Στο FIFA Uncovered μαθαίνεις ιστορία

Ένα από τα πιο αντικειμενικά ντοκιμαντέρ των τελευταίων ετών ρίχνει φως σε όσα έγιναν στο ποδόσφαιρο τον τελευταίο μισό αιώνα υπό το σύστημα Blatter.

Είναι δύσκολο το να μάθεις ιστορία. Σωστή, αντικειμενική ιστορία. Κάθε χρόνο όλο και κάποιον πολιτικό θα δεις να γκρινιάζει για "κακογραμμένα" κομμάτια σε ένα βιβλίο ιστορίας. Τώρα παρακολουθούμε το Παλάτι του Ηνωμένου Βασιλείου να απειλεί το Netflix για τις ιστορικές αναλήθειες του The Crown. Και μερικές μέρες πριν ξεκινήσει το Μουντιάλ του Κατάρ, το Netflix να ρίχνει τη "βόμβα" του. Το FIFA Uncovered μέσα σε 4 επεισόδια διαλύει κάθε σκεπτικό της FIFA και γίνεται κομμάτι της ιστορικής έρευνας. 

Αυτό γιατί κανείς, δε μπορεί να πει τίποτα. Άλλωστε, ο τρόπος της απεικόνισης των γεγονότων γίνεται με τόση μαεστρία από τον σκηνοθέτη Daniel Gordon που σε αφήνει να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα, ακούγοντας κάθε μεριά. Ο αρνητικός (;) πρωταγωνιστής της σειράς ντοκιμαντέρ είναι ο Sepp Blatter. Ο Ελβετός άρχοντας του ποδοσφαίρου που μετέτρεψε τη FIFA, από μια απλή ένωση με όρους συνδικαλιστικούς, μία από τις μεγαλύτερες καπιταλιστικές οργανώσεις και επιρροή σε όλον τον κόσμο. 

Το ντοκιμαντέρ ξεκινά με την απαλλαγή του ποδοσφαίρου από τις ρίζες του, όταν το 1974 ο βραζιλιάνος πρώην ολυμπιονίκης στην κολύμβηση, João Havelange ανέλαβε την προεδρία της FIFA μετά τη θητεία του Stanley Rous. Ήταν ο άνθρωπος που προσπάθησε να πάει το άθλημα στο επόμενο στάδιο. Και ο δικός του άνθρωπος του ήταν ο Sepp Blatter. 

> Διάβασε ακόμη: Sportswashing, ένα σύγχρονο ξέπλυμα

Αν δεις τα πράγματα από την εποχή που ο Βραζιλιάνος ανέλαβε δράση και μετά, καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για ένα κορυφαίο μυαλό. Πρωτοπόρος όσο κανείς άλλος Πρόεδρος της FIFA μέχρι εκείνη τη στιγμή, μπόρεσε να δημιουργήσει ένα προϊόν που όμοιο του δεν θα υπήρχε στον παγκόσμιο αθλητισμό. Έβαλε τις χορηγίες στον οργανισμό της FIFA και όραμά του ήταν ένα παγκόσμιο σπορ. Ένα άθλημα χωρίς όρια, με κέρδη επίσης δίχως όρια. Ο ελβετός οικονομολόγος, Sepp Blatter ήταν το μυαλό πίσω από κάθε κίνηση του Προέδρου. Ήταν ο άνθρωπος που είδε μπροστά από την εποχή του και εκμεταλλευόμενος κάθε ευκαιρία που του δόθηκε, έφτασε ως τον κορυφή. Ακόμα και με αθέμιτα μέσα, αφού φαίνεται ότι εκβίασε το μέχρι πρότινος αφεντικό του, για να του πάρει τη θέση το 1998. Η κατρακύλα φυσικά είχε ξεκινήσει νωρίτερα. 

Πώς ο Blatter καταδίκασε το ίδιο του το όραμα

Στο ντοκιμαντέρ θα δεις μερικά αδιάσειστα στοιχεία για τη δράση της FIFA. Πώς χειραγωγούσε ομοσπονδίες, τι φαγοπότι έγινε με την αδιαφάνεια στον οργανισμό για δεκαετίες ολόκληρες και πώς αποτέλεσε το τέλειο όχημα για την νέα εποχή του Sportswashing. O Blatter οραματίστηκε και δημιούργησε το πιο επιτυχημένο αθλητικό προϊόν στην ιστορία. Το Μουντιάλ με τους όρους που σήμερα το γνωρίζουμε. Παράλληλα όμως έφτιαξε ένα τέρας, που έμελλε να φάει την ίδια του τη σάρκα. 

Ακόμη κι αν ο ίδιος ο Blatter μπόρεσε να την βγάλει καθαρή από τις αποκαλύψεις για τις δωροδοκίες και τις υπέρογκες σπατάλες, όλοι σχεδόν οι άνθρωποι του, καταδικάστηκαν. Η FIFA κατάφερε να γίνει ο πιο μισητός οργανισμός, με τις καταγγελίες που ακούγονται στο ντοκιμαντέρ να είναι αδιανόητες. Και το χειρότερο είναι πως έχουν επιβεβαιωθεί και από τον ίδιο τον οργανισμό που με τη διοίκηση Infantino προσπαθεί -ανεπιτυχώς- να ξεφύγει από αυτήν την κατάσταση. 


Βραζιλία, Ρωσία, Κατάρ: Οι σταθμοί των τελευταίων Παγκοσμίων Κυπέλλων ανήκουν στα έργα της προηγούμενης διοίκησης η οποία ακόμη και όταν ξεκίνησε να πέφτει σαν ντόμινο, προσπαθούσε εκ νέου να συνεχίσει το έγκλημα. Ο τρόπος με τον οποίο έδρασε το σύστημα Blatter δεν ξεπλένεται σε αυτό το ντοκιμαντέρ. Αντιλαμβάνεσαι όμως, ότι αυτό που εκείνος δημιούργησε ή ανέχτηκε, τελικά τσάκισε και τον ίδιο, μιας και όπως φαίνεται ήταν φανερά πολέμιος απέναντι στην ιδέα του Κατάρ. Η αφήγηση του, καθώς και τα όσα εντυπωσιακά πέτυχε με το πέρασμα των χρόνων, σου δείχνουν το αληθινό πρόσωπο του ποδοσφαίρου του τελευταίου μισού αιώνα και σε κάνουν να αναρωτιέσαι για όλες εκείνες τις στιγμές που ένιωσες συναισθήματα για την μπάλα. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος