Ο Γιάννης Διακογιάννης ήταν παντού

Από τα αμφιθέατρα και τα καφενεία μέχρι τα βιβλία και την μουσική, παντού μάθαινες για τον Γιάννη Διακογιάννη, ακόμη και αν δεν τον "πρόλαβες".

Στα κλασικά αφιερώματα πάντα άκουγες τη φωνή του και θαύμαζες το συνδυασμό ψυχραιμίας, ζωντάνιας και πάθους στις μεταδόσεις του. Ο Γιάννης Διακογιάννης όταν περιέγραφε αγώνες ήξερε ποιος ήταν ο πρωταγωνιστής. Μετέδωσε τα Παγκόσμια Κύπελλα για σχεδόν μισό αιώνα και σταμάτησε σχεδόν παράλληλα με το ξεκίνημα της νέας χιλιετίας. Η γενιά των σημερινών 25άρηδων -η γενιά μου- δεν τον "πρόλαβε", όμως ήταν αδύνατο να μην μάθεις για εκείνον. Η μοίρα τον είχε φέρει στα αυτιά μας μέσα από τις μεταδόσεις του EURO 2004, όταν ως σχολιαστής των αγώνων έδινε τον εμβριθή τόνο του. Ξέρουμε τον Γιάννη Διακογιάννη που σήμερα "έφυγε" από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, χωρίς ουσιαστικά να τον ξέρουμε. 

Ελάχιστοι από την επόμενη γενιά δημοσιογράφων ακολούθησαν τα χνάρια του, όσον αφορά τις μεταδόσεις του, ωστόσο όλοι τον ανέφεραν με θαυμασμό. Ο Διακογιάννης μετέδωσε τα πάντα. Από Μουντιάλ και EURO, μέχρι τον τελικό του Παναθηναϊκού με τον Άγιαξ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1971, καθώς και Παγκόσμια Πρωταθλήματα Στίβου και Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Ο Γιάννης Διακογιάννης ήταν παντούΑΠΕ-ΜΠΕ/ Μακρίδης Π.

 

Αν και όλος ο κόσμος τον θυμάται από τις αμίμητες ποδοσφαιρικές του μεταδόσεις, ο ίδιος, ως αθλητής του στίβου έτρεφε τεράστια αγάπη και για τον κλασικό αθλητισμό. Κάτι που δε γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι προτού ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία, είχε σπουδάσει μουσική στο Παρίσι. Ο επί 17 ολόκληρα χρόνια βασικός παρουσιαστής της Αθλητικής Κυριακής είχε επίσης γράψει σημαντικά βιβλία για την ιστορία του ποδοσφαίρου, ενώ θετή του κόρη ήταν η Ρίκα Βαγιάννη. 

Γιάννης ΔιακογιάννηςΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλεξανδρος Μπελτές

Τον Δεκέμβριο του 2015, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απένειμε στον Γιάννη Διακογιάννη τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, για την προσφορά του στην αθλητική δημοσιογραφία. Μόλις δύο χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 2017 και σε ηλικία 86 ετών, σε εκδήλωση του Δήμου Βύρωνα για την παρουσίαση του βιβλίου του παλαιού ποδοσφαιριστή Δημήτρη Θεοφάνη, ο Διακογιάννης παραδέχθηκε για πρώτη φορά δημόσια ότι ήταν οπαδός του Παναθηναϊκού: "Παναθηναϊκός είμαι, Αθηναίος είμαι, Παναθηναϊκός είμαι. Έχω γνωρίσει τον Απόστολο Νικολαΐδη."

Μάθαινες παντού για (και από) τον Γιάννη Διακογιάννη

Δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει μάθημα αθλητικής δημοσιογραφίας χωρίς να αναφερθεί ο Γιάννης Διακογιάννης, άλλωστε και ο ίδιος διετέλεσε καθηγητής σε ιδιωτικό κέντρο δημοσιογραφίας. Οι πρώτες σχολές ιδρύθηκαν όταν ο ίδιος βρισκόταν στη δύση της καριέρας του, εντούτοις το όνομά του έπαιζε σημαντικό ρόλο σε κάθε μάθημα. Δεν αναφερόταν για μουσειακούς λόγους, αλλά για το πώς θα έπρεπε να είναι σήμερα η δημοσιογραφία.

 

 

Ήταν επίκαιρος πάντα και παντού. Από ένα ματς στο καφενείο όπου στο πρώτο λάθος του σπίκερ θα φώναζε κάποιος "πού είσαι Διακογιάννη να τους ακούσεις" μέχρι τα Πανεπιστήμια και τα τραγούδια, αφού μαζί με τον Φίλιππο Συρίγο, ο Διακογιάννης είναι ο μόνος αθλητικός δημοσιογράφος που έγινε στίχος τραγουδιού. "Πώς μας ενώνει και πώς μας δονεί, του Διακογιάννη η φωνή" τραγουδούσε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης το 1979. Δεν είναι υπερβολή ότι μάθαινες παντού για τον Γιάννη Διακογιάννη ακόμη κι αν δεν τον έζησες πραγματικά. Έτσι είναι οι θρύλοι και τέτοιος θα μείνει. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος