Έμαθε τελικά κανείς γιατί ο Mike Tyson δάγκωσε το αυτί του Holyfield;

Πριν από 26 χρόνια ακριβώς, ο θρυλικός πυγμάχος βγήκε κυριολεκτικά εκτός ελέγχου.

Ο Νοτιοαφρικανός συγγραφέας πυγμαχίας Donald McRae αποκάλεσε κάποτε τον Mike Tyson "μια ευαίσθητη ψυχή παγιδευμένη στο σώμα ενός δράκου": Μπορείς σχεδόν να νιώσεις τον καλό άνθρωπο μέσα του να βγαίνει νοκ άουτ ξανά και ξανά από τον κακό. Πριν από 26 χρόνια ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής βαρέων βαρών γίνεται ξανά πρώτο θέμα. Για όλους τους λάθος λόγους. Ήταν 28 Ιουνίου του 1997 όταν έκοψε κομμάτι από το αυτί του Evander Holyfield στον τρίτο γύρο του αγώνα τους, προκαλώντας παγκόσμιο σοκ.

Ήταν το δεύτερο ραντεβού των δυο τους μέσα σε 8 μήνες και ναι, επρόκειτο για τον πιο γνωστό αγώνα, ακόμα και πριν το μοιραίο. Ο πρώτος μεταξύ τους κατέληξε να είναι μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία της πυγμαχίας. Ο Holyfield, ο οποίος είχε χάσει τις δύο από τις τέσσερις προηγούμενες αναμετρήσεις του (η μία εκ των οποίως είχε ως αποτέλεσμα την πρώτη ήττα της καριέρας του με νοκ-άουτ) πριν από το τετ α τετ με τον Tyson, έναντι του οποίου εν τέλει κυριάρχησε ύστερα από 11 γύρους, κατακτώντας τον τίτλο του WBA βαρέων βαρών. Ο Holyfield μετέφερε αυτό το μομέντουμ στην αρχή του δεύτερου αγώνα τους, που είχε χαρακτηριστεί ως "The Sound and The Fury", επικρατώντας του Tyson στους δύο πρώτους γύρους. Αυτό που συνέβη στα μέσα του τρίτου γύρου, ωστόσο, ήταν αυτό που έκτοτε έχει γίνει γνωστό ως ένα από τα πιο συγκλονιστικά περιστατικά στον αθλητισμό.

Ο Tyson έχασε όση ψυχραιμία του είχε απομείνει. Έβγαλε το επιστόμιο του στόματός του, δάγκωσε ένα κομμάτι από το δεξί αυτί του Holyfield και στη συνέχεια το έφτυσε στον καμβά. Αν και ο Holyfield πονούσε φανερά, ο αγώνας συνεχίστηκε μετά από μια σύντομη διακοπή και τότε ο Tyson δάγκωσε και το άλλο αυτί του Holyfield. Κανείς δεν είχε καταλάβει τι είχε συμβεί. Με 10 δευτερόλεπτα να απομένουν για τον τρίτο γύρο, ο Tyson αποκλείστηκε. Το χρηματικό του έπαθλο των 30 εκατομμυρίων δολαρίων παρακρατήθηκε ενώ οι υπεύθυνοι πυγμαχίας της Νεβάδα εξέταζαν τον αγώνα.

Όχι, ο Holyfield δεν έγινε διάσημος από αυτό το δάγκωμα

Ο Holyfield είχε αποσυρθεί το 1994 λόγω ιατρικής συμβουλής, αλλά η προοπτική μιας τεράστιας αμοιβής αποδείχθηκε δελεαστική, οπότε στις 9 Νοεμβρίου 1996, ως αουτσάιντερ σόκαρε τον κόσμο της πυγμαχίας κερδίζοντας τον Tyson με TKO στον 11ο γύρο και κατακτώντας τον τίτλο WBA του Tyson. Πιο πριν ήταν ασημένιος Ολυμπιονίκης στην άρση βαρών, ενώ οι επιδόσεις του στην πυγμαχία τον κατέστησαν ως έναν εκ των κορυφαίων αθλητών όλων των εποχών. Ήταν ο πρώτος αθλητής μετά τον Muhammad Ali με τρεις παγκόσμιους τίτλους.

Ο Holyfield λοιπόν, μπήκε στον πολυαναμενόμενο επαναληπτικό αγώνα αυτή τη μέρα το 1997 ακόμη πιο δυνατός από ό,τι είχε εμφανιστεί σε εκείνον που είχε προηγηθεί. Στον πρώτο γύρο, κατάφερε δυνατά χτυπήματα στο σώμα του Tyson, και μέχρι το τέλος του γύρου, το κοινό φώναζε το όνομά του. Στον δεύτερο γύρο, ο Holyfield χτύπησε με το κεφάλι τον Tyson, ανοίγοντας ένα κόψιμο πάνω από το δεξί μάτι του αντιπάλου του.

Το περιστατικό 

"Με χτύπησε στον δεύτερο γύρο, με κοίταξε και με χτύπησε ξανά", είχε δηλώσει ο Tyson. "Κανείς δεν αφαίρεσε πόντους. Αυτή είναι η καριέρα μου. Τι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνω; Έχω παιδιά να μεγαλώσω. Συνέχισε να με χτυπάει". Ο Holyfield ανησυχούσε τότε ότι το αυτί του είχε πέσει τελείως. Σύμφωνα με τους New York Times, χρειάστηκαν 90 λεπτά χειρουργικής επέμβασης και οκτώ ράμματα για να κλείσει το αυτί του. Ο ίδιος έδειξε στο Fox 5 NY το 2015 ότι εξακολουθεί να λείπει ένα κομμάτι από το αυτί του, αν και δεν αισθάνεται απολύτως κανέναν πόνο.

"Νόμιζα ότι το αυτί μου είχε πέσει", ανέφερε ο Holyfield. "Κοιτάξτε το δάγκωμα. Μου λείπει ένα κομμάτι από το αυτί μου. Απλά δεν μπορούσα να το πιστέψω - έχουν κανόνες και κανονισμούς γι' αυτό". Σίγουρα υπάρχουν κανόνες και κανονισμοί για να μην συμβαίνουν τέτοιου είδους πράγματα. Εκτός από τον αποκλεισμό από τον αγώνα, η άδεια πυγμαχίας του Tyson ανεστάλη και τελικά του επιβλήθηκε πρόστιμο 3 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο τελικά ήταν το 10% των 30 εκατομμυρίων δολαρίων που κέρδισε από τη βραδιά. Αντιμετώπισε το ενδεχόμενο ισόβιου αποκλεισμού από το άθλημα, αλλά η άδεια πυγμαχίας του Tyson αποκαταστάθηκε 15 μήνες αργότερα. Αγωνίστηκε άλλες 10 φορές στην καριέρα του, με πέντε αγώνες να λήγουν με νίκη, τρεις με ήττα και δύο χωρίς αγώνα.

Μετά το περιστατικό, η ζωή του Tyson πήρε την κατιούσα, με αποκορύφωμα λίγο καιρό αργότερα την κήρυξη πτώχευσής του - εν μέρει λόγω των 400.000 δολαρίων που ξόδευε ετησίως για τη συντήρηση ενός σμήνους κατοικίδιων περιστεριών - καθώς και τη σύλληψή του για κατοχή κοκαΐνης.

12 χρόνια αργότερα ο Tyson φιλοξενήθηκε στο σόου της Oprah και αν και φάνηκε αρχικά να δυσκολεύεται, ζήτησε συγγνώμη από τον Holyfield. Μία ματιά στο εν λόγω στιγμιότυπο αρκεί για να καταλάβει κανείς πόσο πολύ λαχταρούσε την αποδοχή, χωρίς ωστόσο να μπορεί να την έχει.

> Διάβασε ακόμη: Οι δημοφιλέστερες συνεντεύξεις της Oprah Winfrey

Ο Tyson είπε στον Holyfield ότι ήταν "ευχαρίστησή του" που τον γνώρισε και ο Holyfield απάντησε με συγχώρεση. Αν υπήρχε οποιαδήποτε αμφιβολία ότι επρόκειτο για ένα τηλεοπτικό τρικ, οι δυο τους πρωταγωνίστησαν επίσης σε μια χιουμοριστική διαφήμιση Footlocker με επίκεντρο τον Tyson να δίνει πίσω στον Holyfield το κομμάτι του αυτιού που του έλειπε. Ο Tyson δήλωσε μάλιστα το 2013 ότι αγαπάει τον Holyfield και ότι είναι "για πάντα συνδεδεμένος μαζί του για το υπόλοιπο της ζωής του".

Όπως σημείωσε ο Tom Junod του αμερικανικού Esquire το 1999, "από τη στιγμή που άρχισε να γίνεται γνωστός ως πυγμάχος, ο Tyson (οποίος ήδη είχε μπει φυλακή άλλες δύο φορές) λειτούργησε ως εθνική φαντασίωση λύτρωσης. Ήταν κάτι σαν τον βάρβαρο που εκπολιτίζεται πρώτα αποδεχόμενος την κηδεμονία του αγίου Cus D'Amato, έπειτα διαβάζοντας Tolstoy, Marx και Hemingway στη φυλακή, ενώ εξέτιε τρία χρόνια για βιασμό- και κάθε φορά που η φαντασίωση ματαιωνόταν, οι φαντασιόπληκτοι απαντούσαν υποστηρίζοντας ότι είναι κατάλληλος μόνο για τιμωρία, ένας μη αναγεννημένος βάρβαρος τελικά".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr