7 σημειώσεις από το πρώτο φιλικό της Εθνικής Ελλάδος ενόψει Eurobasket

Η Εθνική Ελλάδος παρά τις απουσίες διέσυρε την Ισπανία και έδειξε ότι είναι έτοιμη για μεγάλα πράγματα ενώ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πέτυχε ρεκόρ καριέρας με τα γαλανόλευκα.

Το πρώτο δείγμα ήταν θετικότατο. Η Εθνική Ελλάδος για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια είχε στη σύνθεσή της τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο και η εμφάνιση μοίρασε χαμόγελα. Το ΟΑΚΑ γέμισε με 16.000 φιλάθλους ακόμα κι αν η Αθήνα είναι άδεια και η Ελλάδα επικράτησε με 86-70 της Ισπανίας προσφέροντας ουσία και θέαμα. Τι σημειώσαμε όμως από το πρώτο φιλικό προετοιμασίας της Εθνικής Ελλάδος για το επερχόμενο Eurobasket (1-18 Σεπτεμβρίου);

Όλοι για τον Γιάννη και ο Γιάννης για όλους

Όλο το ΟΑΚΑ, από τον τελευταίο φίλαθλο στο πάνω διάζωμα μέχρι και τους παίκτες της Εθνικής ήθελαν να δουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο από κοντά και αυτός τους αποζημίωσε. Πέτυχε 31 πόντους σε μόλις 20 λεπτά και χρειάστηκε 13 προσπάθειες για να τα καταφέρει, όντας αρκετά οικονομικός. Όμως ο ίδιος ο Γιάννης είχε δηλώσει ότι "αν 11 παίκτες πέσουν πάνω σε μένα, τότε ποιος θα πάει στον Σλούκα και στον Παπαπέτρου";

> Διάβασε ακόμη: 5 πράγματα που καταλάβαμε από την Εθνική Ελλάδος με Ιτούδη

Ο δις MVP του NBA ξέρει ότι η παρουσία του στο παρκέ κάνει καλύτερους και τους συμπαίκτες του και αυτό φάνηκε για πρώτη φορά χθες. 

Πώς ο Ιτούδης έκρυψε τις αδυναμίες

Με την απουσία Σλούκα, ο χρόνος που θα περνούσε ο Νικ Καλάθης μαζί με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο παρκέ θα ήταν περισσότερος. Ο Ιτούδης έκρυψε την αδυναμία του Καλάθη έξω από τα 6,75, τοποθετώντας τον στην Baseline όταν ο Γιάννης έπαιρνε την μπάλα για να δημιουργήσει. Η άμυνα με αυτόν τον τρόπο συνεχώς κινούνταν και οι χώροι όλο και άνοιγαν, ενώ σε ένα κόψιμο του Καλάθη, ο Γιάννης σημείωσε την πιο εντυπωσιακή ασίστ του αγώνα. 

#This_is_our_National Team

Η απάντηση στη ρατσιστική πλευρά του Twitter δόθηκε μέσα στο γήπεδο πολύ καλύτερα από ό,τι μέσα στην πλατφόρμα. 16 χιλιάδες και πλέον φίλαθλοι αποθέωσαν τους Antetokounbros και είδαν τον Γιάννη να κάνει ό,τι θέλει την Εθνική Ισπανίας. Είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που ο κόσμος περιμένει πώς και πώς να δει την Εθνική Ελλάδος και αυτό είναι τόσο έργο των Αντετοκούνμπο, όσο και του Δημήτρη Ιτούδη και φυσικά της Ελληνικής Ομοσπονδίας.

Οι πολλαπλοί τρόποι επίθεσης του Γιάννη

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πέτυχε ρεκόρ καριέρας σε πόντους με την Εθνική Ομάδα έχοντας 31 με 11/13 σουτ εντός πεδιάς σε μόλις 20 λεπτά. Οι πόντοι αυτοί προήλθαν με κάθε τρόπο και αυτό είναι το εντυπωσιακό. Με αιφνιδιασμό, με παιχνίδι στο post, με βολές, με τρίποντα. Ο Δημήτρης Ιτούδης θέλει να κάνει τον Γιάννη να νιώσει άνετα στο παρκέ και τον έχει αφήσει να κάνει το ευρωπαϊκό μπάσκετ... ΝΒΑ. Είναι άλλωστε ο ορισμός του Point Forward και αυτό βγαίνει προς τα έξω. 

Οι χαμένες βολές

Αν κοιτάξει κανείς τα στατιστικά της Εθνικής μας Ομάδας θα διαπιστώσει μόνο μια παραφωνία. Τις 11 χαμένες βολές σε 26 προσπάθειες. Ο Γιάννης δεν κόβεται πολλές φορές διαφορετικά, ενώ γενικότερα το τεράστιο μέγεθος της Εθνικής θα δημιουργεί προβλήματα στις αντίπαλες άμυνες. "Οι αντίπαλοι πρέπει να πληρώνουν την τιμή του να μας κάνουν φάουλ", δήλωσε σχετικά ο Δημήτρης Ιτούδης. 

Η απουσία Παπαγιάννη

Η Εθνική έχασε αρκετά ριμπάουντ, ιδιαίτερα όταν ο Γιάννης ήταν εκτός παρκέ και σε αυτό παίζει ρόλο η απουσία του Γιώργου Παπαγιάννη, ο οποίος τρέχει για να προλάβει το Eurobasket. Φέτος ήταν ένας από τους καλύτερους σέντερ της Euroleague και η παρουσία του θα είναι βαρόμετρο. Οι κύκλοι της Εθνικής αναφέρουν ότι αισθάνεται ήδη καλύτερα, ωστόσο ακόμα και σε μια τόσο ευρεία νίκη η απουσία του ψηλού ήταν αισθητή.

Ο απελευθερωμένος Tyler Dorsey

Πήρε τις περισσότερες προσπάθειες από οποιονδήποτε άλλο παίκτη εκτός του Γιάννη και από ό,τι φαίνεται ο Δημήτρης Ιτούδης θέλει να πάρει στοιχεία από τον τρόπο που τον χειρίστηκε φέτος ο Γιώργος Μπαρτζώκας στον Ολυμπιακό. Ο λόγος για τον Tyler Dorsey, ο οποίος θα έχει και στην Εθνική την ελευθερία να κάνει -σχεδόν- ό,τι θέλει στο μπροστινό μέρος του παρκέ. Με 11 πόντους σε 23 λεπτά χθες ήταν ο μοναδικός διψήφιος πέρα από τον ηγέτη της Εθνικής και θέλει να συνεχίσει στα ευρωπαϊκά γήπεδα, όπως σταμάτησε με την κατάκτηση της Basket League. Παίζει απελευθερωμένος μιας και έχει βρει ήδη το πολυπόθητο συμβόλαιο στο NBA και αυτό είναι που τον κάνει πραγματικά επικίνδυνο. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος