Μίλαν, η επιστροφή

Οι λόγοι που οδήγησαν τους Ροσονέρι ξανά στην κορυφή της Serie A.

Ο τίτλος της Serie A για τη σεζόν 2021-22 κρίθηκε στις τελευταίες αγωνιστικές, με τις δύο ομάδες του Μιλάνου να είναι εκείνες που διεκδίκησαν μέχρι τέλους το Σκουντέτο. Τελικά, ήταν η Μίλαν του Stefano Pioli αυτή που γεύτηκε το νέκταρ, επιστρέφοντας στην κορυφή του ιταλικού ποδοσφαίρου μετά από 11 ολόκληρα χρόνια.

Ο 56χρονος προπονητής από την Πάρμα κατάφερε να παρουσιάσει ένα συνεπές σύνολο, με ένα ενδιαφέρον blend εμπειρίας, νεανικού ενθουσιασμού, κλάσης και ταλέντου.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lega Serie A (@seriea)

Σε όλα τα παραπάνω, προσέθεσε την αποφασιστικότητα. Και κάπως έτσι, η Μίλαν προσέθεσε στην τροπαιοθήκη της το 19ο πρωτάθλημα της ιστορίας της.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός

Το ξεκίνημα της Μίλαν ήταν κάτι παραπάνω από καλό, αφήνοντας υποσχέσεις για κάτι σημαντικό στο φινάλε. Οι Ροσονέρι άρχισαν τη σεζόν με 5 νίκες σε 6 ματς - αυτό που δεν κέρδισαν ήταν μία ισοπαλία με την ισχυρή Γιουβέντους. Γενικότερα, δεν είναι υπερβολή να πούμε πως έδειξε μεγαλύτερη συνέπεια στο πρώτο μισό της χρονιάς συγκριτικά με την Ίντερ, τη Νάπολι, την Αταλάντα και τη Ρόμα - πέρα ασφαλώς από την Γιουβέντους. 

Μία πολυφωνική επίθεση

Όταν δεν μπορούσε να σκοράρει ο Zlatan Ibrahimovic (8 γκολ), υπήρχε ο Olivier Giroud (11 γκολ). Όταν χρειαζόταν περαιτέρω βοήθεια, ο -παίκτης της χρονιάς στο ιταλικό πρωτάθλημα- Rafael Leão (11 γκολ και 11 ασίστ) και ο Junior Messias (5 γκολ) ήταν εκεί. Το σημαντικότερο όμως είναι πως όλοι οι προαναφερθέντες έδωσαν λύσεις σε σημεία που πραγματικά υπήρχε ανάγκη.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AC Milan (@acmilan)

Πτώση των αντιπάλων

Ας είμαστε ειλικρινείς. Χρειάζεται και αυτό. Η Μίλαν μπορεί να έχασε το περασμένο καλοκαίρι τους Gianluigi Donnarumma και Hakan Calhanoglu, αλλά οι αντίπαλοί της είχαν σημαντικότερες ελλείψεις και αποχωρήσεις, όπως επίσης και άλλου είδους θέματα. 

Η περσινή πρωταθλήτρια Ίντερ, εκτός από τον προπονητή της Antonio Conte, είδε να αποχωρούν δύο παίκτες-κλειδιά: Οι Romelu Lukaku και Achraf Hakimi - αναμφισβήτητα από τους κορυφαίος παγκοσμίως στη θέση τους. Η Γιουβέντους, παρά την επιστροφή του πολύ αξιόλογου προπονητή Max Allegri, έχασε το ειδικό βάρος και τα γκολ του Cristiano Ronaldo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Inter (@inter)

Η Ρόμα, στην πρώτη χρονιά του Jose Mourinho στον πάγκο της, δε δείχνει να έχει αποκτήσει προς το παρόν ειδικό βάρος, ενώ η Αταλάντα παρουσίασε τη μεγαλύτερη ασυνέπεια των τελευταίων ετών. Όσο για τη Νάπολι και την Λάτσιο, απλά έδειξε πως δεν μπορεί να μπει ακόμη στο κάδρο, με σημαντικές απώλειες βαθμών σε κομβικά σημεία.

Σοβαρή άμυνα, αξιόπιστος τερματοφύλακας

Όποιον προπονητή κι αν ρωτήσεις, θα σου πει το ίδιο πράγμα. Αυτό που τα δημοσιογραφικά κλισέ λατρεύουν: Η άμυνα φέρνει πρωταθλήματα. Στην περίπτωση της Μίλαν αυτό πιθανότατα ισχύει. Ο Fikayo Tomori πραγματοποίησε τη σεζόν της ζωής του, ενώ οι Alessio Romagnoli και Simon Kjaer προσέθεταν βάθος στο κέντρο της άμυνας, την ίδια στιγμή που οι Theo Hernández, Davide Calabria και Alessandro Florenzi έδιναν στα άκρα αυτό ακριβώς που χρειαζόταν η ομάδα - τόσο πίσω, όσο και μπροστά. 

Πίσω από όλους αυτούς όμως, υπήρχε ο εξαιρετικός κατά το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν τερματοφύλακας Mike Maignan. Ο 26χρονος Γάλλος κίπερ κατέκτησε το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα της καριέρας του -μετά την περσινή Ligue 1 με την Λιλ- αποδεικνύοντας πως τίποτα δεν είναι τυχαίο. 

Τα λάθη και οι ατυχίες έγιναν μαθήματα

Υπάρχουν οι ομάδες που στηρίζονται αποκλειστικά στους σούπερ σταρ τους. Υπάρχουν επίσης εκείνες οι ομάδες που δεν έχουν υπομονή να στηρίξουν τον προπονητή τους. Και υπάρχουν και οι ομάδες που βιάζονται να κερδίσουν, χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν την πραγματικότητα. Ευτυχώς για την Μίλαν, δεν ισχύει τίποτα από αυτά. Για παράδειγμα, όταν τραυματίστηκαν οι Simon Kjær και Zlatan Ibrahimović, ο Stefano Pioli το παρουσίασε σαν ευκαιρία για άλλους -κυρίως τους μικρότερους σε ηλικία- να λάμψουν, αναλαμβάνοντας ασφαλώς και τις ευθύνες που συνοδεύουν τη φανέλα βασικού σε μία τέτοια ομάδα. Και αυτό είναι δείκτης εξέλιξης. 

Η τελευταία φάνηκε και στο γενικότερο τρόπο λειτουργίας του club. Πίσω στο 2020, ο Ivan Gazidis και ο Paolo Maldini σκεφτόντουσαν να αντικαταστήσουν τον Stefano Pioli με τον Ralf Rangnick. Έβαλαν όλες τις παραμέτρους στο τραπέζι και κατέληξαν πως κάτι τέτοιο θα ήταν ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση. Δύο χρόνια μετά, άπαντες δικαιώθηκαν. Ένα βασικό γνώρισμα των σπουδαίων ηγετών είναι να αναγνωρίζουν τις αξίες και να εμπιστεύονται τους συνεργάτες τους. Και έτσι ακριβώς ενήργησαν αυτοί που τρέχουν τα πράγματα στο Μιλανέλο.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος