10 πράγματα που θα θυμόμαστε από το Μουντιάλ του Messi

Το 22ο Μουντιάλ της ιστορίας ολοκληρώθηκε με τον Messi να τερματίζει το ποδόσφαιρο και εμείς θυμόμαστε τα όσα είδαμε στην Ντόχα.

Το Μουντιάλ του Κατάρ εξελίχθηκε σε Μουντιάλ του Messi και η Αργεντινή κατέκτησε το τρόπαιο για τρίτη φορά στην ιστορία της, με τον παίκτη της Παρί Σεν Ζερμέν να κερδίζει το μοναδικό τρόπαιο που έλειπε από το παλμαρέ του. Ανεξάρτητα του τι συνέβη πριν από την έναρξη του, το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ ήταν από άποψη ενδιαφέροντος και δράσης, ίσως το καλύτερο στην ιστορία και ο τελικός αποτέλεσε το "κερασάκι στην τούρτα". Ποια είναι λοιπόν, τα 10 πράγματα που δε θα ξεχάσουμε ποτέ από το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργανώθηκε χειμώνα;

Ο Messi τερμάτισε το ποδόσφαιρο

Ο Lionel Messi έγραψε ιστορία στο Κατάρ καθώς μπόρεσε να κατακτήσει και το Μουντιάλ ως ο απόλυτος MVP και όπως έγραψαν οι περισσότεροι, να μην αφήσει πια καμία αμφιβολία για το ποιος είναι ο κορυφαίος στην ιστορία του αθλήματος. Ο Αργεντίνος σούπερ σταρ στα 35 του πήρε από το χεράκι την Αλμπισελέστε και της έδωσε το πρώτο Μουντιάλ της μετά από 36 χρόνια.

Βασικά, έκανε αυτό που στερήθηκε το 2014 και το έκανε με στυλ. Στον καλύτερο τελικό στην ιστορία των Μουντιάλ έγινε -και με τη βούλα- ο καλύτερος παίκτης που έπαιξε ποτέ ποδόσφαιρο. Ολοκλήρωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο με 7 γκολ και 3 ασίστ, έβαλε 2 από αυτά στον τελικό κόντρα στη Γαλλία και ολοκλήρωσε ένα αληθινό παραμύθι. 

Το καλύτερο Μουντιάλ στην ιστορία;

Το επίπεδο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ ήταν πραγματικά πολύ υψηλό. Οι ποδοσφαιριστές βρέθηκαν στα γήπεδα της Μέσης Ανατολής στην καλύτερη φάση που θα μπορούσαν και χάρισαν εξαιρετικό θέαμα. Όλες οι αλλαγές της FIFA (μπάλα με αισθητήρες, VAR και SAΟT, 5 αλλαγές κλπ) έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτό, καθιστώντας παράλληλα την εν λόγω διοργάνωση, περισσότερο δίκαιη από εκείνες του παρελθόντος. Την ίδια στιγμή, οι θερμοκρασίες δεν αποτέλεσαν σε καμία περίπτωση πρόβλημα, με τους Βραζιλιάνους μάλιστα να διαμαρτύρονται για να κλείσει το σύστημα air condition στο εσωτερικό των γηπέδων. Οι εκπλήξεις δεν έλειψαν με το Μαρόκο να φτάνει μέχρι τα ημιτελικά, ενώ το φινάλε αποτέλεσε την απόλυτη ανταμοιβή για τους λάτρεις της "στρογγυλής θεάς". 

Μια στιγμή σκέψης στους νεκρούς του Κατάρ

Μπορεί όσον αφορά τα καθαρά ποδοσφαιρικά το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ να ήταν η απόλυτη επιτυχία, όμως αυτό δεν μπορεί να φέρει πίσω όλους εκείνους που χάθηκαν. Η έκθεση του Guardian έκανε λόγο για 6.500 νεκρούς την ώρα που το Κατάρ ανέφερε 3+1 θανάτους εργατών προκαλώντας την κοινή γνώμη. Τα εργασιακά δικαιώματα, καθώς και εκείνα των γυναικών και της LGBTQ κοινότητας δέχθηκαν περιορισμούς και πήγαν περίπατο. Το Μουντιάλ δεν έπρεπε να πάει ποτέ στο Κατάρ τουλάχιστον με τον τρόπο που έγινε και μετά τη διοργάνωση στη Ρωσία, η FIFA καλείται να μαζέψει ξανά τα κομμάτια της. 

Η μυθική ιστορία του Μαρόκου

Το Μαρόκο των Hakimi, Amrabat και Ziyech κατάφερε να γράψει μια από τις πιο όμορφες ιστορίες στα Παγκόσμια Κύπελλα. Με όπλο την δυνατή του άμυνα κατάφερε να αποκλείσει το Βέλγιο στους ομίλους και στη συνέχεια να υποτάξει Ισπανία και Πορτογαλία, για να γίνει η πρώτη αφρικανική ομάδα που φτάνει στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Καζαμπλάνκα πήρε φωτιά από τις εμφανίσεις των παικτών του Redragui, που επανασύστησαν τον αραβικό κόσμο στον υπόλοιπο πλανήτη, κάνοντας τον ποδοσφαιρικό πλανήτη να πιστέψει στα παραμύθια. 

Kylian Mbappe, ο καλύτερος παίκτης στον πλανήτη

Η Γαλλία πήγε στο Κατάρ με 5 βασικές απουσίες της τελευταίας στιγμής. Ο Mbappe στα 23 του έφυγε από το Παρίσι για την Ντόχα, όντας σε μια περίεργη φάση για την καριέρα του. Με εμπρηστικές δηλώσεις για το σύλλογό του έδειχνε να μην αντέχει τον περιορισμό με Messi και Neymar στην ίδια ομάδα και να ζητά μεταγραφή μεσούσης της σεζόν. Στη Ντόχα εντούτοις, μας έκανε να τα ξεχάσουμε όλα.

Με 8 τέρματα κατέκτησε το Χρυσό Παπούτσι ενώ με το χατ τρικ που πέτυχε στον τελικό, έγινε ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία με τέτοιο επίτευγμα. Ο πρώτος ήταν ο Άγγλος Geoff Hearst από το 1966. Μάλιστα ο 81χρονος Hearst έδωσε τα εύσημα στον Mbappe γράφοντας στο Twitter: "Πολλά συγχαρητήρια στον Εμπαπέ, ότι κι αν συμβεί. Είχα μια σπουδαία διαδρομή μέχρι σήμερα!".

Πώς να ξεχάσεις αυτόν τον τελικό;

Για 80 περίπου λεπτά στο Lusail Stadium του Κατάρ η Αργεντινή έπαιζε μόνη της στο γήπεδο. Η Γαλλία είχε μείνει χωρίς σουτ και όλα έδειχναν ότι ο Messi θα κατακτούσε με άνεση το μοναδικό τρόπαιο που του έλειπε. Και ξαφνικά το ποδόσφαιρο έγινε rock n' roll. Ο Mbappe διεκδίκησε μια χαμένη φαινομενικά φάση, ο Kolo Muani κέρδισε το πέναλτι και όλα άλλαξαν αμέσως. Στα επόμενα 95 δευτερόλεπτα ο Mbappe έφερε το παιχνίδι στα ίσια και έκτοτε κάθε φάση, μπορούσε να γράψει το τέλος. 

Ο Angel Di Maria έβαλε τουλάχιστον 3 φορές τα κλάματα μέσα στο ίδιο παιχνίδι. Από χαρά και από στεναχώρια, ενόσω όλος ο πλανήτης παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα. Οι Γάλλοι είχαν την ατυχία να είναι οι αντίπαλοι στο ιστορικότερο παιχνίδι του Lionel Messi, με το κοινό να μη μπορεί παρά να ζητά το τρόπαιο από τον Pulga. Η παράταση έφερε ακόμη περισσότερες συγκινήσεις. Η Αργεντινή δεν κατέκτησε το τρόπαιο με το γκολ του ηγέτη της, καθώς ο Mbappe κέρδισε και ευστόχησε σε πέναλτι λίγο αργότερα, ενώ ο Kolo Muani είδε τον Martinez να κάνει την απόκρουση της δεκαετίας και να στέλνει το παιχνίδι στα πέναλτι. Πολλοί έγραψαν κι ενδεχομένως όχι άδικα, ότι αυτό ήταν το κορυφαίο παιχνίδι στην ιστορία του ποδοσφαίρου. 

Η τεχνολογική επανάσταση

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ ήταν ο απόλυτος θρίαμβος της τεχνολογίας. Ημιαυτόματο offside, γρήγορο VAR, 12 κάμερες στην οροφή κάθε γηπέδου, 29 σημεία δεδομένων για κάθε παίκτη και αισθητήρες στις μπάλες της διοργάνωσης που δεν άφηναν κανένα περιθώριο λάθους. Με αποκορύφωμα τον αγώνα της Ιαπωνίας με την Ισπανία και την μπάλα που από κάθε ριπλέι φαινόταν έξω, αλλά εν τέλει δεν είχε βγει ολόκληρη, παρακολουθήσαμε το πιο εξελιγμένο Μουντιάλ στην ιστορία, μέχρι φυσικά το επόμενο.  

Η Ivana Knoll

Η πιο σέξι φίλαθλος του Μουντιάλ στήριζε την Κροατία και αυτό... έβγαινε προς τα έξω. Με ολόσωμα ενδύματα που έφεραν τα ερυθρόλευκα της κροατικής σημαίας η Knoll σημείωσε τη σπουδαιότερη εξαγωνιστική επιτυχία κερδίζοντας περισσότερους από 2.5 εκατομμύρια νέους ακολούθους στο προφίλ της στο Instagram. Η ομάδα της την αποζημίωσε για όλο το ταξίδι, καθώς κατέκτησε την τρίτη θέση στο τελευταίο Μουντιάλ του Luka Modric. 

Το φοβερό ρεκόρ του Cristiano Ronaldo

O CR7 πέτυχε ένα αμίμητο ρεκόρ στο Κατάρ καθώς έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σκοράρει σε 5 διαφορετικά Παγκόσμια Κύπελλα. Στο πρώτο παιχνίδι κόντρα στην Γκάνα, ο 37χρονος σταρ μπόρεσε να πετύχει το τελευταίο του γκολ στα Παγκόσμια Κύπελλα, άσχετα αν η συνέχεια δεν ήταν το ίδιο καλή για τον ίδιο, αφού έχασε τη θέση του από την ενδεκάδα και αποχώρησε με δάκρυα από τα γήπεδα του Κατάρ. 

Η απόλυτη έκπληξη της Σαουδικής Αραβίας

Κανείς δε μπορούσε να φανταστεί αυτό που συνέβη με την Αργεντινή στο φετινό Μουντιάλ. Η Αλμπισελέστε έφτασε στο Κατάρ με ρεκόρ 36 συνεχόμενων αήττητων αγώνων και στην πρώτη αγωνιστική αντιμετώπιζε τη Σαουδική Αραβία με μόνο στόχο τη νίκη. Η ομάδα του Scaloni μπήκε δυνατά και προηγήθηκε, ενώ είδε 3 γκολ να ακυρώνονται ως offside. Και ακολούθησε η τρέλα.

Μια παθιασμένη ομιλία του Hervé Renard στο ημίχρονο εμψύχωσε τους Σαουδάραβες που έκαναν την ανατροπή και σημείωσαν μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία των Μουντιάλ.

Μπορεί να μην προκρίθηκαν στη συνέχεια μιας και έκαναν δύο ήττες, κέρδισαν όμως από μια πολυτελή Rolls-Royce ο καθένας από τον Βασιλιά, ενώ η επόμενη μέρα μετατράπηκε σε εθνική αργία.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος