Ο Παναθηναϊκός των 37 βαθμών σε 13 παιχνίδια πριν από τη διακοπή για το Μουντιάλ, έχει μαζέψει μόλις 8 στα πρώτα 6 παιχνίδια του δεύτερου γύρου, έχοντας σπαταλήσει σχεδόν ολόκληρο το προβάδισμα που είχε στη βαθμολογία. Πλέον η ομάδα του Ivan Jovanovic βρίσκεται μόλις έναν πόντο μπροστά από την ΑΕΚ και 6 από ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό και μοιάζει να έχει μείνει από βενζίνη.

Το "Τριφύλλι" εκμεταλλεύτηκε το καλό του πρόγραμμα και στον πρώτο γύρο πανηγύρισε μερικές μεγάλες νίκες πείθοντας τους πάντες, ακόμη και τον εαυτό του, ότι μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα μετά από 13 χρόνια. Λίγο πριν από την διακοπή η Λεωφόρος γέμιζε ασφυκτικά και ο Παναθηναϊκός, ασχέτως του πότε σκόραρε (10 βαθμοί κατέληξαν στο Τριφύλλι με γκολ μετά το 80ο λεπτό), είχε διαγράψει μία καταπληκτική πορεία.

Το 4ο μεγαλύτερο μπάτζετ της Super League ήταν άνετα πρώτο στο βαθμολογικό πίνακα, κάνοντας τον Ivan Jovanovic, αγαπημένο της εξέδρας. Αλήθεια, πόσοι προπονητές τα τελευταία χρόνια κατάφεραν να είναι δημοφιλέστεροι από τους παίκτες τους; Κάπου εκεί όμως άρχισαν να έρχονται και οι πρώτοι σοβαροί τραυματισμοί. Ο Aitor είχε συμμετοχή σε 10 από τα 12 γκολ του Παναθηναϊκού μέχρι τη στιγμή του τραυματισμού του και αν η απουσία του καμουφλαρίστηκε κάπως μέχρι τη διακοπή, ήταν αδύνατο να συμβεί το ίδιο και μετά από αυτήν. 

Ο mid-season στόχος του Πρωταθλήματος "έπνιξε" τον Παναθηναϊκό;

Ο László Kleinheisler που αποκτήθηκε τον χειμώνα δε δείχνει ότι μπορεί άμεσα να βοηθήσει, ο Puchacz ήταν μια καλή αλλά βοηθητική απλώς, κίνηση για το αριστερό άκρο της άμυνας και ο Jeremejeff δόθηκε δανεικός στον Λεβαδειακό. Γενικότερα, οι κινήσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, δε συνέβαλαν ουσιαστικά στον στόχο που -για να τα λέμε όλα- δημιουργήθηκε μέσα στη σεζόν. Κανείς το καλοκαίρι δε ζήτησε από τον Παναθηναϊκό το πρωτάθλημα, ωστόσο οι φιλοδοξίες που γεννήθηκαν στην ομάδα με τους πιο διψασμένους φίλους της χώρας (13 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα είναι πολλά), δεν είναι εύκολο να 'σβήσουν'.

Ο προ διακοπής Παναθηναϊκός ήταν η πιο κυνική ομάδα του πρωταθλήματος με 0.15 xGoals ανά τελική προσπάθεια. Δεν είχε ούτε τις περισσότερες τελικές, ούτε δεχόταν τις λιγότερες τελικές (η ΑΕΚ ήταν η κορυφαία ομάδα σε αυτούς τους τομείς), όμως είχε τον τρόπο να κερδίζει τα παιχνίδια ή τουλάχιστον να μην τα χάνει. Αυτό άλλαξε με την άφιξη του 2023. Η ομάδα του Jovanovic πλέον δέχεται και τελικές και γκολ με περισσότερη ευκολία (από τα 4 τέρματα που είχε δεχθεί σε 13 παιχνίδια, έχει φτάσει τα 6 γκολ παθητικό στα επόμενα 6 ματς), ενώ με τον Aitor εκτός και τον Sporar να έχει χάσει τη φόρμα του, δε βρίσκει εύκολα το γκολ μπροστά. 

Στη μεσαία γραμμή τα λάθη έχουν πολλαπλασιαστεί, την ίδια στιγμή που οι "διώκτες" του στην κατάταξη έχουν πλησιάσει απειλητικά και ο στόχος του Κυπέλλου δείχνει να απομακρύνεται. Το ντεπόζιτο μοιάζει να αδειάζει για την ομάδα του Jovanovic, που έχασε την κεκτημένη διαφορά πριν ακόμα τελειώσει ο Ιανουάριος, με τη χρονιά να είναι μεγάλη και τα Playoffs να κρίνουν τον τίτλο. 

Είναι δεδομένο ότι είναι δύσκολο να κάνεις πρωταθλητισμό δίχως πίεση, ειδικά όταν αγωνίζεσαι για έναν σύλλογο όπως ο Παναθηναϊκός. Εντούτοις, αυτήν τη στιγμή η ομάδα έχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ την ηρεμία και την πίστη στο πλάνο που είχε στο ξεκίνημα της χρονιάς -ίσως και ένα καλό ξεμάτιασμα- γιατί διαφορετικά δεν αποκλείεται να δει όλους τους στόχους της, να απομακρύνονται οριστικά. 
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.