Robert Lewandowski, ο καλύτερος striker του κόσμου

Ο σπουδαίος Πολωνός επιθετικός της Μπαρτσελόνα σβήνει σήμερα 34 κεράκια.

Ασταμάτητος. Αυτή είναι μία λέξη που μπορεί να χαρακτηρίσει σε απόλυτο βαθμό τον Robert Lewandowski (που σβήνει σήμερα 34 κεράκια στην τούρτα της ζωής τους, γεννημένος στις 21 Αυγούστου 1988 στη Βαρσοβία της Πολωνίας) κατά τα τελευταία χρόνια. Ή και γενικότερα. O Πολωνός επιθετικός της Μπαρτσελόνα διανύει μία παρατεταμένη 'καλύτερη' περίοδο της καριέρας του. Το κάνει, ουσιαστικά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας -όσο μπορεί να το πει αυτό κάποιος για το κορυφαίο ποδοσφαιρικό επίπεδο- όπως άλλωστε συνηθίζει και στην εξωγηπεδική του ζωή.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Robert Lewandowski (@_rl9)

Τα νούμερα όχι μόνο πλαισιώνουν αλλά ενισχύουν όλα τα παραπάνω.Τον Μάιο 2021 για παράδειγμα, έσπασε το θρυλικό ρεκόρ του Gerd Müller και έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Bundesliga με περισσότερα από 40 γκολ πρωταθλήματος σε μία αγωνιστική χρονιά.

Το οξύμωρο με τον Lewandowski είναι πως δεν διεκδικεί το γκολ με την ιερή μανία που το κάνει για παράδειγμα ο Mo Salah ή ακόμη και ο Cristiano Ronaldo, αλλά μπορεί να υπάρξουν ματς που θα επικεντρωθεί σε άλλες, λιγότερες θελκτικές δουλειές μέσα στις 4 γραμμές. Όταν όμως παρουσιαστεί η παραμικρή ένδειξη ευκαιρίας, είναι δεδομένο ότι δεν θα χαριστεί.

Δεν έχουμε να κάνουμε με έναν αδηφάγο ποδοσφαιρικό κανίβαλο που κοιτά μόνο πώς θα καταβροχθίσει τα αντίπαλα δίχτυα. Ο 34χρονος striker γυρνά πίσω, βοηθά στην ανάπτυξη, τρώει ξύλο για να βρουν περισσότερους χώρους οι υπόλοιποι παίκτες που παίζουν συνήθως από τη μέση και μπροστά. Κυρίως όμως αποτελεί το τέλειο νο.9 για τον τρόπο με τον οποίο παίζεται σήμερα το ποδόσφαιρο.

Robert Lewandowski, ο καλύτερος striker του κόσμου

Μοιάζει να ταιριάζει σε κάθε σύστημα, κάθε προσέγγιση και κυρίως, σε κάθε ομάδα. Αυτό τον καθιστά έναν από τους πιο εξειδικευμένους παίκτες της εποχής μας.

Ένα επιπλέον στοιχείο προς αυτή την πεποίθηση, ίσως και το ισχυρότερο όλων, είναι όσα συνέβησαν πριν τρία καλοκαίρια στο Μόναχο: Μόνο λίγοι δεν ήταν εκείνα που πίστευαν ότι θα του στοίχιζε η φυγή των Franck Ribery και Arjen Robben. Αντ' αυτού, ο πρώην επιθετικός της Μπορούσια Ντόρτμουντ απέδειξε ότι μπορεί να παίξει (και) τον ρόλο του ηγέτη. 

Από το 2010, που πάτησε το πόδι του στη Γερμανία, μόλις δύο χρονιές σημείωσε λιγότερα από 20 τέρματα στη Bundesliga. Την παρθενική του χρονιά, όταν ήταν 22 ετών και κατά την πρώτη του σεζόν στην Μπάγερν, το 2014. Έκτοτε, σημειώνει 40 γκολ τη χρονιά - νούμερα που ασφαλώς μπορούν να συγκριθούν με εκείνα των Cristiano Ronaldo και Lionel Messi. Όλα αυτά, ενώ παίζει ουσιαστικά ασταμάτητα. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και άφθαρτος. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Robert Lewandowski (@_rl9)

Καταλήγοντας σε ένα ακόμη συμπέρασμα, ενδεχομένως και το πιο κατατοπιστικό, μπορούμε να πούμε ότι ο Robert Lewandowski είναι ο πιο υποτιμημένος ποδοσφαιριστής των καιρών μας. Το δίπολο Messi-Ronaldo και τα φλας που λάμπουν συνεχώς γύρω από περιπτώσεις όπως αυτές των Erling Haaland, Harry Kane, Μο Salah και Kylian Mbappé, έχουν αποσυντονίσει το ενδιαφέρον μακριά από έναν ποδοσφαιριστή που είναι πολύ πιο σημαντικός από όσο πιστεύει η κοινή γνώμη. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Robert Lewandowski (@_rl9)

Μέχρι τη θητεία του στη Μπάγερν Μονάχου, η αξία του στο Transfermarkt υπολογιζόταν γύρω στα €60.000.000. Ποσό, μάλλον μικρό για να αντικατοπτρίσει πλήρως τη σημαντικότητά του.

 


Διάβασε ακόμη 15 εξωφρενικές και ανέκδοτες ιστορίες του Paul Gascoigne


φωτογραφίες ©Getty Images

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος