Ο Michael Phelps θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία

Η ιστορία του απίθανου αθλητή που κλείνει σήμερα τα 38 του χρόνια, δεν είναι μία συνηθισμένη ιστορία ρεκόρ, μεταλλίων και αποθέωσης.

28 μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα 23 από αυτά είναι χρυσά. Ο Michael Phelps, o πιο επιτυχημένος κολυμβητής στην ιστορία κλείνει σήμερα τα 38 του χρόνια και πέρα από ρεκόρ, μετάλλια και πρωτιές έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία να πει για τη μάχη του με το άγχος και την κατάθλιψη.

Το ξεκίνημα

Ο Michael Phelps γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου του 1985 στην Βαλτιμόρη και 7 χρόνια αργότερα ξεκίνησε να κολυμπά. Δε χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός για να λάμψει. Δούλεψε μαζί με τον προπονητή του Bob Bowman στο North Baltimore Aquatic Club και γρήγορα έσπασε πολλά ρεκόρ ηλικιακών ομάδων. Μέχρι το 2000 σε ηλικία 15 ετών είχε καταφέρει να μπει στην αμερικανική ολυμπιακή ομάδα των ανδρών. Στους Αγώνες του Σίδνεϊ κατέκτησε την 5η θέση στα αγαπημένα του 200μ πεταλούδα, όμως μπήκε η σπίθα μέσα του.

Το σώμα του είχε αρχίσει να διαμορφώνεται και μέχρι την Αθήνα ήταν πανέτοιμος. Είχε μόλις κλείσει τα 19 όταν στα 400μ μικτή ατομική πήρε το πρώτο του χρυσό σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Αθήνα θα βρίσκεται για πάντα στην καρδιά του κι αυτό γιατί εδώ, κατέκτησε 5 χρυσά και 2 χάλκινα μετάλλια, προετοιμάζοντάς μας απλώς για ό,τι έμελλε να ακολουθήσει στο Πεκίνο.

Πεκίνο 2008

Στην κινεζική πρωτεύουσα το 2008 ο Phelps τα πήρε όλα κι έφυγε. Πήρε 8/8 χρυσά μετάλλια, έσπασε το φοβερό ρεκόρ του Mark Spitz και έγινε μύθος. Η αμφισβητούμενη νίκη του κόντρα στον Σέρβο Milorad Cavic γέννησε πολλές συζητήσεις και δημιούργησε μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία των Αγώνων. Αυτά τα 100μ πεταλούδα ήταν αναμφίβολα μία από τις ιστορικότερες κολυμβητικές κούρσες ever. 

Η επιστήμη ασχολήθηκε διεξοδικά με το κορμί του. Το πρόγραμμα διατροφής του έγινε viral και ξεκίνησε να παρουσιάζεται ως πρότυπο υγιεινής ζωής. Ο Michael Phelps είχε γίνει, χωρίς να το καταλάβει ένας μύθος για τις ΗΠΑ. Ίσως ο σημαντικότερος αθλητής για τον 21ο αιώνα.

Το 2012 στο Λονδίνο κέρδισε 5 επιπρόσθετα μετάλλια, εκ των οποίων τα 4 χρυσά. Τότε, είπε για πρώτη φορά ότι αποσύρεται. Είχε κουραστεί. Οι πιέσεις ωστόσο που δέχθηκε αυτός και ο προπονητής του ήταν τεράστιες και δύο χρόνια αργότερα, επέστρεψε. 

Στο Ρίο αν και ανέτοιμος, ο ισόβιος πρωταθλητής πήρε άλλα πέντε χρυσά και ένα ασημένιο. Τότε, το τέλος του ήταν δεδομένο. Έτσι κι αλλιώς τα χρόνια στην κολύμβηση δε μετράνε όπως στην πραγματική ζωή. Την ίδια χρονιά ο Phelps παντρεύτηκε το μοντέλο Nicole Johnson. Ήταν μαζί από το 2007 και σήμερα έχουν 3 παιδιά μαζί. 

Είναι όλα όσο παραμυθένια μοιάζουν;

Ο Αμερικανός ολυμπιονίκης βέβαια, δεν ξύπνησε μία μέρα με 28 ολυμπιακά μετάλλια, τα 23 εκ των οποίων χρυσά. "Αυτή η κληρονομιά χρειάστηκε χρόνια αφοσίωσης, βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, την επιμονή να ξεπερνάει τα εμπόδια και την ικανότητα να ονειρεύεται κανείς μεγάλα πράγματα" είχε δηλώσει το 2021, ενώ συμπλήρωσε: "Είδαμε πόσοι άνθρωποι αγωνίζονται από παρόμοια πράγματα που αγωνίστηκα εγώ ή αγωνίζεται η Simone Biles". Η ιστορία της νεαρής γυμνάστριας που αποφάσισε να φύγει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες γιατί δεν ένιωθε καλά, τον είχε συγκινήσει.

> Διάβασε ακόμη: Γιατί η κατάθλιψη παραμένει αντρικό ταμπού

Είχε και ο ίδιος βρεθεί σε αυτήν την κατάσταση, εντούτοις έμεινε. Πίεσε τον εαυτό του, ξεπερνώντας τα όρια του. 

Κάθε επιτυχία του συνοδευόταν από κατάθλιψη

"Μπορώ να πάω πίσω στο 2004 και να πω ότι τότε ήταν που το βίωσα για πρώτη φορά. Ήταν η πρώτη φορά που συνάντησα κατάθλιψη επιστρέφοντας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Υπέφερα από κατάθλιψη μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες πολύ άσχημα", ανέφερε στο Sports Illustrated o Phelps. Όταν μπόρεσε να μιλήσει δημόσια για αυτήν, η μάχη με την ψυχική υγεία έπαψε πια να αποτελεί ταμπού για εκείνον.

Περιέγραψε στο μεταξύ, μία ακόμη περίοδο κατάθλιψης μετά τις επιτυχίες του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008. Από εκεί και έπειτα, συνέχισε να αντιμετωπίζει αυτήν την κατάσταση που ολοένα και επανερχόταν. Ήταν πια 2014, όταν άρχισε να καταλαβαίνει καλύτερα τι αντιμετώπιζε.

"Τότε ήταν που μπόρεσα επιτέλους να δω πραγματικά ότι αυτό είμαι εγώ και είναι ένα κομμάτι μου και δεν πρόκειται να φύγει. Οπότε, πρέπει να μάθω περισσότερα γι' αυτό. Πρέπει να μάθω γιατί δουλεύω όπως δουλεύω, γιατί είμαι όπως είμαι", εξήγησε. "Κατάφερα να βουτήξω σε κάποια πράγματα που είχα καταπιεί μέσα μου, κάπως χωρίζοντάς τα και μη θέλοντας να τα αντιμετωπίσω και να τα αναγνωρίσω. Νομίζω ότι σε εκείνο το σημείο ήμουν πραγματικά ικανός και έτοιμος να αναπτυχθώ και να μάθω".

"Να σώσω έστω και μία ζωή"

"Ελπίζω ότι μπορώ να σώσω μια ζωή. Μπορώ να βοηθήσω κάποιον άλλον γιατί ξέρω ότι τα συναισθήματα που έχω, είχα, αυτά που περνάω κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα. Ξέρω ότι δεν είμαι μόνος και καταλαβαίνω ότι για μένα είναι ΟΚ να μην είμαι ΟΚ". [...] "Υπήρχε περίοδος της ζωής μου που δεν ήθελα να ζω. Ξέρετε, πριν από δύο-τρεις εβδομάδες είχα μια τρομακτική κρίση κατάθλιψης", επεσήμανε ο Phelps το 2012 για να προσθέσει: "Αυτό είναι κάτι που θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της ζωής μου. Αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να μάθω για τον εαυτό μου και να κατανοήσω τους λόγους για τους οποίους μου συμβαίνουν αυτά τα πράγματα".

Πηγή δύναμης είναι η σύζυγός του

Η σύζυγός του έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματός του: "Δεν ήθελα να μιλήσω με κάποιον ειδικό στην αρχή αλλά μόλις το έκανα αντιλήφθηκα ότι αισθανόμουν καλύτερα και ήμουν υγιέστερος. Μάθαινα πολλά πράγματα για τον εαυτό μου, τα οποία δεν γνώριζα", δήλωσε ο Phelps, και συμπλήρωσε: "Η γυναίκα μου είναι ο βράχος μου και με βοηθάει με την καθημερινότητα. Σίγουρα δεν θα ήμουν αυτός που είμαι χωρίς εκείνη. Μου αρέσει αυτός που είμαι και αισθάνομαι άνετα με τον εαυτό μου. Δεν μπορούσα να το πω αυτό πριν από μερικά χρόνια".

Ένα όνειρο: Αυτόν τον έκανε να επιμένει

"Νομίζω ότι είναι σημαντικό να έχεις ένα όνειρο, γιατί αυτό είναι που θα σε οδηγήσει. Αυτό είναι που θα σε βοηθήσει. Αυτό θα σε παρακινήσει να σηκώνεσαι από το κρεβάτι κάθε μέρα. Είχα αυτά τα όνειρα να γίνω ολυμπιονίκης κολυμβητής, κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ. Μεγαλώνοντας, οι άνθρωποι πίστευαν ότι ήμουν τρελός που ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό στο άθλημα, να κάνω κάτι που κανείς άλλος δεν έχει κάνει ποτέ στο άθλημα, αλλά ήμουν ενθουσιασμένος. Έτσι, θα έλεγα, μη φοβάστε να ονειρεύεστε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα όνειρα μπορείτε. Εννοώ, απολύτως όσο πιο μεγάλα μπορείτε", φρόντισε να τονίσει σε άλλη συνέντευξη.

Ο Phelps δεν ξέρει τι σημαίνει ρεπό, αφού για να μπορέσει να κάνει τα όνειρά του έκανε ασταμάτητες προπονήσεις, επί χρόνια."Περάσαμε πέντε ή έξι χρόνια χωρίς να χάσουμε ούτε μια μέρα. 365 ημέρες. Ούτε ρεπό, ούτε γενέθλια, ούτε Χριστούγεννα. Ήμασταν στο νερό κάθε μέρα. Ήμουν πρόθυμος να κάνω τα πάντα, οτιδήποτε χρειαζόταν για να έχω αυτή την ευκαιρία".

Κἀπως έτσι πάντως, επιβεβαιώνεται -όπως και στην περίπτωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο- πως η σκληρή δουλειά, η επιμονή και η υπομονή είναι συχνά πολύ πιο σημαντικές από οποιοδήποτε έμφυτο ταλέντο. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος