Nick Kyrgios, ένας έφηβος ετών 28

28 χρόνια από τη γέννηση του πιο αμφιλεγόμενου τενίστα της εποχής μας.

O Nick Kyrgios δεν έχει μάθει να μπαίνει σε καλούπια. Είτε τον μισείς, είτε τον αγαπάς, ξέρεις ότι μόνο και μόνο η παρουσία του, δίνει έξτρα κίνητρο για να δεις τένις. Το ίδιο φυσικά γνωρίζουν και τα τουρνουά, που στις πιο δύσκολες στιγμές του, του χάριζαν τις Wild Cards για να γεμίζει γήπεδα. Σήμερα, 4 μήνες μετά τον τραυματισμό του, παλεύει να επιστρέψει στη δράση και παρακολουθεί μανιωδώς τους αγώνες των Boston Celtics στο NBA. Ο Nick Kyrgios κλείνει σήμερα τα 28 του χρόνια και κανείς δεν μπορεί να τον ψυχολογήσει.

Γεννήθηκε στις 27 Απριλίου του 1995 στην Καμπέρα της Αυστραλίας και είναι γιος του Έλληνα Γιώργου Κύργιου, ενός ελαιοχρωματιστή  και της Norlaila με καταγωγή από την Μαλαισία. Η μητέρα του ήταν μάλιστα μέλος της Βασιλικής Οικογένειας της Μαλαισίας μέχρι να αποποιηθεί τον τίτλο της. Άλλαξε δύο ιδιωτικά σχολεία και από νωρίς απολάμβανε δύο αθλήματα: Το μπάσκετ και το τένις. Στο δεύτερο δε, ήταν εξαιρετικός και καθώς οι Αυστραλοί φημίζονται για το Open και την αγάπη τους για το άθλημα, γρήγορα άρχισε να γίνεται γνωστός. 

Στα 18 του ήταν ο Νο. 1 στην κατηγορία των junior και το 2013 κέρδισε στον τελικό της κατηγορίας των μικρών του Australian Open, τον φίλο του Θανάση Κοκκινάκη. Έπειτα από εκείνο το τουρνουά, θα έμπαινε πια μόνιμα στην κατηγορία των ανδρών. Αλλά θα παρέμενε έφηβος. 

Το 2014 έγινε γνωστός σε όλον τον κόσμο, καθώς απέκλεισε τον Rafa Nadal στο Wimbledon και έφτασε ως τα προημιτελικά του Grand Slam. Δεν του έλειπε τίποτα τότε. Εξαιρετικός σέρβερ, είχε στη φαρέτρα του μια σειρά από χτυπήματα κατάλληλα για να τον φτάνουν μακριά στο γρασίδι και τις σκληρές επιφάνειες. Στα 19 του ήταν ακόμη ένα ντροπαλό παιδί, που κατακτούσε τον κόσμο. Δεν ήταν έτοιμος όμως να διαχειριστεί την επιτυχία. Όταν γύρισε στην πατρίδα ήταν ένας σταρ. Τον περίμενε κόσμος στο αεροδρόμιο, καθώς ένας "δικός τους" ήταν και πάλι στο προσκήνιο. Ο Kyrgios ήταν φανερά ανέτοιμος για όλο αυτό. 

Τα επόμενα χρόνια θα έπαιρνε νίκες, αλλά στο πνευματικό επίπεδο ήταν η σκιά του εαυτού του. Ξεσπάσματα, βρισιές αλλά και μερικά απίθανα χτυπήματα, συνέθεσαν τον πιο αινιγματικό τενίστα της εποχής μας. Έφτασε την πρώτη 15αδα στην Παγκόσμια Κατάταξη, όμως όλοι γνώριζαν ότι είναι για παραπάνω. Το ταλέντο του μπορούσε να συγκριθεί με ελάχιστους, βαριόταν όμως να δουλέψει. Το 2015 έγινε χυδαίος όταν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα φώναξε στον Wawrinka ότι "ο Κοκκινάκης πηδάει τη γυναίκα σου, ένας 18χρονος πηδάει τη γυναίκα σου". 

Μέχρι το 2018 είχε γίνει ένας από τους ελάχιστους παίκτες που έχουν κερδίσει και τους 4 από τους Big 4 και κάπου εκεί άρχισε να παίζει πραγματικά σπάνια. Ξενυχτούσε ακόμα και πριν από τα πρωινά παιχνίδια του, δήλωνε ότι προτιμά το FIFA από το τένις και γενικά έφερνε σε δύσκολη θέση τους πάντες γύρω του. 

Για εκείνη την εποχή σχολίαζε μερικά χρόνια αργότερα: "Αυτός ήμουν εδώ, 3 χρόνια πριν στο Australian Open. Οι περισσότεροι θα υπέθεταν πως ήμουν μια χαρά ψυχολογικά και πως απολάμβανα τη ζωή μου, αλλά εκείνη ήταν μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους μου. Αν κοιτάξετε προσεκτικά το δεξί μου χέρι, μπορείτε να δείτε τις πληγές που προκάλεσα στον εαυτό μου.

Είχα αυτοκτονικές σκέψεις, κυριολεκτικά δυσκολευόμουν να σηκωθώ από το κρεβάτι, πόσω μάλλον να παίξω μπροστά σε εκατομμύρια ανθρώπους. Ήμουν μόνος μου, είχα κατάθλιψη, ήμουν αρνητικός, κατανάλωνα αλκοόλ, ναρκωτικά και έδιωχνα μακριά τους φίλους και την οικογένειά μου. Ένιωσα πως δεν μπορούσα να μιλήσω σε κανέναν και να εμπιστευτώ κανέναν. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα του να μην ανοίγομαι, να αρνούμαι τη στήριξη από τα αγαπημένα μου πρόσωπα και απλά να πιέζω τον εαυτό μου σιγά-σιγά για να είμαι πιο θετικός.

Ξέρω ότι η καθημερινή ζωή φαίνεται εξαντλητική, αδύνατη κάποιες φορές. Καταλαβαίνω πως μπορεί η σκέψη να ανοιχτείς να σε κάνει να νιώθεις αδυναμία ή φόβο. Αλλά όλα είναι εντάξει, δεν είσαι μόνος. Έχω περάσει εκείνες τις στιγμές που σου φαίνεται πως δεν θα έρθει ποτέ μια θετική έκβαση. Σε παρακαλώ, μην αισθάνεσαι μόνος. Αν αισθάνεσαι πως δεν μπορείς να μιλήσεις σε κανέναν, τότε μίλα σε εμένα, είμαι εδώ. Είμαι περήφανος που έχω αλλάξει τον εαυτό μου και έχω αλλάξει τις απόψεις μου για όλα, δεν θεωρώ καμία στιγμή δεδομένη. Θέλω να μπορέσεις να αξιοποιήσεις πλήρως τις δυνατότητές σου και να χαμογελάσεις. Αυτή η ζωή είναι όμορφη."

Το απίθανο 2022

To 2021 άρχισε να βγαίνει με την επίσης ελληνικής καταγωγής Αυστραλή Costeen Hatzi, η οποία του άλλαξε κυριολεκτικά τη ζωή. Από το Νο.137 του κόσμου ξεκίνησε ουσιαστικά και πάλι το τένις του. Με τον κολλητό του, Θανάση Κοκκινάκη κατέκτησαν τον τίτλο στο διπλό του Australian Open και έγιναν και πάλι παιδιά. Μαζί τους είχαν παντού και την κάμερα του Netflix για το Break Point, στο πρώτο επεισόδιο του οποίου πρωταγωνίστησαν. Ο Kyrgios βρέθηκε στη σωστή μεριά της ιστορίας με το θέμα των εμβολίων επικρίνοντας αρχικά τον Djokovic για τη στάση του, άσχετα από το αν στη συνέχεια τον στήριξε, όταν όλοι ήταν εναντίον του. 

Χωρίς προπονητή, με τον δικό του τρόπο, ο Kyrgios αποφάσισε να "κάψει" την περυσινή χωμάτινη σεζόν για να επικεντρωθεί στον μεγάλο του στόχο, το Wimbledon. Ήταν το τουρνουά που τον έκανε γνωστό και εκείνο που μπορούσε να διεκδικήσει. Και το έκανε. Έφτασε ως τον τελικό, αντάλλαξε υπέροχα μηνύματα με τον Novak Djokovic και μας χάρισε μία από τις μεγαλύτερες επιστροφές στην ιστορία του τένις.

Μέσα σε μια σεζόν έφτασε από το Νο.137 στο Νο.19 του κόσμου. Κατέκτησε το τουρνουά της Washington και έφτασε πολύ κοντά στα ημιτελικά του US Open, δείχνοντας ότι ανήκει στην ελίτ. 

Φέτος ένας τραυματισμός που τελικά χρειάστηκε επέμβαση, του στέρησε τη συμμετοχή από το Australian Open την τελευταία στιγμή, Για την ώρα, δεν έχει επανέλθει, ενώ δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή του μέχρι το Roland Garros. Εκεί έχει μια 5ετία να βρεθεί και πέρυσι είχε δημόσια υποσχεθεί στο κορίτσι του ότι θα την πάει στο Παρίσι. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Kyrgios θα επιστρέψει στο Laver Cup, κάτι που ο ίδιος έχει απολαύσει. Μέχρι τότε θα βλέπει τους Celtics στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν το NBA. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος