Η κρίση της Γιουβέντους και το τέλος του Agnelli

Η παταγώδης αποτυχία της ευρωπαϊκής Super League έχει στείλει "σπίτι" τους σχεδόν όλους τους εμπνευστές της και ο Agnelli της Γιουβέντους δεν την γλίτωσε.

Γράφει: Esquire Editors 01 Δεκεμβρίου 2022

Μπορεί το ποδόσφαιρο να είναι όμορφο παιχνίδι, ωστόσο η επιτυχία στο γήπεδο απαιτεί μια διόλου όμορφη χρηματοοικονομική μάχη για να υπογράψει κανείς κορυφαίους παίκτες και να πληρώνει τις υπερβολικά διογκωμένες αποδοχές τους. Η παραίτηση, τη Δευτέρα, ολόκληρου του διοικητικού συμβουλίου της ιταλικής Γιουβέντους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Andrea Agnelli, εν μέσω σειράς ερευνών σχετικά με τις εκθέσεις χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων του συλλόγου είναι μια τραγική στιγμή για την ομάδα και το ευρύτερο ποδοσφαιρικό σύμπαν.

Το κατ' όνομα fair play

Αν και το άθλημα διέπεται από τις λεγόμενες κατευθυντήριες γραμμές χρηματοοικονομικού fair play (υγιούς ανταγωνισμού), οι ομάδες αναζητούν συνεχώς δημιουργικούς τρόπους προκειμένου να εξασφαλίζουν πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους. Ένας υποβιβασμός σε χαμηλότερη κατηγορία ή η αποτυχία μιας ομάδας να προκριθεί σε ή να κερδίσει μεγάλες διοργανώσεις μπορεί να αποδειχθεί οικονομικά καταστροφική.

Με τις ιταλικές ρυθμιστικές αρχές για τον χρηματοοικονομικό κλάδο και τους εισαγγελείς να συνεχίζουν να ερευνούν τις οικονομικές καταστάσεις της Γιουβέντους τα τελευταία χρόνια, η νέα αρχή που τα παραιτηθέντα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ανέφεραν ότι επιδιώκουν μοιάζει απίθανη και τυχόν πιθανοί αγοραστές της ομάδας μπορεί να κάνουν πίσω.

Ως σύλλογος εισηγμένος στο χρηματιστήριο, αν και η οικογένεια των μεγιστάνων Agnelli ελέγχει την Exor, η οποία βρίσκεται πίσω από την ομάδα ιδιοκτησιακά, η Γιουβέντους οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο κοινοποιεί τις οικονομικές πληροφορίες. Τουλάχιστον σε ένα πεδίο - στις αμοιβές των παικτών - δήλωνε ελλιπή στοιχεία, ωθώντας την ελεγκτική Deloitte να εκφράσει επιφύλαξη για τους τελευταίους ισολογισμούς τον Οκτώβριο.

Η παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου γι’ αυτό το ζήτημα μπορεί να φαντάζει υπερβολική, ωστόσο δεν πρόκειται για το πρώτο ολίσθημα. Οι ζημίες έχουν αυξηθεί, εν μέρει λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας στις πωλήσεις εισιτηρίων, ενώ η πολυθρύλητη απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο το 2018 δεν έφερε μια πολυπόθητη κατάκτηση του Champions League.

Η Γιουβέντους συγκέντρωσε συνολικά 700 εκατομμύρια ευρώ (720 εκατομμύρια δολάρια) σε δύο προσφορές δικαιωμάτων το 2019 και το 2021, ποσό το οποίο είναι περίπου ίδιο με την τρέχουσα, ιδιαίτερα μειωμένη κεφαλαιοποίησή της. Η δε εξαιρετικά αμφιλεγόμενη προσπάθεια του Agnelli και άλλων μεγιστάνων - ιδιοκτητών ανά την Ευρώπη να σχηματιστεί μια κλειστή ευρωπαϊκή Σούπερ Λιγκ, πέρυσι, απέβη άκαρπη.

Ερωτηματικά

Η Γιουβέντους έχει να αντιμετωπίσει δύο μεγάλα ερωτηματικά για τα λογιστικά της. Πρώτον, παίκτες παραιτήθηκαν από δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αμοιβών τους για δύο σεζόν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός το οποίο επέτρεψε στον σύλλογο να εγγράψει στα βιβλία του προσωρινά χαμηλότερα έξοδα.

Ωστόσο, πολλοί παίκτες είχαν συνάψει παράπλευρες συμφωνίες που τους εγγυώνταν μεγάλο μέρος των "χαμένων" χρημάτων μέσα στις επόμενες σεζόν. Η ιταλική χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή Consob και η ελεγκτική Deloitte αναφέρουν ότι η Γιουβέντους έπρεπε να είχε καταγράψει στα βιβλία της τις μελλοντικές αυτές υποχρεώσεις εκείνη τη στιγμή (η EY έλεγχε τα χρηματοοικονομικά στοιχεία της Γιουβέντους μέχρι τον Ιούνιο του 2021).

Ο σύλλογος σχεδιάζει να τροποποιήσει την έκθεση αποτελεσμάτων του γι’ αυτό το θέμα, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν υπήρξε καμία επίδραση στα διαθέσιμα μετρητά ή στο καθαρό χρέος. Στην πραγματικότητα, η ζημιά 254 εκατομμυρίων ευρώ την οποία κατέγραψε η Γιουβέντους για το φορολογικό έτος 2021/2022 ήταν υπερεκτιμημένη, ενώ η αντίστοιχη για τα προηγούμενα έτη ήταν υποεκτιμημένη.

Μια δεύτερη, πιο αμφιλεγόμενη έρευνα αφορά χρηματοοικονομικά κέρδη από πωλήσεις παικτών, οι οποίες αποτελούν βασική πηγή εσόδων για τη Γιουβέντους και άλλους ευρωπαϊκούς συλλόγους τα τελευταία χρόνια. Το θέμα είναι εάν τα κεφαλαιακά κέρδη που είχε καταγράψει στα βιβλία της η Γιουβέντους όταν παίκτες μετεγγράφονταν με αντάλλαγμα αθλητές από ανταγωνιστές ήταν υπερβολικά, δεδομένου ότι πολλοί από τους εν λόγω παίκτες ήταν νέοι και σχετικά άπειροι.

Η Consob ανάγκασε τη Γιουβέντους να αποκαλύψει εναλλακτικά χρηματοοικονομικά μεγέθη νωρίτερα μέσα στον Νοέμβριο, λέγοντας ότι ο σύλλογος απέτυχε να παράσχει επαρκή στοιχεία για το "εύλογο" της αξίας ορισμένων εκ των παικτών που αποτέλεσαν αντικείμενο μετεγγραφών.

Κυρώσεις και κανόνες

Η Γιουβέντους ισχυρίζεται ότι οι λογιστικές της μέθοδοι είναι σύμφωνες με εκείνες της υπόλοιπης ποδοσφαιρικής "βιομηχανίας", η αξία των παικτών είναι σε τελική ανάλυση υποκειμενικό ζήτημα και τυχόν κέρδη εύλογης αξίας αποσβένονται σε αρκετά χρόνια (και επομένως επηρεάζουν τελικά τα κέρδη). Η Deloitte δεν προέβαλε αντιρρήσεις ως προς αυτό το ζήτημα όταν υπέγραψε τους πιο πρόσφατους ισολογισμούς, ωστόσο οι ανταγωνιστές της ομάδας δεν έδειξαν την ίδια κατανόηση: η ισπανική La Liga επιζητεί επιβολή άμεσων κυρώσεων στον ιταλικό σύλλογο για λογιστικά ζητήματα, όπως ανέφερε το Bloomberg.

Το σώμα το οποίο διοικεί το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, η UEFA, αναθεώρησε φέτος τους κανόνες του χρηματοοικονομικού fair play προκειμένου να συμπεριλάβει νέα τεστ χρηματοοικονομικής σταθερότητας, φερεγγυότητας και ελέγχου κόστους, ενώ εισήγαγε την απαίτηση όλες οι συναλλαγές να διενεργούνται σε εύλογη αξία.

Αν και υπάρχει ελπίδα ότι κάτι τέτοιο θα περιορίσει την εκτίναξη των αμοιβών των παικτών και θα προωθήσει μια πιο βιώσιμη οικονομικά ποδοσφαιρική βιομηχανία, πολύ φοβάμαι ότι  ο πειρασμός να κόψει κανείς δρόμο προκειμένου να εξασφαλίζει νίκες στο γήπεδο θα παραμείνει μαζί μας.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear