Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το πρόβλημα με τα ομοφοβικά συνθήματα

Η ομάδα καταδίκασε το περιστατικό, το οποίο έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Τσέλσι, ωστόσο στην Αγγλία το θέμα είναι αρκετά σοβαρό.

Αν έχεις βρεθεί σε ένα οποιοδήποτε γήπεδο στην Ελλάδα, τότε γνωρίζεις ότι αυτά που ακούγονται στις εξέδρες είναι εμετικά, το λιγότερο. Τόσο στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, όπου τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα μιας και όλα ακούγονται, όσο και σε ένα κατάμεστο γήπεδο με επαγγελματικές ομάδες, το επίπεδο των συνθημάτων είναι πολύ χαμηλό. Στην υπόλοιπη Ευρώπη φυσικά και υπάρχουν χούλιγκανς και οργανωμένοι οπαδοί, ωστόσο τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Και αυτό το διαπιστώνει κανείς, αν διαβάσει για το πόσος ντόρος έγινε στο Νησί μετά τα ομοφοβικά συνθήματα που ακούστηκαν στο ντέρμπι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Τσέλσι το απόγευμα της Κυριακής που μας πέρασε. 

Όπως ανέφερε πρόσφατα η Athletic, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διερευνά επί του παρόντος τα ομοφοβικά συνθήματα που ακούστηκαν από μια μερίδα οπαδών όταν η ομάδα έπαιξε με την Τσέλσι το περασμένο σαββατοκύριακο. Και οι δύο σύλλογοι καταδίκασαν αμέσως το περιστατικό, με τον προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Erik Ten Hag να δηλώνει στην Athletic: "Δεν ανήκει στις κερκίδες, εννοώ σε ολόκληρο το γήπεδο".

Στις ΗΠΑ για ανάλογο περιστατικό διέκοψαν ολόκληρη την αγωνιστική

Την περασμένη σεζόν, ορισμένοι οπαδοί του Los Angeles Football Club (LAFC) έλεγαν ένα ομοφοβικό σύνθημα, για το οποίο μάλιστα διεκόπη ολόκληρη η αγωνιστική της Major League Soccer και της Liga MX. Η FIFA επέβαλε επίσης πρόστιμο στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Μεξικού για τη χρήση του συνθήματος σε αγώνες της εθνικής της ομάδας.

> Διάβασε ακόμη: Το αριστούργημα του Wayne Rooney

Η ευθύνη για τον τερματισμό αυτού του φαινομένου είναι, εύλογα, στους ώμους των οργανισμών των συλλόγων και των εθνικών ομάδων. Σε συνέντευξή του στο MLSSoccer.com πέρυσι, ο παίκτης Janelly Farias, ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος, πρότεινε κάποιες ιδέες για τον τερματισμό των ομοφοβικών συνθημάτων στους αγώνες. Επεσήμανε τους κανονισμούς της FIFA, οι οποίοι - αν τα συνθήματα συνεχιστούν για αρκετή ώρα - θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διακοπή του αγώνα.

Ο Farias μίλησε επιπρόσθετα για τη σημασία της εκπαίδευσης των οπαδών σχετικά με αυτού του είδους τη συμπεριφορά. "Δεν έχει σημασία αν το εννοούν ή όχι, αν είναι σκόπιμο ή όχι", είπε. "Η αλήθεια και η πραγματικότητα είναι ότι είναι επιβλαβές, είναι ομοφοβικό και αποκλείει ανθρώπους και το ποδόσφαιρο θα έπρεπε να είναι καθολικό. Το ποδόσφαιρο θα έπρεπε να είναι χωρίς αποκλεισμούς".

Στην περίπτωση του αγώνα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Τσέλσι, και οι δύο σύλλογοι εξέδωσαν ανακοινώσεις που αναφέρονταν στην ανάγκη να αυξηθεί η εκπαίδευση σχετικά με το γιατί τα ομοφοβικά συνθήματα είναι λάθος. Ας ελπίσουμε ότι θα διαπιστώσουν ότι οι οπαδοί είναι πρόθυμοι να ακούσουν. Στην Ελλάδα φυσικά απέχουμε πολύ ακόμα και από τις συστάσεις για τιμωρίες, λόγω τέτοιων φαινομένων. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.