5 παίκτες της 'Εθνικής Παραθύρων' που φλερτάρουν με το Παγκόσμιο

Ποιοι παίκτες έχουν τα φόντα για να ενισχύσουν με την παρουσία τους την Εθνική Ελλάδος, ακόμη και στο φετινό Παγκόσμιο.

Esquire Team
Γράφει: Νίκος Παπαηλιού 28 Φεβρουαρίου 2023

Στη Ρίγα της Λετονίας έκλεισε μια διαδρομή που διήρκησε σχεδόν 1μισι χρόνο και ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2021. Η 'Εθνική Παραθύρων', όπως ονομάστηκε η ομάδα που κλήθηκε να συμμετάσχει σε αγώνες μεσούσης της σεζόν και απαρτίστηκε κατά βάση από παίκτες εκτός Euroleague και NBA, πέτυχε το στόχο της. Νέοι και ταλαντούχοι παίκτες έδωσαν το "παρών" στο Λετονία - Ελλάδα με ένα τεράστιο "πρέπει" να τους περικυκλώνει, έχοντας στην ουσία μόνο να χάσουν, αφού η συμμετοχή στις μεγάλες διοργανώσεις είναι λίγο-πολύ δεδομένη για τους σταρ των μεγάλων ομάδων. Συνολικά σε όλη αυτήν την διαδικασία συμμετείχαν 39 διαφορετικοί μπασκετμπολίστες. 

Σήμερα, 460 μέρες μετά την έναρξη της πορείας αυτής της ομάδας, ψάξαμε και βρήκαμε τους 5 παίκτες που ξεχώρισαν με τις εμφανίσεις τους και φλερτάρουν με μία θέση, αν όχι στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, σίγουρα στις προσεχείς διοργανώσεις. 

Βασίλης Μουράτος

Στα 25 του ο γκαρντ του Προμηθέας θεωρείται πια βετεράνος. Στα 18 του έφυγε από τον Ολυμπιακό και περιπλανήθηκε σε Ψυχικό, Φάρο, και Περιστέρι μέχρι να βρεθεί για τρία συνεχόμενα χρόνια στο Λαύριο του Χρήστου Σερέλη, για να φτάσει ως μέλος του στον τελικό της Basket League. Φέτος αγωνίζεται στον Προμηθέα Πάτρας και ήταν εκ των πρωταγωνιστών της Εθνικής Ομάδας στο δρόμο για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Έχει αναδειχθεί μέλος της καλύτερης πεντάδας του πρωταθλήματος το 2021 και μπορεί να προσφέρει τόσο σε σκοράρισμα, όσο και σε δημιουργία.

Δημήτρης Μωραΐτης

Έκλεισε αυτόν τον μήνα τα 24 του και φέτος, υπό τις οδηγίες του Βασίλη Σπανούλη στο Περιστέρι, τον βλέπουμε να ξεχωρίζει. Πέρασε μια εξαετία στην ΑΕΚ, όντας το μεγαλύτερο ταλέντο της γενιάς του, χωρίς ωστόσο να εντυπωσιάσει. Σήμερα, εμφανίζεται αρκετά προσηλωμένος, εμπιστεύεται περισσότερο τον εαυτό του και στην Εθνική Ελλάδος και στην ομάδα του. Πέτυχε μάλιστα και το απόλυτο καλάθι των προκριματικών. Κόντρα στη Σερβία ευστόχησε σε σουτ πολύ πίσω από το κέντρο και έγινε viral. 

Νίκος Ρογκαβόπουλος

Είναι μόλις 21 και το κορμί του μοιάζει με ώριμου αθλητή. Βρέθηκε στην ΑΕΚ από τα 16 του και έδειξε ότι μπορεί να είναι χρήσιμος τόσο ως ηγέτης, όσο και ως ρολίστας, πράγμα χρήσιμο για τον πρωταθλητισμό. Έφυγε μικρός από την Ένωση και έπαιξε μια χρονιά στον Προμηθέα, έχοντας γράψει ήδη τις πρώτες του συμμετοχές στην Εθνική Ανδρών. Φέτος έκανε το βήμα στο εξωτερικό και παίζει εξαιρετικά στην τουρκική Μερκεζεφέντι, με το όνομά του να ακούγεται τόσο για το Παγκόσμιο Κύπελλο, όσο και για τις κορυφαίες ομάδες της Euroleague. Ο Ρογκαβόπουλος είναι εκείνος που "σκότωσε" τη Σερβία με 28 πόντους στο προτελευταίο παιχνίδι των προκριματικών.

Λευτέρης Μαντζούκας

Σημείωσε τους πρώτους του πόντους με την Εθνική Ανδρών κόντρα στη Λετονία και όποτε του δίνεται χρόνος στον Παναθηναϊκό, αποδεικνύει γιατί θεωρείται ένα από τα κορυφαία ταλέντα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Είναι ακόμη 19 και όλο το μέλλον βρίσκεται μπροστά του. 

Γιώργος Τσαλμπούρης

Και αυτός μέλος της ανανεωμένης ΑΕΚ του τέλους της προηγούμενης δεκαετίας. Τα φυσικά του προσόντα είναι ευδιάκριτα και από πέρυσι φαίνεται ότι "ψάχνεται" για το επόμενο βήμα της καριέρας του. Λίγοι ψηλοί μπορούν να σουτάρουν όπως εκείνος και πιθανότατα κανείς στην Ευρώπη που να βλέπει τον κόσμο από τόσο ψηλά (2.18) δε μπορεί να το κάνει με τέτοια συνέπεια. Φέτος αγωνίστηκε τη μισή σεζόν στην Μπέτις και πρόσφατα αποκτήθηκε από την Μπιλμπάο. Μπορεί να αποτελέσει έξτρα λύση για τον κόουτς Ιτούδη στη θέση 4. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος