Το ΝΒΑ θα τα καταφέρει και πάλι

Η νέα σεζόν για το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου ξεκινά στις 22 Δεκεμβρίου. Κανείς όμως δεν έχει ξεχάσει τη σεζόν της Φούσκας.

Το πρώτο τζάμπολ του ΝΒΑ για τη σεζόν 2020/21 θα γίνει στις 22 Δεκεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε από την Ένωση παικτών (NBPA), έπειτα από την τηλεδιάσκεψη που αυτή είχε με τους ιδιοκτήτες και τη λίγκα. Το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη έχει μεταφέρει επίσης το draft στις 18 Νοεμβρίου. H καινούρια αγωνιστική χρονιά θα περιλαμβάνει 72 αγώνες κανονικής περιόδου (αντί 82) για κάθε ομάδα και θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουλίου, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Η σεζόν της Φούσκας

Πριν από όλα αυτά όμως έπρεπε να προηγηθεί η ολοκλήρωση της σεζόν του κορονοϊού. Τα ξημερώματα της 12ης Οκτωβρίου 2020, οι Los Angeles Lakers στέφθηκαν Πρωταθλητές του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ του πλανήτη για 17η φορά στην ιστορία τους. Μετά το φινάλε του Game 6 των Τελικών απέναντι στους Miami Heat, οι άνθρωποι -παίκτες, προπονητές και staff- των Λιμνανθρώπων βρέθηκαν να πανηγυρίζουν μόνοι τους στη Φούσκα της Φλόριντα, που το ΝΒΑ ξεκίνησε να δημιουργεί από τον περασμένο Απρίλιο, όταν και αποφασίστηκε με αυτόν το τρόπο η συνέχιση της σεζόν.

Το ΝΒΑ θα τα καταφέρει και πάλιGetty Images

Φαινομενικά ήταν μία ασυνήθιστη εικόνα. Πρακτικά, τίποτα διαφορετικό από τα όσα έχουμε δει και βιώσει σχεδόν για όλο το 2020. Πάνω από όλα όμως, μία επιβεβαίωση πως το ΝΒΑ έχει το δικό του στυλ για να κάνει τα πράγματα να δουλεύουν, από κάθε σκοπιά.

Το complex από resorts, εγκαταστάσεις και mini-arenas του Ορλάντο κράτησε τον κορονοϊό εκτός playoffs τόσο σθεναρά, σαν να ήταν οι New York Knicks. Η λίγκα επικεντρώθηκε αρχικά στο βασικότερο, που ήταν η υγεία όλων των εμπλεκομένων - κάτι που επιβεβαιώθηκε από τα μηδενικά κρούσματα Covid-19. Για να συμβεί το τελευταίο έγιναν πολλά, μα πάρα πολλά, τεστ. Στην αρχή -ειδικά μετά τα 7 τεστ που έκανε ο καθένας στις 3 πρώτες μέρες στη Φλόριντα- φάνηκε να επικρατεί μία υποχόνδρια πραγματικότητα.

NBA ΣΕΖΟΝ 2020/21 1Getty Images

Στην πορεία όμως άπαντες το κατάλαβαν: Η Φούσκα δημιούργησε το ασφαλέστερο περιβάλλον που θα μπορούσε και μάλιστα σε μία Πολιτεία που παρουσίαζε υψηλά επιδημιολογικά φορτία. Επιπροσθέτως, αποτέλεσε μία έμμεση απάντηση του αθλητικού κόσμου ακόμη και προς τον ίδιο τον Donald Trump, καταδεικνύοντας πως ο (πρώην πλέον) Πρόεδρος των ΗΠΑ, έχοντας όλους τους πόρους στην κατοχή του, δεν μπόρεσε να φτιάξει μία αντίστοιχη "φούσκα" για τον αμερικανικό λαό.

Επιτυχία σε πολλούς τομείς

Έπειτα, παίκτες, προπονητές και διαιτητές έδωσαν, πιθανότατα πιο έμπρακτα και σθεναρά από ποτέ, την αίσθηση της κοινότητας. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μπορούσες να συναντήσεις τον οποιονδήποτε, σε συνθήκες που δεν θα ανταποκρίνονταν στην πραγματική ζωή, όπως εντυπωσιασμένοι ανέφεραν όλο αυτό το διάστημα οι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν εντός Φούσκας, και να συζητήσεις μαζί του, για το οτιδήποτε.

Στα εστιατόρια έβλεπες τους "εχθρούς" στο παρκέ να αράζουν μαζί, στο γήπεδο του γκολφ ο Doc Rivers συζητούσε για το πώς θα σταματήσει τον Paul Millsap, με τον τελευταίο να εμφανίζεται μετά από λίγο μπροστά του κ.ο.κ. "Το να αφήσω τη Φούσκα ήταν περίεργο. Βγαίνοντας στον πραγματικό κόσμο συνειδητοποίησα το πόσο δύσκολο είναι όλο αυτό. Η Φούσκα ήταν ένα μέρος που μπορούσες να συναντήσεις τον οποιονδήποτε και να γίνεις φίλος του, στην εποχή της Covid-19. Πίστεψέ με, δεν είναι εύκολο πια αυτό" ανέφερε χαρακτηριστικά ο ρεπόρτερ των Los Angeles Times Dan Woike στο αποχαιρετιστήριο άρθρο του για τη σεζόν που πρόσφατα ολοκληρώθηκε.

Η μεγαλύτερη όμως διαπίστωση του πόσο relevant είναι το ΝΒΑ με την πραγματικότητα, έλαβε χώρα το βράδυ της 26ης Αυγούστου, όταν οι Milwaukee Bucks του Γιάννη Αντετοκούνμπο αρνήθηκαν να αγωνιστούν εναντίον των Orlando Magic. Μέσα σε δύο ώρες, το ΝΒΑ ανακοίνωσε πως κανένα ματς δεν θα διεξαχθεί, με τους παίκτες να κάνουν μεταξύ τους ένα meeting σχετικά με τη συνέχεια του πρωταθλήματος. Αιτία ήταν ασφαλώς οι επτά σφαίρες που δέχτηκε από λευκό αστυνομικό ο Jacob Blake, στην πόλη Κενόσα του Ουισκόνσιν (και σε συνέχεια των όσων είχαν συμβεί με τον George Floyd και την Breonna Taylor, λίγους μήνες πριν).

Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει τη στοιχειώδη νοημοσύνη, ηθική και ευαισθησία να το αντιληφθεί, μιλάμε για μία από τις πιο ιστορικές στιγμές του σύγχρονου αθλητισμού, που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια αυτού, σηματοδοτώντας -ξεκάθαρα πια στο υψηλότερο επίπεδο- το ρόλο που πρέπει να συντελεί απέναντι σε οτιδήποτε δεν πάει σωστά.  Μία από τις σημαντικότερες αθλητικές κοινωνίες του πλανήτη πήρε ξεκάθαρη θέση για τα όσα συμβαίνουν. Ήταν κάτι άλλωστε που φαινόταν και στα μηνύματα στο πίσω μέρος της φανέλας του κάθε παίκτη – μία συνήθεια που υιοθετήθηκε αργότερα και από άλλους οργανισμούς, όπως η Euroleague.

Το ΝΒΑ είναι (και)business

Ποτέ δεν έπαψε να μετρά, να παράγει και να μοιράζει χρήμα. Δεν θα μπορούσε να σταματήσει αυτό και στη Φλόριντα. Με τις ενέργειές της, η λίγκα κατάφερε να αποτρέψει μία ζημιά περίπου 1,5 δισ. δολαρίων, επενδύοντας ουσιαστικά σχεδόν $180.000.000 - τόσο κόστισε η δημιουργία και η διατήρηση της Φούσκας για περισσότερους από 4 μήνες. Έτσι, επετράπη η διεξαγωγή 172 παιχνιδιών, που έφεραν και τα αναμενόμενα έσοδα, κυρίως λόγω τηλεοπτικών δικαιωμάτων και διαφήμισης.

NBA ΣΕΖΟΝ 2020/21 3Getty Images

Και μπορεί οι τηλεοπτικοί δείκτες να έδειξαν πτώση της ακροαματικότητας κατά 37% (σαφώς μικρότερο από το αντίστοιχο 56% του U.S. Open και το 61% τους Τελικούς του NHL) συγκριτικά με το 2019 αλλά το μέσο ψηφιακό κοινό ανέβηκε κατά 34%. Το social engagement του ΝΒΑ ήταν μεγαλύτερο από ποτέ, όπως μαρτυρούν και κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι αριθμοί: 6,9 δισ. views στα social channels από τις 30 Ιουλίου, 2,6 δισ. views μέσω Instagram TV, 1 δισ. views μέσω οποιασδήποτε πλατφόρμας κατά τη διάρκεια των Τελικών και 321 εκατ. YouTube views μέσω του Youtube, 63% πιο πάνω σε σχέση με την σεζόν 2018/19.

Όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν ένα ιδιαίτερο success story για την μάλλον πιο δύσκολη χρονιά της γενιάς μας. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού απέδειξαν πως δεν σκάνε όλες οι Φούσκες. Τόσο, που σκέφτονται ήδη πώς θα μπορούσε κάτι τέτοιο να δουλέψει και σε καθεστώς κανονικότητας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος