5 πράγματα για την πρώτη διαβολοβδομάδα της Euroleague

Ο ασταμάτητος Ολυμπιακός, ο διπρόσωπος Παναθηναϊκός και όλα όσα είδαμε στην πρώτη "διπλή" αγωνιστική της Euroleague.

Η πρώτη διαβολοβομάδα της φετινής Euroleague αποτελεί παρελθόν με τον Ολυμπιακό να συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις και να βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίγκας μαζί με τη Φενέρμπαχτσε του Δημήτρη Ιτούδη. Ο Παναθηναϊκός από την άλλη δεν μπόρεσε να επισφραγίσει το διπλό στο Βελιγράδι και με δύο ήττες βρέθηκε ξανά χαμηλά στη βαθμολογία. Τι μας έκανε ωστόσο περισσότερη εντύπωση από την 3η και την 4η αγωνιστική;

Το "τρένο" του Γιώργου Μπαρτζώκα πέρασε από την Ισπανία

Ο Ολυμπιακός είναι αυτή τη στιγμή η πιο έτοιμη ομάδα στη Euroleague και το απόλυτο των τεσσάρων νικών το αποδεικνύει. Την Τετάρτη κέρδισε τη Ρεάλ στη Μαδρίτη με 87-89 με μόλις 28.6% στο τρίποντο και έχοντας με τους Sasha Vezenkov, Joel Bolomboy και Κώστα Σλούκα σε εξαιρετική ημέρα. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης σκόραρε και τους 8 πόντους του στην 4η περίοδο και ο Σλούκας πέτυχε το καλάθι της νίκης μπροστά στον Tavares. Η Ρεάλ είχε να ηττηθεί εντός έδρας με τον αντίπαλο να σουτάρει με χαμηλότερο ποσοστό από 30% στο τρίποντο από το 2016. 

Την Παρασκευή ο Ολυμπιακός ταξίδεψε στη Βιτόρια για να αντιμετωπίσει την αήττητη Μπασκόνια του εκπληκτικού Marcus Howard. Το παιχνίδι έκρυβε παγίδες, ωστόσο οι Πρωταθλητές Ελλάδος με τον Βεζένκοφ να σταματά στους 26 πόντους και τον Σλούκα στους 20 με 6 ασίστ, πέρασαν και από αυτήν την έδρα. Η ομάδα του Μπαρτζώκα μπήκε στην 4η περίοδο χάνοντας με 9 πόντους, όμως με ένα σερί 14-0 έδειξε ότι είναι το αφεντικό. Οι Ερυθρόλευκοι δεν πανικοβάλλονται με κανέναν αντίπαλο και σε καμία έδρα. Παίζουν το "μπάσκετ των πολλών", όπως το έχει περιγράψει ο προπονητής τους και με υπομονή βρίσκουν τον τρόπο να νικάνε. Την επόμενη εβδομάδα ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Μονακό στο ΣΕΦ.


> Διάβασε ακόμη: Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν έχασε ποτέ το κίνητρό του

Η "σκληρή" Φενέρμπαχτσε του Δημήτρη Ιτούδη

Η Φενέρ μπορεί να αγωνίζεται ακόμη δίχως τη μεγάλη της μεταγραφή, Nemanja Bjelica, αλλά δείχνει ότι είναι διαφορετική περίπτωση. Αν και είναι πολύ νωρίς και οι μεταγραφές πολλές, φαίνεται ότι ο Δημήτρης Ιτούδης έχει βάλει την υπογραφή του στην ομάδα, η οποία αυτή τη στιγμή είναι αήττητη. Στην διπλή αγωνιστική οι Τούρκοι επιβλήθηκαν εντός έδρας των Βιλερμπάν και Βαλένθια, με τους Καλάθη και Wilbekin να είναι φανταστικοί. Μοιάζει να έχει μια από τις πιο δυνατές γραμμές ψηλών στην Ευρώπη με τους Motley, Jekiri και Booker, ενώ τα ψηλά κορμιά των forwards, την κάνουν αμυντικό μεγαθήριο. Ο Νικ Καλάθης έχει ξεκινήσει πραγματικά εντυπωσιακά σουτάροντας με 57.1% στο τρίποντο και μοιράζοντας 7.2 ασίστ ανά παιχνίδι. Στη διαβολοβδομάδα ο Scottie Wilbekin μπήκε για τα καλά στην εξίσωση, έχοντας 17.5 πόντους κατά μ.ο..



Ο διπρόσωπος και ηττημένος Παναθηναϊκός

Θεωρητικά αυτή η διαβολοβδομάδα ξεκίνησε με τον Παναθηναϊκό να έχει ανεβασμένη ψυχολογία. Η εκτός έδρας νίκη στο Βελιγράδι σε συνδυασμό με την πρώτη καλή εμφάνιση του Grigonis θα έπρεπε να αποτελέσει σημείο τομής για τον φετινό ΠΑΟ, ωστόσο κάτι τέτοιο δε συνέβη ποτέ. Την Τετάρτη οι Πράσινοι έχασαν με κάτω τα χέρια από τη γεμάτη απουσίες Άλμπα στο Βερολίνο με 94-65, σε ένα παιχνίδι που δεν κατέβηκαν ποτέ. Η ήττα αυτή έφερε μπόλικη γκρίνια και εσωστρέφεια και ταχύτατα η ομάδα κινήθηκε για την απόκτηση του καλύτερου ελεύθερου της αγοράς, Dwayne Bacon. 

Δύο μέρες μετά ο Παναθηναϊκός ήταν διαφορετικός. Κόντρα στη Μονακό η ομάδα του Dejan Radonjic έφτασε γεμάτη προβλήματα. Ο Γιώργος Παπαγιάννης πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο 2 ώρες πριν την έναρξη και η συμμετοχή του Derrick Williams ήταν αμφίβολη μέχρι την τελευταία στιγμή, την ίδια στιγμή που ο Nate Wolters δεν έχει ακόμη αγωνιστεί. Σα να μην έφταναν αυτά, ο Παναθηναϊκός ήταν κακός στο πρώτο 10λεπτο, όταν και βρέθηκε πίσω με 13-29. Στη συνέχεια μπόρεσε να ισορροπήσει και να κοιτάξει στα μάτια μια από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη, έφυγε ωστόσο ηττημένος με 80-83. Οι Williams και Ponitka ήταν εξαιρετικοί και με την έλευση του Bacon και τον Wolters να επιστρέφει στη δράση, ο Παναθηναϊκός ελπίζει να βρει το δρόμο του. Την επόμενη εβδομάδα ταξιδεύει στο Τελ-Αβίβ για να αντιμετωπίσει τη Μακάμπι. 

Η φοβισμένη Μπαρτσελόνα

Η πανάκριβη Μπαρτσελόνα του Sarunas Jasikevicius έχει ξεκινήσει τη σεζόν πολύ μέτρια. Έχασε το Super Cup στην Ισπανία, ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό στην έδρα της στην πρεμιέρα της Euroleague και παραλίγο να "αυτοκτονήσει" κόντρα στη Ρεάλ αν και νικούσε με 18 πόντους, έντεκα λεπτά πριν το τέλος. Το βράδυ της Πέμπτης δε μπόρεσε ποτέ να πάρει τον έλεγχο του αγώνα κόντρα στην Ζαλγκίρις και όταν της δόθηκε η ευκαιρία να "κλέψει" τη νίκη, ο Satoransky δε σούταρε ποτέ. Η Μπαρτσελόνα εμφανίζεται φοβισμένη και οι παίκτες της, δείχνουν να μην αποδίδουν στο μέγιστο. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την απουσία Mirotic και το δημόσιο κράξιμο του Καλάθη στον Saras, έχουν βαρύνει αρκετά το κλίμα για τον Λιθουανό προπονητή. Την 5η αγωνιστική η Μπάρτσα υποδέχεται το Μιλάνο στο Palau Blaugrana.  

Κι αν η Άλμπα δεν κάνει καθόλου πλάκα;

Η Άλμπα Βερολίνου κάνει απίθανα πράγματα από την πρώτη κιόλας αγωνιστική. Έχοντας εκτός τους Maodo Lo, Jaleen Smith, Johannes Thiemman και Marcus Eriksson η ομάδα του Israel Gonzalez διέλυσε τον Παναθηναϊκό με 94-65 την Τετάρτη και την Παρασκευή λίγο έλειψε να σοκάρει τους Πρωταθλητές Ευρώπης μέσα στην Κωνσταντινούπολη (78-74). Ο Luke Sikma έχει ξεκινήσει τη σεζόν μοναδικά, όμως εκείνος που κάνει σταθερά καλή εντύπωση είναι ο Tamir Blatt. Ο γιος του γνώριμού μας David Blatt οργανώνει υπέροχα το παιχνίδι των Γερμανών έχοντας 6 ασίστ ανά παιχνίδι, ενώ σκοράρει και σχεδόν 15 πόντους. Η Άλμπα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 3-1 και την ερχόμενη Πέμπτη ταξιδεύει στη Βαλένθια.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Φώτη Ιωαννίδη, ποιος αμυντικός σε έχει δυσκολέψει περισσότερο;

Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ομάδας μίλησε στο Esquire για δυσκολότερους αντιπάλους και αγαπημένους συμπαίκτες.

Γραφει Μπαμπης Δουκας