Το 1990 ο Gary Lineker έλεγε ότι "το ποδόσφαιρο είναι απλό άθλημα, 22 παίκτες κυνηγούν μια μπάλα για 90 λεπτά και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί". Ο μύθος των Γερμανών στο ποδόσφαιρο είχε ξεκινήσει μερικές δεκαετίες νωρίτερα και συγκεκριμένα λίγα χρόνια μετά την ανασύνταξη του κράτους από τα συντρίμμια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Γερμανοί, είτε χωρισμένοι, είτε ως ενιαίο κράτος έκτοτε, πρωταγωνιστούν. Έχει ωστόσο αναρωτηθεί κανείς γιατί μία από τις πιο βαριές ποδοσφαιρικές φανέλες, δε φέρει το χρώμα της σημαίας της;

Ελάχιστες εθνικές ομάδες είναι πιο εμβληματικές από τη Γερμανία, ειδικά όταν μιλάμε για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Μπορεί φέτος η τύχη της να δοκιμάζεται, όμως κανείς δε μπορεί να ξεγράψει τη "Νασιονάλμανσαφτ". Εκτός από την ομάδα, εμβληματικές είναι και οι εμφανίσεις της, με το κλασικό λευκό συνήθως να συνδυάζεται με ένα όμορφο μοτίβο. Η περίφημη δε φανέλα του 1990, όταν αναδείχθηκε πρωταθλήτρια για τρίτη φορά, αποτέλεσε μια από τις κλασικές εμφανίσεις όλων των εποχών στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Σε αντίθεση με την Αγγλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ, το Καμερούν, την Αργεντινή και πολλές άλλες, η στολή της Γερμανίας δεν έχει καμία σχέση με τη σημαία της χώρας. Παρότι φέρει το τρίχρωμο κόκκινο, μαύρο και κίτρινο, στη φανέλα της κυριαρχεί το λευκό. 

Η απάντηση βρίσκεται στην ιστορία του γερμανικού έθνους

Αυτό οφείλεται στο χρώμα της πρωσικής σημαίας, του κράτους που εκτεινόταν από τα σημερινά σύνορα της Ρωσίας μέχρι τα σύνορα της Γαλλίας στα δυτικά. Η περιοχή που ήταν γνωστή ως γερμανική αυτοκρατορία είχε μια λευκή σημαία, αρχικά με έναν σταυρό στη μέση, που αργότερα αντικαταστάθηκε από τον μαύρο αετό, ο οποίος εξακολουθεί να είναι το έμβλημα της ομάδας.

Όταν η γερμανική ποδοσφαιρική ομάδα ιδρύθηκε το 1899, αποφάσισε να υιοθετήσει τα πρωσικά χρώματα, διατηρώντας τα ακόμη και μετά το τέλος του Βασιλείου της Πρωσίας σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.