Μετά από δύο παιχνίδια που κρίθηκαν στα πέναλτι και ένα στο... χαμένο πέναλτι του Harry Kane, η Αργεντινή, η Κροατία, το Μαρόκο και η Γαλλία είναι στα ημιτελικά του πρώτου Μουντιάλ που δε διοργανώνεται καλοκαίρι. Το βράδυ της Τρίτης η Αργεντινή του Lionel Messi θα αντιμετωπίσει την Κροατία που στοχεύει σε έναν ακόμη τελικό και την Τετάρτη την ίδια ώρα (21:00) το Μαρόκο θα προσπαθήσει να σοκάρει -και- τη Γαλλία του Mbappe. Τι κρατάμε από τα προημιτελικά και τι περιμένουμε να δούμε στους ημιτελικούς;

Ο Livakovic μας στέρησε το απόλυτο ντέρμπι 

Από το 1990 και το Μουντιάλ της Ιταλίας είχαμε να δούμε το Classico της Λατινικής Αμερικής και στο Κατάρ ήταν μια καλή ευκαιρία. Η Κροατία ωστόσο και ο τερματοφύλακάς της, Dominik Livakovic είχαν αντίθετη άποψη. Αφού σκόραραν στο τέλος του δεύτερου ημιχρόνου της παράτασης, στέλνοντας το ματς στα πέναλτι, οι Κροάτες απέκλεισαν τη Σελεσάο. Αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη πρόκριση στα πέναλτι για τους Βαλκάνιους που απέχουν μια νίκη από τον δεύτερο συνεχόμενο τελικό τους σε Μουντιάλ.

Messi λαμπρός την οδηγεί

Ο Lionel Messi δε χρειαζόταν αυτό το Μουντιάλ για να αποδείξει κάτι. Δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Diego Maradona, όλη η Αργεντινή νιώθει το χρέος όμως, να τον τιμήσει και ο Messi είναι ο ηγέτης της. Στα 35 του ο Αργεντίνος, έχοντας πει μια φορά αντίο στην Αλμπισελέστε, έχει επιστρέψει για τα καλά. Κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα και μεγάλος του ανεκπλήρωτος στόχος είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο. Στο Κατάρ τα έχει κάνει όλα τέλεια. Κόντρα στην Ολλανδία, έκανε τα πάντα: Γκολ, ασίστ, εύστοχο πέναλτι, ακόμη και καζούρα στους Οράνιε μετά το ματς. Το βράδυ της Τρίτης θέλει να κλείσει το εισιτήριο για έναν ακόμη τελικό Μουντιάλ, μετά το 2014. 

To anti-Mbappe plan πέτυχε, η Αγγλία αποκλείστηκε

Εδώ και δύο χρόνια όλοι μιλάνε για το πλάνο του Gareth Southgate για να περιορίσει τον Kylian Mbappe σε πιθανή αναμέτρηση Γαλλίας - Αγγλίας και το βράδυ του Σαββάτου ήταν η πρώτη ευκαιρία. Και έπιασε. Ο γάλλος σούπερσταρ δεν έκανε ούτε ένα σουτ και δε βρήκε καθόλου χώρα να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Η Γαλλία εντούτοις, προκρίθηκε στα ημιτελικά μετά το άστοχο πέναλτι του Harry Kane και ο Southgate είναι πια με την πλάτη στον τοίχο. Οι Γάλλοι ετοιμάζονται στο μεταξύ για το répétition και σε περίπτωση που προκριθούν και οι Κροάτες θα έχουμε επανάληψη του ίδιου ζευγαριού του τελικού σε δύο συνεχόμενα Μουντιάλ για πρώτη φορά στην ιστορία!

Δανία, Ελλάδα, Λέστερ... Μαρόκο;

Αυτά που κάνει το Μαρόκο στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι πραγματικά απίθανα. Η ομάδα του Walid Regragui έχει δεχθεί 1 γκολ σε όλο το Παγκόσμιο Κύπελλο και αυτό όσο κέρδιζε με 2-0 τον Καναδά. Ο Bono και η συμπαγής άμυνα του Μαρόκου δεν έχουν επιτρέψει κανένα άλλο γκολ στο παθητικό μετά από πέντε 90λεπτα και μια διαδικασία πέναλτι! Κόντρα στην Πορτογαλία έπαιξε άλλο ένα κλασικό πια παιχνίδι. Σκόραρε με κεφαλιά του Youssef En-Nesyri, ο οποίος έφτασε στα 2.78 μέτρα και στη συνέχεια κράτησε στο 0 την καλύτερη μέχρι εκείνη την ώρα επίθεση της διοργάνωησε, στέλντονας και τον Cristiano Ronaldo σπίτι του.

Τόσο η κορυφαία αμυντική λειτουργία της ομάδας, όσο και η δυνατότητα της να τιμωρεί κάθε λάθος του αντιπάλου θυμίζουν τα κατορθώματα της Δανίας στο EURO του 1992, της Ελλάδας το 2004 και το πρωτάθλημα της Λέστερ το 2016. Μένει πια να δούμε αν το παραμύθι θα ολοκληρωθεί αντιστοίχως. 
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.