Οι πιο ακριβοπληρωμένοι παίκτες του Μουντιάλ

Messi και Ronaldo δεν έχουν και φέτος την πρωτιά.

Γράφει: Esquire Editors 21 Νοεμβρίου 2022

Ο Kylian Mbappé, ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στον πλανήτη, δεν είναι άγνωστος στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου. Μόλις πριν από τέσσερα χρόνια βοήθησε τη Γαλλία να κερδίσει το τουρνουά για πρώτη φορά από το 1998. Ήταν ένα είδος πάρτι - υποδοχής για τον 19χρονο τότε, ο οποίος είχε αναδειχθεί ο καλύτερος νεαρός παίκτης της διοργάνωσης που φιλοξενήθηκε στη Ρωσία. Το Μουντιάλ του Κατάρ θα μπορούσε να είναι μια στιγμή ορόσημο για τον 23χρονο πλέον σούπερ σταρ, που θα δώσει ώθηση σε ένα νέο κύμα δημοτικότητας και, ενδεχομένως, μια ακόμη μεγαλύτερη αμοιβή.

"Η θέση του Mbappé στην παγκόσμια σκηνή θα είναι ακραία, ειδικά με σχέση με την EA Sports, τη συμφωνία του για τα παπούτσια (με τη Nike) και ό,τι συνεπάγονται αυτά", λέει ο Ρόσι Μπιντλ, ιδιοκτήτης της εταιρείας αθλητικού μάρκετινγκ XtraTimeFC, μιλώντας για τους χορηγούς του. Ο ίδιος προσθέτει ότι ο Mbappé, ο αθλητής στο εξώφυλλο του βιντεοπαιχνιδιού FIFA 23 της EA Sports, πιθανώς να είναι το πρόσωπο του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ότι εάν η Γαλλία τα πάει καλά, το ενδιαφέρον για χορηγίες θα εκτοξευθεί κι άλλο.

Με 3,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους να έχουν συντονιστεί στο τελευταίο Μουντιάλ του 2018, η διοργάνωση προσφέρει μια απαράμιλλη ευκαιρία διαφήμισης για τα αστέρια του παγκόσμιου σπορ. Στους 64 αγώνες, το τουρνουά είχε μέσο κοινό 191 εκατομμύρια (Το αφεντικό της FIFA, Gianni Infantino, είπε τον Μάιο ότι αναμένει 5 δισεκατομμύρια θεατές στο τουρνουά του 2022). Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες συρρέουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο και οι παίκτες, προσθέτει ο Μπιντλ, προσφέρουν ένα χαμηλό πήχη εισόδου στη χορηγική πλευρά του γεγονότος. Όσο περισσότερο προχωρά μία χώρα στη διοργάνωση, τόσο μεγαλύτερη είναι η διαφήμιση για τους πρωταγωνιστές της.

Ο Mbappé είναι ήδη ένας εκ των πιο οικονομικά επιτυχημένων αθλητών στο σπορ. Το Forbes εκτιμά ότι θα κερδίσει 128 εκατομμύρια δολάρια στη σεζόν 2022-23, προ φόρων και αμοιβών ατζέντηδων. Χάρη στην τριετή ανανέωση του συμβολαίου του με την Παρί Σεν Ζερμέν θα πληρωθεί 110 εκατομμύρια δολάρια, βάσει ετήσιων απολαβών και αναλογίας του μπόνους υπογραφής συμβολαίου, σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου. Ποσό που δεν περιλαμβάνει τα εκτιμώμενα 18 εκατομμύρια δολάρια που αποκομίζει ετησίως ο Mbappé από χορηγίες, στις οποίες περιλαμβάνονται συμφωνίες με τις Nike, Dior, Hublot, Oakley, Panini, EA Sports και Sorare.

Την ώρα που ο Mbappé θέλει να προσθέσει μια δεύτερη κατάκτηση Παγκοσμίου Κυπέλλου στο βιογραφικό του, δύο από τα μεγαλύτερα αστέρια του παιχνιδιού εξακολουθούν να κυνηγούν την πρώτη τους, και πιθανώς θα το κάνουν για τελευταία φορά. Ο Αργεντινός Lionel Messi, 35 ετών, έχει δηλώσει ήδη ότι το 2022 θα είναι το τελευταίο του Παγκόσμιο Κύπελλο. Η εκτίμηση είναι η ίδια για τον Πορτογάλο Cristiano Ronaldo, ο οποίος θα κλείσει τα 38 τον Φεβρουάριο.

Οι δυο τους έχουν σκοράρει εκατοντάδες γκολ, έχουν κερδίσει αθροιστικά 12 Χρυσές Μπάλες και αμέτρητους τίτλους, συμπεριλαμβανομένου του UEFA Champions League. Ωστόσο, η δόξα του Μουντιάλ τους έχει διαφύγει. Παραμένουν δύο από τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες στο ποδόσφαιρο, έχοντας κερδίσει περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ο καθένας στην καριέρα τους, ενώ αναμένεται πως θα ξεπεράσουν και οι δύο το εννιαψήφιο ποσό στα κέρδη τους αυτή τη σεζόν, με τον Messi να αναμένεται πως θα κερδίσει 120 εκατομμύρια δολάρια μαζί με τις χορηγίες και ο Ronaldo 100 εκατομμύρια δολάρια.

Για τον Ronaldo, ωστόσο, το τέλος μπορεί να είναι πιο κοντά από ό,τι αναμενόταν. Η στάση του και η απόδοσή του με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν επικριθεί σκληρά την τρέχουσα σεζόν. Ο Ronaldo, ο οποίος φέρεται πως αναζητούσε μεταγραφή κατά την προετοιμασία, δυσκολεύτηκε μπει στην πρώτη ομάδα του συλλόγου και ήρθε σε σύγκρουση με τον προπονητή της Γιουνάιτεντ, Erik Ten Hag. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Pierce Morgan, ο Ronaldo επέκρινε τη Γιουνάιτεντ, την (ιδιοκτήτρια) οικογένεια Glazer και τον Ten Hag, λέγοντας: "Αν δεν μου δείξεις σεβασμό, δεν θα σε σεβαστώ ποτέ".

Η απότομη μείωση του χρόνου συμμετοχής του δεν μείωσε τη δημοτικότητά του. Ο Ronaldo είναι ο πιο καλοπληρωμένος ποδοσφαιριστής εκτός γηπέδου στα 60 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Forbes, με συνεργάτες που περιλαμβάνουν τις Nike, Herbalife και το Livescore. (Ο μόνος άλλος παίκτης κάπου κοντά είναι ο Messi στα 55 εκατομμύρια δολάρια.) Τον Ιούλιο, ο Ronaldo συμφώνησε σε μια πολυετή αποκλειστική συνεργασία με το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance και την Παρασκευή παρουσίασε την πρώτη του συλλογή NFT. Έχει επίσης τον πιο δημοφιλή λογαριασμό αθλητή στο Instagram, με τον εκπληκτικό αριθμό των 497 εκατομμύρια ακολούθων.

Τα πέντε πιο ακριβοπληρωμένα αστέρια που θα παίξουν στο Κατάρ συμπληρώνουν δύο ακόμη ώριμοι αστέρες, ο Βραζιλιάνος Neymar και ο Πολωνός Robert Lewandowski. Παρόλο που είναι μόλις 30 ετών, ο Neymar άφησε να εννοηθεί δημόσια ότι το 2022 θα μπορούσε να είναι το τελευταίο του Παγκόσμιο Κύπελλο και με τη Βραζιλία να θεωρείται από τα φαβορί έχει πιθανότητες να αποσυρθεί όντας στην κορυφή.

Στο μεταξύ, ο 34 ετών Lewandowski έχει πάρει φωτιά από όταν εντάχθηκε στην Μπαρτσελόνα, σε μια μεταγραφή περίπου 45 εκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα φέτος, έχοντας σημειώσει 18 γκολ στα 18 παιχνίδια που ξεκίνησε βασικός. Αναμένεται να αποκομίσει περίπου 35 εκατομμύρια δολάρια σε αυτή τη σεζόν, με τα 8 εκατομμύρια δολάρια εκτός γηπέδου.

Αθροιστικά, οι πέντε πιο ακριβοπληρωμένοι παίκτες του Παγκοσμίου Κυπέλλου αναμένεται να κερδίσουν συνολικά 452 εκατομμύρια δολάρια αυτή τη σεζόν, εκ των οποίων τα 173 εκατομμύρια εκτός γηπέδου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Forbes. Αν κάποιος από αυτούς κάνει μια καλή πορεία, θα μπορούσε να αυξήσει τα κέρδη του όχι μόνο με περισσότερες χορηγίες, αλλά και με χρηματικά έπαθλα - αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα. Η Γαλλία κέρδισε 38 εκατομμύρια δολάρια για την κατάκτηση του 2018 και μοίρασε 11 εκατομμύρια δολάρια σε 23 παίκτες, ποσό που αντιστοιχεί σε μια μέση πληρωμή περίπου 480.000 δολαρίων. Στο Κατάρ 2022 η FIFA θα απονείμει χρηματικά έπαθλα 440 εκατομμυρίων δολαρίων, με τους νικητές να παίρνουν 42 εκατομμύρια δολάρια.

Όσο για το ποιον υποστηρίζει το κοινό, ο Μπιντλ της XtraTimeFC έχει μία θεωρία. "Νομίζω ότι ο κόσμος θέλει απλώς να είναι ακόμη μία στιγμή του Ronaldo" λέει, προσθέτοντας ότι "οι οπαδοί του ποδοσφαίρου αγαπούν τον Messi, οι οπαδοί του ποδοσφαίρου αγαπούν τον Neymar, αλλά εκτός γηπέδου αυτοί δεν απευθύνονται απαραίτητα στον μέσο άνθρωπο, όπως κάνει ο Ronaldo.”

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι παίκτες στο Μουντιάλ του 2022

  1. Kylian Mbappé 128 εκατ. δολάρια - Εντός γηπέδου 110 εκατ. δολάρια, εκτός 18 εκατ. δολάρια
  2. Lionel Messi 120 εκατ. δολάρια - Εντός γηπέδου 65 εκατ. δολάρια, εκτός 55 εκατ. δολάρια
  3. Cristiano Ronaldo 100 εκατ. δολάρια - Εντός γηπέδου 40 εκατ. δολάρια, εκτός 60 εκατ. δολάρια
  4. Neymar 87 εκατ. δολάρια - Εντός γηπέδου 55 εκατ. δολάρια, εκτός 32 εκατ. δολάρια
  5. Robert Lewandowski 35 εκατ. δολάρια - Εντός γηπέδου 27 εκατ. δολάρια, εκτός 8 εκατ. δολάρια

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος