Οι παίκτες του Eurobasket που κάνουν τη διαφορά

Λίγο πριν την πρεμιέρα του Eurobasket 2022, εντοπίσαμε τους παίκτες που ξεχωρίζουν από κάθε όμιλο.

Esquire Team
Γράφει: Νίκος Παπαηλιού 01 Σεπτεμβρίου 2022

Το φετινό πολυαναμενόμενο Eurobasket είναι επιτέλους προ των πυλών. Από την 1η ως την 18η Σεπτεμβρίου οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι παίκτες θα συναντηθούν στα γήπεδα της Τσεχίας, της Γεωργίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας και θα παλέψουν για το πολυπόθητο τρόπαιο. Η Ελλάδα με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ρόστερ της συγκαταλέγεται στα φαβορί της διοργάνωσης και λίγες ώρες πριν από το πρώτο τζάμπολ, εμείς ξεχωρίσαμε τρεις παίκτες που κάνουν τη διαφορά σε κάθε όμιλο.

Όμιλος 1: Βέλγιο, Βουλγαρία, Γεωργία, Ισπανία, Μαυροβούνιο, Τουρκία 

Sasha Vezenkov (Βουλγαρία)

Ήταν μέλος της καλύτερης πεντάδας της Euroleague τη χρονιά που μας πέρασε και αποτέλεσε τον κορυφαίο παίκτη του Ολυμπιακού στη διοργάνωση. Στην Εθνική Βουλγαρίας ωστόσο, τα πράγματα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά για τον μεγαλωμένο στην Ελλάδα φόργουορντ. Είναι μακράν ο καλύτερος παίκτης της ομάδας του και όλοι στηρίζονται σε αυτόν. Στο Eurobasket αναμένεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και θα προσπαθήσει να στείλει τους "πράσινους" στην επόμενη φάση.

Willy Hernangomez (Ισπανία)

Ο αδερφός του Bo Cruz (Juancho Hernangomez) θα είναι ο στυλοβάτης των Φούριας Ρόχας στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν το τρόπαιο για 4η φορά τα τελευταία 15 χρόνια. Από την παλιά ισπανική φουρνιά έχει πια μείνει μόνο ο αρχηγός, Rudy Fernadez και η σκυτάλη έχει περάσει από τον Sergio Scariolo στους νεότερους. Ο Center των New Orleans Pelicans θα προσπαθήσει μέσα από το ζωγραφιστό να ξεχωρίσει. Με σταθερό ρόλο και σχεδόν 10 πόντους μ.ο. στο ΝΒΑ φέτος, είναι βέβαιο ότι μπορεί να το κάνει. 

 

Furkan Korkmaz (Τουρκία)

Ο 25χρονος NBAer με τη φανέλα των 76ers είναι πιο ώριμος από ποτέ και ο Ergin Ataman του έχει δώσει το ρόλο του ηγέτη της ομάδας. Τι κι αν στην Εθνική Τουρκίας υπάρχει ο Shane Larkin; Ο Furkan Korkmaz έχει ξεχωρίσει στα φιλικά και επίσημα παιχνίδια προετοιμασίας και θα πρωταγωνιστήσει και στη φάση των ομίλων του Eurobasket. Θέλει όσο τίποτα άλλο να αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί ως ηγέτης και αυτό το καλοκαίρι έχει έρθει η στιγμή του.



Όμιλος 2: Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Γερμανία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Σλοβενία 

Rudy Gobert (Γαλλία)

Είναι ο εφιάλτης του Shaquille O' Neal καθώς δε μπορεί να δεχθεί με τίποτα τον μισθό του (κοντά στα 40 εκατομμύρια δολάρια ετησίως), όμως δεν παύει να είναι ίσως ο καλύτερος ψηλός αμυντικός του ΝΒΑ. Με 15 πόντους και 15 ριμπάουντ κατά μ.ο. τη χρονιά που μας πέρασε ήταν για ακόμη μια φορά κυρίαρχος, ενώ φέτος πήρε μεταγραφή στους Minnesota Timberwolves για να διεκδικήσει το δαχτυλίδι. Με την Εθνική Γαλλίας στοχεύει φυσικά στο χρυσό. 

 

Domantas Sabonis (Λιθουανία)

Ο γιος του τεράστιου Arvydas Sabonis μεγάλωσε και έγινε σταρ. Είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους ψηλούς στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, καθώς μπορεί να απειλήσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους το καλάθι (το μήλο κάτω από τη μηλιά) και μαζί με τον Jonas Valanciunas θα προσπαθήσουν να φέρουν πάλι ψηλά την σπουδαία μπασκετομάνα Λιθουανία. 


Luka Doncic (Σλοβενία)

Ήταν μόλις 18 στο προηγούμενο Eurobasket αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε από το να το κατακτήσει και να γίνει μέλος της καλύτερης πεντάδας του τουρνουά. Την αμέσως επόμενη χρονιά πήρε και την Euroleague ως MVP με τη Ρεάλ Μαδρίτης, για να μας κουνήσει έπειτα μαντήλι και να ενταχθεί στους Dallas Mavericks. Η συνέχεια είναι πια γνωστή. Ο Luka Doncic στα 23 του είναι ίσως ο κορυφαίος γκαρντ στον κόσμο (28,4 πόντοι, 9,1 ριμπάουντ, 8,4 ασίστ τη χρονιά που μας πέρασε) και θέλει στο φετινό Eurobasket να υπερασπιστεί το θρόνο του. Αυτή τη φορά είναι ο βέβαιος ηγέτης της Σλοβενίας, με τον Goran Dragic να έρχεται από πίσω του. 

 



Όμιλος 3: Ελλάδα, Εσθονία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Κροατία, Ουκρανία

Γιάννης Αντετοκούνμπο (Ελλάδα)

Είναι δύο φορές MVP του ΝΒΑ και θεωρείται αυτήν την στιγμή ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο, όσο και αν ο ίδιος το αρνείται. Η Εθνική Ελλάδος περίμενε χρόνια τη στιγμή που θα αποτελεί φόβητρο για τους πάντες και η παρουσία του ηγέτη των Milwaukee Bucks το επιβεβαιώνει. Στο κρισιμότερο παιχνίδι που έδωσε η Εθνική κατά την προετοιμασία, κόντρα στη Σερβία, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σταμάτησε στους 40 πόντους και έγινε ο πρώτος Έλληνας μετά τον Γκάλη που πετυχαίνει κάτι τέτοιο. 

> Διάβασε ακόμη: 7 σημειώσεις από το πρώτο φιλικό της Εθνικής Ελλάδος ενόψει Eurobasket

Bojan Bogdanovic (Κροατία)

Η Κροατία είχε μπόλικο ταλέντο την τελευταία δεκαετία, αλλά δε μπόρεσε να πετύχει κάτι σημαντικό. O Bogdanovic στα 33 του είναι φυσικά ένας από τους κορυφαίους Κροάτες σκόρερ όλων των εποχών (18,1 πόντοι τη χρονιά που μας πέρασε με τους Utah Jazz) και θα προσπαθήσει να στερήσει την πρωτιά από την Ελλάδα στον τρίτο όμιλο. Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου στις 18:00 θα τον θαυμάσουμε κόντρα στην Επίσημη Αγαπημένη.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bojan Bogdanovic (@44bojan)


Svi Mykhailiuk (Ουκρανία)

Η Εθνική Ουκρανίας έχει δύο NBAers στη διάθεσή της και πρόκειται να παλέψει στα ίσια για την 4η θέση στον όμιλο, που θα της δώσει την πρόκριση στη συνέχεια. Ο Svi Mykhailiuk τις τελευταίες 4 σεζόν αγωνίζεται στο ΝΒΑ και τη σεζόν 2020-21 μετρούσε διψήφιο αριθμό πόντων με τη φανέλα των Thunder. Εδώ και λίγες ώρες είναι free agent, οπότε στο Eurobasket θα έχει επιπλέον κίνητρο.

 



Όμιλος 4: Ισραήλ, Ολλανδία, Πολωνία, Σερβία, Τσεχία, Φινλανδία

Nikola Jokic (Σερβία)

Συναποτελεί μαζί με τον Αντετοκούνμπο και τον Doncic τις τρεις ατραξιόν της διοργάνωσης. Είναι ο εν ενεργεία MVP του NBA και με την πανίσχυρη -αν και λαβωμένη- Εθνική Σερβίας θέλει να κατακτήσει τον τίτλο του Πρωταθλητή Ευρώπης. Τη χρονιά που μας πέρασε ο Joker είχε 27,1 πόντους, 13,8 ριμπάουντ και 7,9 ασίστ οδηγώντας τους Nuggets στην 6η θέση της Δυτικής Περιφέρειας. 

 

Tomáš Satoranský (Τσεχία)

Η παρουσία του ηγέτη της Εθνικής Τσεχίας έχει βρεθεί σε κίνδυνο και θα κριθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, όμως αν αγωνιστεί πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα. Πέρυσι απέκλεισαν την Εθνική Ελλάδος, όταν τη συνέτριψαν στο Προ-Ολυμπιακό τουρνουά με 25 πόντους διαφορά και γενικότερα τα τελευταία χρόνια οι Τσέχοι έχουν αναπτύξει ένα σπουδαίο πρόγραμμα. Ο Satoranský στα 30 του επιστρέφει φέτος στην Ευρώπη για λογαριασμό της Barcelona και αν καταφέρει να παίξει στο Eurobasket, θα προσπαθήσει να δείξει γιατί είναι ένας από τους κορυφαίους "εγκεφάλους" στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. 


Lauri Markkanen (Φινλανδία)

Οι Φινλανδοί έχουν μόνιμη παρουσία τα τελευταία χρόνια στις διεθνείς διοργανώσεις και ο Lauri Markkanen είναι γέννημα της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται στις νεαρές ηλικίες στην πατρίδα του. Στα 19 του βρέθηκε στο Κολλέγιο της Αριζόνα και την επόμενη χρονιά έγινε draft στη θέση Νο7. Για 4 χρόνια αγωνίστηκε στους Chicago Bulls έχοντας πολύ υψηλά νούμερα και πέρυσι αγωνίστηκε με επιτυχία στους Cavaliers, πετυχαίνοντας σχεδόν 15 πόντους ανά παιχνίδι. Στην Εθνική Φινλανδίας είναι φυσικά ο ηγέτης, σουτάρει πολύ περισσότερο και παίζει με την αυτοπεποίθηση στα ύψη, κάτι που είναι πρόβλημα για όλους τους αντιπάλους. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος