωτήματα γύρω από τον χαρακτήρα του και τι κουβαλά ακριβώς στο κεφάλι του άρχισαν να δημιουργούνται τον Φεβρουάριο του 2017, όταν φέρεται να ρώτησε τους τότε συμπαίκτες του στους Cavs Richard Jefferson και Channing Frye αν πιστεύουν όντως πως η Γη είναι στρογγυλή.

 "Η Γη είναι επίπεδη. Δεν είναι θεωρία συνωμοσίας" τους είπε σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, χωρίς ο ίδιος να το διαψεύδει, τουλάχιστον όχι σε πρώτη φάση, κάτι που ασφαλώς  τον έκανε κύριο θέμα συζήτησης στα media και το Twitter για αρκετές εβδομάδες.

Ευτυχώς για όλους, ενάμιση χρόνο μετά αναθεώρησε, δηλώνοντας πως "όταν έκανα τη συγκεκριμένη δήλωση ήταν μια περίοδος που μου άρεσαν πολύ οι θεωρίες συνωμοσίας. Όμως κατάλαβα πως ακόμη κι αν πιστεύεις κάτι τέτοιο, δεν μπορείς να βγαίνεις και να το λες έτσι εύκολα. Λυπάμαι για όλο το θόρυβο που δημιουργήθηκε και για όσους καθηγητές έρχονταν και μου έλεγαν πως δημιούργησα αμφιβολίες στους μαθητές τους. Απολογούμαι".

Και μετά ήρθε η Φούσκα

Πολλοί παίκτες, παράγοντες, προπονητές αλλά και το φίλαθλο κοινό υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό το -επιτυχημένο όπως αποδείχθηκε- πείραμα της Φλόριντα, για την ολοκλήρωση της σεζόν 2019-20. Ο σταρ των Brooklyn Nets δεν εξέφρασε απλώς την αντίθεσή του αλλά ουσιαστικά δημιούργησε ένα τεράστιο κύμα εναντίον της απόφασης του Adam Silver και του σχεδίου που ετοίμασε μαζί με τους ιδιοκτήτες των ομάδων. 

ΚΑΪΡΙ ΙΡΒΙΝΓΚ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ ΝΕΤΣ

Αρχικά, και θέλοντας -δικαιολογημένα- να θίξει θέματα όπως ο ρατσισμός και η δολοφονία του George Floyd από αστυνομικό καθώς και να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον κορονοϊό (η Φλόριντα συγκαταλεγόταν τότε ανάμεσα στις Πολιτείες με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων) αλλά και το ρίσκο για τους αθλητές, οργάνωσε ένα Zoom call στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 100 παίκτες του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ του κόσμου όπως οι Chris Paul, Carmelo Anthony, Dwight Howard και Kevin Durant.

Στη συγκεκριμένη επικοινωνία, που διήρκησε 1,5 ώρα, ο 28χρονος γκαρντ εξέφρασε με έντονο τρόπο όλες τις ανησυχίες του. "Δεν υποστηρίζω την επιστροφή του πρωταθλήματος στο Ορλάντο. Δεν είμαι με τον συστηματικό ρατσισμό και όλες αυτές τις αηδίες. Κάτι βρωμάει εδώ και το ξέρουμε όλοι. Είμαι έτοιμος να θυσιάσω τα πάντα για να έχουμε κοινωνική αναγέννηση" φέρεται να είπε μεταξύ άλλων. 

> Διάβασε ακόμη: 75 χρόνια ΝΒΑ με ένα τρελό βίντεο

Το αποτέλεσμα του προαναφερθέντος Zoom call ήταν, μερικές ημέρες αργότερα, η αποστολή μίας επιστολής προς το ESPN, με ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Σε αυτή μάλιστα υπήρχαν και οι υπογραφές ανθρώπων από άλλα σπορ και βιομηχανίες του θεάματος.

"Δεν θα το βουλώσουμε. Είμαστε μια ομάδα αντρών και γυναικών από διαφορετικές ομάδες που μπορεί να είναι αντίπαλοι, ωστόσο κάναμε πέρα το εγώ μας και τις διαφορές μας, για να σιγουρέψουμε πως θα παραμείνουμε ενωμένοι. Απαιτούμε ειλικρίνεια κατά τη διάρκεια αυτής της αβέβαιης εποχής. Όλο αυτό δεν γίνεται για τους παίκτες, τους αθλητές ή τους διασκεδαστές. Πρόκειται για ένα γκρουπ ανδρών και γυναικών που είναι ενωμένοι για την αλλαγή. Ο καθένας στον τομέα του δεν πρόκειται απλώς να το βουλώσει και να παίξει, προκειμένου να αποσπαστεί από αυτό που είναι στα αλήθεια το σύστημα: Χρησιμοποίηση και κακοποίηση. Ποια είναι η μεγάλη εικόνα; Είμαστε εδώ για την ενότητα και την αλλαγή" αναφερόταν μεταξύ άλλων στην επιστολή. 

NBA ΚΑΙΡΙ ΙΡΒΙΝΓΚ 1

Η κίνηση, όπως ήταν λογικό, προκάλεσε τεράστια ανησυχία στη λίγκα, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο το πλάνο της επιστροφής στα παρκέ (αν και τελικά όλα έγιναν βάσει σχεδίου και με απόλυτη ακρίβεια και επιτυχία), σε μία περίοδο τρομερά μεγάλης Κρίσης για την αμερικανική κοινωνία.

> Διάβασε ακόμη: Μία ιστορία για το πιο εξωφρενικό πρόστιμο του ΝΒΑ

Αρκετοί χρήστες του Twitter, κυρίως οπαδοί του Donald Trump και ελαφρώς ρατσιστές, έσπευσαν αμέσως να τον ειρωνευτούν. Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο, ο Uncle Drew είχε δίκιο με τις απόψεις του να πατούν γερά πάνω στην πραγματικότητα και τη λογική. Ό,τι δηλαδή δε συμβαίνει στην παρούσα φάση και ένα τόσο σοβαρό θέμα σαν τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

 


 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.