Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι πάντα στην ώρα του

Ένα ταξίδι στο Μιλγουόκι και μία κουβέντα με τον σταρ του ΝΒΑ και ambassador της Breitling, για ρολόγια, μπάσκετ και τη ζωή γενικά.

"Α, είσαι Ισπανός;", με ρωτά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο όταν του δείχνω το εξώφυλλο του ισπανικού Esquire με τον Rafael Nadal. Μόλις έχει τελειώσει μια παρουσίαση του παίκτη των Milwaukee Bucks μαζί με την ελβετική εταιρία ρολογιών Breitling, στην οποία είναι ambassador, όπως επίσης και μέλος της all-star ομάδας του brand μαζί με άλλους γνωστούς ελίτ αθλητές όπως οι Erling Haaland, Chloe Kim και Trevor Lawrence. Δε θέλω να φύγω χωρίς να μου υπογράψει το εξώφυλλο και χωρίς να μιλήσω έστω και λίγο μαζί του. Δεν κάνεις καθημερινά 6.700 χλμ. μέχρι τον Βορρά της Αμερικής. Η συνάντηση έγινε μία ώρα μετά τον αγώνα της ομάδας του Αντετοκούνμπο, Milwaukee Bucks, κόντρα στους Toronto Raptors.

Συνέντευξη από τον Alejandro Avilleira/ Απόδοση: Μπάμπης Δούκας/ Μετάφραση: Βασίλης Δημαράς

Oι Bucks νίκησαν και το έκαναν δίχως τον Έλληνα σταρ, που δεν έπαιξε λόγω τραυματισμού. Ατυχία, αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Ακόμα και έτσι το παιχνίδι ήταν συναρπαστικό, ειδικά στην τελευταία περίοδο, καθώς οι ομάδες πήγαιναν πόντο πόντο. Είναι πολύ διασκεδαστικό να παρακολουθείς ένα παιχνίδι NBA.

Στην πραγματικότητα, ο αγώνας έρχεται δεύτερος μπροστά στο show, στο "παιχνίδι" με την κάμερα που γίνεται μέσα στο γήπεδο (εκτός από το kiss cam, που με έφερε σε δύσκολη θέση μιας και δίπλα μου καθόταν μια Γαλλίδα δημοσιογράφος) και τον κόσμο που πηγαινοέρχεται στις κερκίδες ψάχνοντας κάτι να φάει ή να πιει. Πολλοί μάλιστα μένουν στους διαδρόμους, απολαμβάνοντας ένα hot dog ή ένα burger ή ένα πανέ κοτόπουλο, βλέποντας τον αγώνα από τις δεκάδες οθόνες που υπάρχουν και όχι ζωντανά, αν και βρίσκονται λίγα μόλις μέτρα από τη δράση. Αυτή είναι η Αμερική.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι πάντα στην ώρα του

Όμως, ας επιστρέψουμε στη συνάντηση με τον Γιάννη. Είμαστε σε μια VIP σάλα του Fiserv Forum, στο Μιλγουόκι, όπου η εταιρία Breitling έχει διοργανώσει μια εκδήλωση για τον Τύπο και συνεργάτες της. Όταν ο γίγαντας των 2,11 μ. ύψους και 110 κιλών βάρους περνά από δίπλα μου, του δείχνω το περιοδικό και του ζητάω να μου το υπογράψει.

Παίρνει το στιλό, το κοιτάει και λέει "Αχά, ο Rafa Nadal". "Ναι, είναι το περιοδικό όπου δουλεύω, το ισπανικό Esquire", του λέω. "Α, είσαι Ισπανός;", αποκρίνεται και ανάμεσα από πενήντα άλλους ανθρώπους, μου υπογράφει το περιοδικό και ξεκινάμε να μιλάμε. "Μου αρέσει ο Rafa Nadal, πιστεύω ότι είναι ένας από τους καλύτερους αθλητές της Ιστορίας. Χωρίς αμφιβολία, ένας αθλητής με πανίσχυρη προσωπικότητα. Πάντα τον παρατηρώ πώς μπορεί και αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και τις αναποδιές σε έναν αγώνα, πως διαχειρίζεται έναν κακό πόντο ή ένα κακό παιχνίδι και ξεκινάει από την αρχή. Είναι απίστευτος", λέει.

Γιάννης Αντετοκούνμπο x Breitling 7

"Μοιάζει λίγο με το μπάσκετ. Χάνεις ένα καλάθι, όμως πρέπει να το ξεχάσεις και να συνεχίσεις. Δεν γίνεται να σκέφτεσαι συνέχεια την αστοχία", του απαντώ. "Ακριβώς, γι’ αυτό μου αρέσει τόσο ο Nadal. Είδες τη σειρά Break Point στο Netflix;", με ρωτάει. "Όχι". (Την είδα μετά στο ξενοδοχείο.) "Πρέπει να τη δεις. Ένα επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον Nadal και εκεί φαίνεται η μεγάλη προσωπικότητά του και πόσο αυτή επηρεάζει τους αντιπάλους του. Θα ’θελα πολύ να τον γνωρίσω από κοντά. Πότε δεν έτυχε να βρεθούμε στον ίδιο χώρο και θα ήταν φανταστικό να μιλήσω μαζί του".

Ο ήρωας των Milwaukee Bucks

Οι Bucks έχουν δύο "δαχτυλίδια" πρωταθλητών του NBA. Το πρώτο ήταν την περίοδο 1970-71 με τον Kareem Abdul-Jabbar (εκείνη την εποχή τον γνώριζαν και με το βαφτιστικό του όνομα, Lew Alcindor). Το δεύτερο το κατέκτησαν μισό αιώνα μετά, τη σεζόν 2020-21, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να οδηγεί την ομάδα. Και οι δύο αστέρες ήταν MVP των Τελικών.

Ο Έλληνας παίκτης συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια παρουσίας στο NBA και τα έχει κερδίσει όλα: Δύο φορές MVP της Κανονικής Περιόδου (2019, 2020), MVP των Τελικών (2021), Most Improved Player (2017), επτά φορές σε All Star Game, MVP του All Star Game (2021), Kαλύτερος Αμυντικός του NBA (2020). Και το πιο σημαντικό: Πρωταθλητής του 2021. Κάποιος θα μπορούσε να πει πως, μετά από όλα αυτά, δεν μένει τίποτε άλλο να κερδίσει.

Όμως, ο Γιάννης δεν είναι από αυτούς. "Σκοπός είναι να γίνεσαι κάθε μέρα και καλύτερος. Φυσικά και θέλω να κερδίσω κι άλλο πρωτάθλημα, να ξαναζήσω στιγμές όπως εκείνες του 2021 και να δώσω χαρά σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στο Μιλγουόκι αλλά και στην Αθήνα. Από τότε που γίναμε πρωταθλητές, πολύς κόσμος με σταματά στον δρόμο και μου λέει "περίμενα πενήντα χρόνια γι’ αυτή τη στιγμή”. Ήταν μια τρέλα", μου εξηγεί.

Γιάννης Αντετοκούνμπο x Breitling 2

Αυτή η δεκαετία της ζωής του ήταν κάτι το μοναδικό. Ο Γιάννης αναγνωρίζει ότι το ταξίδι μέχρι τώρα ήταν "απίστευτο" και δεν μπορεί να μην ευχαριστεί γι’ αυτό όλους όσοι τον βοήθησαν. "Δε θα ήμουν εδώ χωρίς τη μητέρα μου, τον πατέρα μου, που μου έδωσαν αξίες, την ευκαιρία να κάνω αυτό που ήθελα, που ήταν να παίξω μπάσκετ. Ήταν πάντα δίπλα μου και πίστευαν στο όνειρό μου περισσότερο απ’ ό,τι εγώ". Έχει μπροστά του πολύ δρόμο και ίσως τα καλύτερα να μην έχουν φτάσει ακόμα, ποιος ξέρει. Αν και ο Γιάννης βλέπει στο μέλλον "να κάνω μπάρμπεκιου στον κήπο μου και να μιλάω για ρολόγια με τα εγγόνια μου". Αλλά ξέρει ότι αυτό είναι ακόμα πολύ μακριά. "Τώρα θέλω να ζήσω το παρόν".

Και το παρόν δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Αυτή τη χρονιά, όλα δείχνουν να πάνε καλά για τους Bucks. Η ομάδα είναι στην πρώτη θέση της βαθμολογίας στην Ανατολή, με τη συμμέτοχή στα playoffs σχεδόν εξασφαλισμένη. Οι προσδοκίες είναι πολλές. "Όσο είμαστε όσο καλοί μπορούμε, πιστεύω ότι είμαστε ικανοί για το οτιδήποτε. Έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ομάδα. Όμως πρέπει να είμαστε σεμνοί", σημειώνει ο Γιάννης. Και δεν είναι η πρώτη φορά που μιλάει για σεμνότητα.

Ρολόγια, κλεψίματα και γέλια

Αφού μιλήσαμε για το μπάσκετ και την καθημερινότητα, περάσαμε στο θέμα "ρολόι", που ήταν και η αφορμή για να ταξιδέψουμε στο Μιλγουόκι. Και όπως είπε και παραπάνω, είμαστε σίγουροι ότι θα διηγείται στα εγγόνια του, ενώ ψήνει στον κήπο, την πρώτη του επαφή με τον κόσμο των ρολογιών. "Ο μεγάλος αδερφός μου, ο Θανάσης, μου δώρισε το πρώτο μου ρολόι μετά από μια προπόνηση. Όπως καταλαβαίνεις, δεν μπορώ να σου πω τη μάρκα. Το είχε βάλει σε ένα μεγάλο κουτί, ύστερα σε ένα πιο μικρό, σε ένα ακόμα, και πάει λέγοντας. Ήταν περίπου δέκα κουτιά. Όταν επιτέλους έφτασα στο ρολόι, είδα ότι είχε χαράξει το όνομά μου. Κάτι που σήμαινε πολλά για μένα".

Γιάννης Αντετοκούνμπο x Breitling 4

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι μέλος της οικογένειας της Breitling εδώ και έναν χρόνο, καθώς υπέγραψε με την ελβετική εταιρία τον Ιανουάριο του 2022. Είναι ο πρωταγωνιστής σε δύο καμπάνιες: Μία για το Navitimer και άλλη μία για το Chronomat.

Αν και χρησιμοποιεί και τα δύο, γνωρίζει πολύ καλά ποιο είναι το αγαπημένο του: "Επιλέγω το Navitimer. Είναι το πρώτο με το οποίο δούλεψα για την Breitling και το πρώτο ρολόι που μου έδωσαν. Το φορούσα στο All Star. Ξέρεις κάτι; Ένας συμπαίκτης μου, μου "έκλεψε” ένα! Ήταν ο Sandro Mamukelashvili (γελάει). Μου το άρπαξε και είπε: "Μου αρέσει αυτό το ρολόι, σίγουρα μπορείς να ζητήσεις άλλο εσύ από την Breitling”. Και εγώ του είπα: "Υποθέτω πως ναι”. "Οπότε μπορώ να το κρατήσω, έτσι;”, με ρώτησε. Και εγώ φυσικά του είπα ναι". Ωραίος τύπος ο Γιάννης.

Από τους πολύ γνωστούς ambassadors της Breitling, που δεν είναι όλοι από τον χώρο του αθλητισμού (αναφέρω μερικούς όπως η Charlize Theron, ο Brad Pitt, ο Adam Driver και ο Scott Kelly), ο Γιάννης "κόβει φλέβες" για έναν που όλοι μας θα κάναμε το ίδιο, είτε είμαστε ανώνυμοι δημοσιογράφοι, είτε σούπερ σταρ του NBA: "Θα μου άρεσε να γνωρίσω τον Βrad Pitt. Τις προάλλες είδα την τελευταία του ταινία, Bullet Train. Είναι το crush μου!". Και για ποιον δεν είναι, Γιάννη;

Ισπανική σύνδεση

Υπάρχει μια παράξενη ιστορία που συνδέει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την οικογένειά του με την Ισπανία. Τον Δεκέμβρη του 2012, όταν ακόμα ήταν 18 χρόνων και έπαιζε στην Ελλάδα, η Σαραγόσα του πρόσφερε συμβόλαιο για την επόμενη αγωνιστική περίοδο, από τον Ιούλιο του 2013 δηλαδή και για τρεις ακόμη, με αποδοχές που θα έφταναν τις 200.000 ευρώ. Μάλιστα, υπάρχει και μια φωτογραφία του νεαρού τότε Γιάννη με τη φανέλα της ομάδας στο ίντερνετ.

Γιάννης Αντετοκούνμπο x Breitling 1

Όμως, η εξέλιξή του ήταν ασταμάτητη και οι "κατάσκοποι" του ΝΒΑ είχαν ήδη τα μάτια τους πάνω του. Στο draft του 2013, οι Bucks τον επέλεξαν στο Νο15. Έτσι δεν έπαιξε ποτέ στο ισπανικό πρωτάθλημα, την περίφημη ACB. Το έκαναν όμως τα αδέρφια του, ο Θανάσης (έπαιξε το 2016 στην Ανδόρα) και ο Άλεξ (το 2021, στη Μούρθια). Ο μόνος που δεν πέρασε επαγγελματικά από την Ισπανία, είναι ο Κώστας.

Ο Γιάννης μαζί με τα αδέρφια του, πριν από μερικά χρόνια, δημιούργησε την AntetokounBros Academy. Πρόκειται για μία ακαδημία που προσπαθεί να δώσει σε νέους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα τις ευκαιρίες που οι ίδιοι ευτύχησαν να έχουν όταν ήταν μικροί.

Οι γονείς του, Τσαρλς (έφυγε από τη ζωή το 2017) και Βερόνικα, ήρθαν στην Ελλάδα πρόσφυγες από τη Νιγηρία και ποτέ δεν ήταν εύκολο να βρουν μια σταθερή δουλειά. Γι’ αυτό, ο Γιάννης και τα αδέρφια του βοηθούσαν οικονομικά όπως μπορούσαν την οικογένεια – μέχρι που κοιμόντουσαν τα τέσσερα αδέρφια στο ίδιο κρεβάτι. Σήμερα ο Γιάννης κερδίζει από τους Bucks 42.500.000 δολάρια. Δύο ζωές σε μία.

Γιάννης Αντετοκούνμπο x Breitling 8

Όλη αυτή η εμπειρία ζωής τον βοήθησε να χτίσει έναν ακλόνητο χαρακτήρα. Ως παιδί βοηθούσε την οικογένειά του κερδίζοντας χρήματα και ως παίκτης οδήγησε την ομάδα του στον τίτλο του ΝΒΑ. Κλείνοντας, μοιράζεται μαζί μας ένα μάθημα ζωής που όλοι θα θέλαμε να ακολουθήσουμε: "Πριν από δύο χρόνια, πήρα μια σημαντική απόφαση για τη ζωή μου: Να κάνω μόνο πράγματα που θα με κάνουν καλύτερο άνθρωπο, πατέρα, αθλητή. Και ευτυχισμένο. Μόνο αυτά. Αν κάτι δε μου χαρίζει χαρά στη ζωή μου, απλά δε θα το κάνω".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος