Η ημέρα που ο κόσμος γνώρισε τον Francesco Totti

Στις 28 Μαρτίου 1993, ο Francesco Totti έκανε το ντεμπούτο του. Και το calcio άλλαζε για πάντα.

Ο Francesco Totti, γιος του Lorenzo και της Fiorella, μεγάλωσε στη γειτονιά Porta Metronia, στη σκιά του Κολοσσαίου. Από μικρός ήξερε τι ήθελε να κάνει στη ζωή του, έχοντας ως είδωλο τον Giuseppe Giannini, αρχηγό της Ρόμα πίσω στα 80s. Εντάχθηκε από τα 8 του σε μικρές ομάδες της Ρώμης όπως η SMIT Trastevere και η Lodigiani αλλά το ταλέντο του ήταν τέτοιο που σύντομα οι scouters τον εντόπισαν, για να ακολουθήσει αρκετές δεκαετίες μετά μία τεράστια καριέρα και ένα ακόμη μεγαλύτερο legacy. Με μία μόνο φανέλα. 

Η αρχή του μύθου

Πριν από αυτά όμως, συνέβησαν πολλά. Η μητέρα του ήταν εκείνη που αρνήθηκε την προσφορά της Μίλαν, καθώς δεν ήθελε να δει τον γιο της να φεύγει από την πόλη του. Σε σημείο, που ο νεαρός Totti προοριζόταν για τις ακαδημίες της Λάτσιο - για φαντάσου.

Η ημέρα που ο κόσμος γνώρισε τον Francesco TottiGetty Images

Τότε, επενέβη ο προπονητής των τμημάτων υποδομής της Ρόμα, Gildo Giannini, πείθοντας την οικογένεια πως εκεί βρίσκεται το μέλλον του μικρού. Το 1989 ο Francesco Totti πέρασε για πρώτη φορά τις πύλες του Ολίμπικο και μία ημέρα σαν σήμερα, στις 28 Μαρτίου 1993, έκανε την πρώτη του εμφάνιση με τους Τζιαλορόσι.

> Διάβασε ακόμη: Tammy Abraham: Εκτόξευση στην Αιώνια Πόλη

Ένας ιδιοσυγκρασιακός έφηβος, μαθητής ακόμη, που έπαιρνε αδιάλειπτη χαρά με το να παίζει ποδόσφαιρο, παντρεύοντας το ταλέντο με το συναίσθημα, την ίδια στιγμή που κάνει πραγματικότητα το μεγαλύτερό του όνειρο. Αυτό ακριβώς ήταν ο εμβληματικός πια Ιταλός μεσοεπιθετικός εκείνο το απόγευμα στο Mario Rigamonti της Μπρέσια. Στο 86ο λεπτό η Ρόμα προηγούνταν με 0-2 απέναντι στην ήδη υποβιβασμένη γηπεδούχο χάρη στα γκολ του Αργεντινού Claudio Caniggia και του Σέρβου Sinisa Mihajlovic. 

O Σέρβος προπονητής Vujadin Boskov -πρωταθλητής Ιταλίας το 1991 με την υπέροχη Σαμπντόρια- φώναξε από την άκρη του πάγκου τον νεαρό που έμελλε να αφήσει το στίγμα του στην ιστορίας τόσο της ίδιας της ομάδας όσο και του ιταλικού ποδοσφαίρου. O Ruggiero Rizzitelli ήταν εκείνος που άφηνε το χορτάρι για τον έφηβο από τα σπλάχνα της ομάδας - και της ίδιας της Αιώνιας Πόλης.

Όπως θυμάται και ο ίδιος ο πρώην διεθνής Ιταλός επιθετικός και αργότερα παίκτης -μεταξύ άλλων- και της Μπάγερν Μονάχου που παραχώρησε τη θέση του στον Totti, "ο Francesco άρχισε να προπονείται με την πρώτη ομάδα, ενώ ήταν ακόμα στην Primavera. Είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε πολλούς καλούς νέους παίκτες στις προπονήσεις αλλά αυτός ήταν το κάτι άλλο, το έβλεπες από τότε. Έτρωγε κλωτσιές από τους μεγάλους αλλά σηκωνόταν αμέσως, ζητούσε την μπάλα κατευθείαν και έκανε κάτι όμορφο. Είχε κλάση και προσωπικότητα από πολύ μικρός".

Ο τελευταίος του είδους

Τα λόγια του Rizziteli επιβεβαιώθηκαν. Μέχρι σήμερα ο Totti παραμένει ο ρέκορντμαν γκολ και συμμετοχών στην ιστορία των Τζιαλορόσι, με 307 γκολ σε 785 ματς, σε όλες τις διοργανώσεις. Με τη Ρόμα κατάφερε να κερδίσει το τελευταίο πρωτάθλημα της ομάδας, το 2001, καθώς και δύο Κύπελλα Ιταλίας. 

ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΟ ΤΟΤΙ 4Getty Images

Ασφαλώς, έκανε σπουδαία καριέρα με την εθνική Ιταλίας, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Μουντιάλ, το 2006, γράφοντας συνολικά 58 συμμετοχές και 9 γκολ.

> Διάβασε ακόμη: Άγιαξ, το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό σχολείο του κόσμου

Το αγαπημένο τέκνο της Ρώμης τυγχάνει να είναι και ο έσχατος ποδοσφαιριστής αυτού που στο χωριό λέμε dying breed στην εποχή του σύγχρονου ποδοσφαίρου: Ο Totti αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα του One Club footballer. Παράλληλα, είναι και ένας από τους ελάχιστους συνδετικούς κρίκους που είχαν μείνει στα late 10s από τη χρυσή εποχή του Campionato. 

ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΟ ΤΟΤΙ ΡΟΜΑGetty Images

Το τι ποδοσφαιριστής ήταν, είναι μάλλον περιττό να το αναλύσουμε. Θα αρκεστούμε στο "ένας world-class επιθετικός". Η Ρεάλ Μαδρίτης τον προσέγγισε αρκετές φορές, όπως και οι μεγαλύτεροι σύλλογοι από το Νησί. Δεν έφυγε ποτέ.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.