Η Μπαρτσελόνα επιστρέφει ξανά σε σωστή τροχιά λόγω του ότι οι οπαδοί επέστρεψαν στους αγώνες, εξαιτίας των πωλήσεων assets και κάποιων έξυπνων οικονομικών ελιγμών. Πριν από έναν χρόνο, η ισπανική ποδοσφαιρική ομάδα υπέστη μεγάλες οικονομικές απώλειες και θεωρήθηκε τεχνικά χρεοκοπημένη.

Την προηγούμενη Πέμπτη, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τη χρήση που έληξε τον Ιούνιο του 2022, η Μπαρτσελόνα παρουσίασε κέρδη 111 εκατ. δολάρια και έσοδα 1,15 δισ. δολαρίων. ακόμη και χωρίς την πώληση του 10% των αγώνων της ανδρικής ομάδας στη La Liga, που πρόσθεσαν 300 εκατ. δολάρια στα έσοδα, τα έσοδα θα διαμορφωνόταν στα 846 εκατ. δολάρια, τα οποία είχαν ξεπεράσει την προηγούμενη χρονιά κατά 134 εκατ. δολάρια.

Η ομάδα έλαβε ώθηση μετά τον κορονοϊό με αύξηση κατά 148 εκατ. (ή 415%) των εσόδων από το γήπεδο και από άλλες δραστηριότητες, όπως εισιτήρια και παραχωρήσεις, ξανά στο προ πανδημίας επίπεδο.

Τι συμβαίνει με τα χρέη της

Βελτιώθηκε και ο ισολογισμός. Τον Αύγουστο του 2021 η Μπαρτσελόνα έλαβε ένα 10ετές δάνειο 595 εκατ. ευρώ μέσω της Goldman Sachs για να μετατρέψει το χρέος της από βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο  (Και επίσης να το αυξήσει), εκ των οποίων τα 140 εκατ. ευρώ ήταν επαναδιαπραγμάτευση του προηγούμενου χρέους της ομάδας, που έφερε τα επιτόκια του χρέους από το 6,5% σε κάτω του 2%.

Επίσης, οι κάτοχοι χρεογράφων της Μπαρτσελόνα συμφώνησαν να χαλαρώσουν κάποιους όρους του χρέους, προσφέροντας μια ελάφρυνση στον ισπανικό ποδοσφαιρικό γίγαντα, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατάρρευση των εσόδων που προκάλεσε η πανδημία.

Οι συμφωνίες για το χρέος περιλαμβανόταν σε προηγούμενες συμφωνίες μας με κατόχους χρηματοοικονομικών ομολογιών, αλλά δεν περιλαμβάνονται στα τρέχοντα δάνεια. Η Μπαρτσελόνα διαπραγματεύεται τον δανεισμό 1,5 δισ. ευρώ από τη Goldman Sachs για τη χρηματοδότηση της ανάπλασης του σταδίου της, Καμπ Νου.

Το καθαρό χρέος μειώθηκε στα 686 εκατ. δολάρια το 2022 από 769 εκατ. δολάρια το προηγούμενο έτος. Τον Ιούνιο του 2022 η Μπαρτσελόνα είχε αρνητική καθαρή αξία ύψους 353 εκατ. ευρώ έναντι των 451 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.

Για τη χρήση 2022-2023, η Μπαρτσελόνα αναμένει έσοδα και κέρδη στα 1,26 δισ. δολάρια και 274 εκατ. δολάρια αντιστοίχως, χάρη στην πώληση επιπλέον 15% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων έναντι 400 εκατ. ευρώ και την πώληση του 49% μιας θυγατρικής της Barca Studios, η οποία περιλαμβάνει το νέο ψηφιακό περιεχόμενο όπως NTFs, Metaverse ή tokens, η οποία έχει πουληθεί εξίσου σε δύο μέρη, στο Socios.com (24,5%) και στη Orpheus Media (24,5%) έναντι συνολικού ποσού 200 εκατ. ευρώ.

Ακόμη και χωρίς αυτές τις έκτακτες πωλήσεις, η ομάδα πιστεύει ότι τα έσοδα θα παρουσίαζαν αύξηση κατά 105 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της αύξησης των εσόδων από χορηγίες, όπως το Spotify. Υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά η Μπαρτσελόνα οδεύει στη σωστή κατεύθυνση. Το Forbes αποτιμούσε την Μπαρτσελόνα στα 5 δισ. δολάρια τον Μάιο, δεύτερη μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων, μετά τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Από: Capital.gr