Δεν είμαστε καθόλου έτοιμοι να πούμε αντίο στον Roger Federer

Αν το τένις είχε ένα πρόσωπο, θα ήταν εκείνο του Roger Federer.

Esquire Team
Γράφει: Νίκος Παπαηλιού 16 Σεπτεμβρίου 2022

Κάθισε στο γραφείο του, καλοντυμένος και με ένα πλατύ χαμόγελο ξεκίνησε να διαβάζει τα χαρτιά που είχε μπροστά του. Σαν έτοιμος από καιρό, δεν κόμπιασε ούτε στιγμή. Μέχρι και στο "αντίο" του ο Roger Federer ήταν τέλειος. Όπως και ό,τι άλλο έκανε στη ζωή του, έτσι και στην θεωρητικά δύσκολη στιγμή του, ήταν άψογος. 24 χρόνια μετά το πρώτο του παιχνίδι στο Γκστααντ, ο "Βασιλιάς" αποσύρθηκε από το τένις.

Το άθλημα είναι πια ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι από αυτό που παρέλαβε ο Federer και φυσικά για αυτό ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος. Ο αρτιότερος τενίστας που πέρασε ποτέ, αυτός που έβαλε το τένις στη λίστα με τα πλουσιότερα αθλήματα στον κόσμο δεν είχε εχθρούς. Ο τρόπος που τον αποχαιρετά η παγκόσμια κοινότητα από τη στιγμή που ανακοίνωσε το τέλος, είναι ενδεικτικός. Από τον Rod Laver και την Billie Jean King μέχρι τον Carlos Alcaraz, o RF τους ένωσε όλους.

 

 


 

 

Ο Federer ήταν σημείο αναφοράς. Μια κλάση διαφορετική από τους υπόλοιπους και ένα στήριγμα για τη νεότερη γενιά. Για όσους πρωταγωνίστησαν την δεκαετία πριν από αυτόν, ήταν ένας ατέλειωτος μπελάς. Ο Andy Roddick και ο Mardy Fish στο ‘Untold: Breaking Point’ έχουν εξηγήσει πόσο άγχος (πολύ) τους προκαλούσε η παρουσία του στα US Open. 

Η επιτομή της τελειότητας και η σχέση αγάπης με το Wimbledon

Ήταν η επιτομή της τελειότητας o Federer. Ήταν τόσο άψογος που έπαιξε σε 23 συνεχόμενους ημιτελικούς Grand Slam από το 2005 ως το 2010. Η συζήτηση για τον GOAT είναι μια άλλη ιστορία, όμως αν αυτή γίνει με τον απλό όρο του ποιος έφερε περισσότερο κόσμο στα γήπεδα, τότε η απάντηση είναι δεδομένη. Ήταν ο αγαπημένος όλων όπου και αν έπαιζε. Από την άλλη, η σχέση του με το Wimbledon είναι μια διαφορετική ιστορία. Είχε άλλωστε κερδίσει 8 φορές στο Λονδίνο. 

Έτσι τον αποχαιρέτησε το βρετανικό Grand Slam: "Roger, από πού να ξεκινήσουμε; Ήταν ένα προνόμιο το να είμαστε μάρτυρες της διαδρομής σου και να σε βλέπουμε να γίνεσαι πρωταθλητής σε κάθε άκρη του κόσμου. Θα μας λείψει τόσο πολύ η όψη σου καθώς έδειχνες το χάρισμά σου στα γήπεδά μας, όμως το μόνο που μπορούμε να πούμε τώρα είναι ότι σε ευχαριστούμε για όλες τις αναμνήσεις και τη χαρά που έδωσες σε τόσους πολλούς".

Ήταν υπέροχος εντός και εκτός court, με τρόπο που κανείς δε μπορούσε να του πει τίποτα. Οι διαφημίσεις του ήταν πάντα ελίτ, ενώ η τελευταία με τον Zizou ήταν το κάτι άλλο. Ένα μνημείο καλοσύνης. Τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει πριν 5 χρόνια στον μικρό και αντάλλαξαν μαζί μερικές μπαλιές καθώς γίνονταν viral.

Στην Ελβετία ο Federer αποτελεί τη δημοφιλέστερη προσωπικότητα της ιστορίας. Ξεπερνά ακόμη και τον Albert Einstein, ενώ σύμφωνα με έρευνες είναι ο πιο δημοφιλής αθλητής και για το παγκόσμιο μάρκετινγκ, ξεπερνώντας αθλητές όπως ο Cristiano Ronaldo, o Messi, o LeBron James και άλλους.

> Διάβασε ακόμη: Λίγη σοφία ζωής από τον Roger Federer

Στην απίθανη καριέρα του κέρδισε 20 Grand Slams, όντας πίσω από τους Nadal και Djokovic στη σχετική λίστα, ενώ όλα αυτά τα χρόνια είχε δίπλα του την αγαπημένη του Mirka. Η Miroslava Vavrinec ήταν και αυτή τενίστρια και μάλιστα στο Top 100, ενώ γνωρίστηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000. Μαζί έχουν κάνει δίδυμα κορίτσια και δίδυμα αγόρια το 2009 και το 2014.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.