"Έχει κακή επιφάνεια ο Στέφανος Τσιτσιπάς;" Αυτό αναρωτήθηκαν οι εκφωνητές της ATP μετά την επικράτησή του επί του Roberto Bautista Agut, στον τελικό της Μαγιόρκα, το προηγούμενο Σάββατο. Ο Έλληνας πρωταθλητής έγινε ο πρώτος τενίστας για φέτος που έχει αγωνιστεί σε τελικό τουρνουά και στις τρεις επιφάνειες και παρά την κακή φήμη που είχε για το γρασίδι, έδειξε ότι μπορεί να ανταποκριθεί. Και όλα αυτά, λίγα 24ωρα πριν από την εκκίνηση του 135ου Wimbledon.

Το δημοφιλές αγγλικό Grand Slam έχει φέτος ορισμένες πολύ σημαντικές ιδιαιτερότητες και ο Στέφανος Τσιτσιπάς καλείται χωρίς άγχος, να δώσει τον καλύτερο του εαυτό. Όπως αποφάσισε το All England Lawn Tennis Club, το Wimbledon θα διεξαχθεί χωρίς Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με την αντίδραση της ATP να είναι άμεση και να ανακοινώνει ότι το τουρνουά δεν θα βαθμολογηθεί. "Αγώνας επίδειξης" έσπευσαν να σχολιάσουν πολλοί.

> Διάβασε ακόμη: Όλα για το γρασίδι, λίγο πριν από το Wimbledon

Η μη βαθμολόγηση ωστόσο βολεύει τον Στέφανο Τσιτσιπά, ο οποίος δεν έχει να υπερασπιστεί βαθμούς από την περυσινή διοργάνωση, μιας και είχε αποκλειστεί στον πρώτο γύρο από τον Francis Tiafoe. 

Η φετινή αισιοδοξία

"Νομίζω πως πολύς κόσμος αμφέβαλλε για το αν μπορώ να παίξω καλά στο γρασίδι. Εγώ ποτέ δεν αμφέβαλλα για τον εαυτό μου. Επέμενα βασικά, πως μπορώ να παίξω καλά σ' αυτήν την επιφάνεια και παραμένει μια από τις αγαπημένες μου. Είχα αυτοπεποίθηση και απέδειξα την προηγούμενη εβδομάδα πως είναι μια επιφάνεια που μου αρέσει πολύ, πιθανότατα περισσότερο και από το χώμα. Πέρσι ήταν δύσκολο γιατί δεν είχα παίξει ούτε έναν αγώνα πριν το Wimbledon στο γρασίδι. Προσπάθησα να παίξω εδώ όπως έπαιζα στο χώμα και ήταν μεγάλο λάθος. 

Είδα μερικά βίντεο από τον περσινό μου αγώνα για να κάνω την ανάλυση και τίποτα δεν έβγαζε νόημα. Και στις προπονήσεις, αλλά και στους φιλικούς αγώνες που είχα δώσει πριν όλα έμοιαζαν κάπως αποσυντονισμένα. Για μένα τώρα είναι μια νέα αρχή στο Wimbledon, βλέπω τον εαυτό μου διαφορετικά στο πως αντιλαμβάνομαι αυτή την επιφάνεια. Αυτή τη χρονιά θέλω να περάσω τον 1ο γύρο και θα δούμε τι θα συμβεί μετά απ' αυτό".

Αυτά είναι τα λόγια του Στέφανου Τσιτσιπά λίγο πριν φορέσει τα λευκά του Wimbledon και αμέσως μπορεί κανείς να καταλάβει ότι η ψυχολογία του είναι στα ύψη. Η αυτοκριτική για το περσινό στραπάτσο στον πρώτο γύρο έχει γίνει. Τα πράγματα όμως για αυτόν δεν είναι όσο ρόδινα, ήταν στο Roland Garros. 

Στο χειρότερο δυνατό τέταρτο της διοργάνωσης

Η κλήρωση αυτήν την φορά δεν στάθηκε με το μέρος του Νο 5 στον κόσμο. Αν όλα πάνε κατ' ευχήν στον 3ο γύρο θα αντιμετωπίσει τον Nick Kyrgios, ο οποίος τον έχει νικήσει ήδη μια φορά, φέτος και κυνηγά μια σπουδαία πορεία στο φετινό Wimby. Στους πιθανούς μέχρι και τα προημιτελικά αγώνες, συναντά κανείς τους Bautista Agut, Dennis Shapovalov, Alex De Minaur και τον περσινό φιναλίστ και σπουδαίο φαβορί για φέτος, Matteo Berrettini. 

> Διάβασε ακόμα: Ξέρουμε ποιος 'ντύνει' φέτος το Wimbledon

Ο Τσιτσιπάς θα πρέπει να εμφανιστεί πιο συγκεντρωμένος από ποτέ, να μείνει ανεπηρέαστος από τον ψυχολογικό πόλεμο που ίσως δεχθεί από Shapovalov ή/και Kyrgios και να παίξει το δικό του τένις. Αν φτάσει στα προημιτελικά, κόντρα στον Matteo Berrettini θα είναι ξεκάθαρα το outsider, μια θέση που ωστόσο έχει αποδείξει ότι του πηγαίνει περισσότερο. 

Η αναμονή έχει πια τελειώσει και το 135ο Wimbledon ξεκίνησε και επίσημα. Για πρώτη φορά θα διεξαχθεί όλο με μια ανάσα, αφού δεν θα υπάρχει το συνηθισμένο break την Κυριακή ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη εβδομάδα, ενώ μετά από 20 χρόνια δεν θα συμμετάσχει ο πολυνίκης στην Open Era, Roger Federer. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ξέρει ότι μπορεί να αποδώσει καλά και στο γρασίδι και, χωρίς το άγχος της συγκέντρωσης βαθμών, θέλει να αποδείξει στον κόσμο ότι δεν υπάρχει επιφάνεια που δεν τα καταφέρνει. Ενδεχομένως να τα καταφέρει καλύτερα, αν σταματήσει τα ανούσια tweets που του έχουν ήδη κοστίσει ακριβά από άποψη δημοτικότητας.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.