H μέρα που άλλαξε μια για πάντα τον αθλητισμό στη Γερμανία

Η εντυπωσιακή Γερμανία του Dennis Schröder, οδηγός για το μέλλον του μπάσκετ.

Esquire Team
Γράφει: Μάνος Νομικός 15 Σεπτεμβρίου 2023

Πτώση των Θεών και η είσοδος στον παράδεισο για τους 'γιους του Dirk'": Οι Γερμανοί βρέθηκαν από τα χαμηλά στα ψηλά μέσα σε λίγες ώρες. Πάγωσαν στην αρχή από την κατάρρευση της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας της Γερμανίας και λίγο αργότερα "τρελάθηκαν" από τον θρίαμβο του Μουντομπάσκετ από μία ομάδα που εξέπληξε άπαντες. "Ένα διαβολεμένο συναισθηματικό roller coaster", όπως το χαρακτήρισε η Bild.

Ταπεινωμένοι από την εντός έδρας ήττα με 1-4 από την Ιαπωνία, έστω σε φιλικό αγώνα, ο προπονητής Hans-Dieter Flick που ποτέ δεν έπεισε τους φιλάθλους και την κοινή γνώμη, απολύθηκε μετά από δύο χρόνια, παρά τις επιτυχίες του στο τιμόνι της Bayern. Oι έξι τίτλοι που κατέκτησε το 2020 (πρωτάθλημα και κύπελλο Γερμανίας, Super Cup Ευρώπης και Γερμανίας, Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και Champions League, με 11 νίκες σε 11 ματς στο τελευταίο, ένα μοναδικό επίτευγμα), δεν ήταν αρκετοί για να σώσει τη θέση του στην εθνική ομάδα. 12 νίκες σε 25 ματς, μόνο 1 νίκη στα τελευταία 6 ματς (με τέσσερις, μάλιστα, ήττες, οι τρεις σερί με Πολωνία, Κολομβία και Ιαπωνία).

Η κατάσταση χειροτέρευε, αυτό ήταν φανερό, με τον πρόεδρο της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Bernd Neuendorf, τελικά να δείχνει στον Flick την πόρτα της εξόδου. Μέτρησε και η αποτυχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, που η Γερμανία ανέλπιστα αλλά δίκαια αποκλείστηκε. Δεν έδειξε κάτι καλό στα ματς με την Ισπανία, την Κόστα Ρίκα και ξανά την Ιαπωνία, που αποδεικνύεται ο 'κακός δαίμονας' για τους Γερμανούς. Μία ιστορική απόφαση. Είναι πρωτοφανές για το γερμανικό ποδόσφαιρο, με ιστορία 123 χρόνων, να απολύεται ο προπονητής.

Βρέθηκε εκτός ομάδας εννιά μήνες πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2024 που το διοργανώνει, ευτυχώς για την ίδια, η Γερμανία, κάτι που σημαίνει και αυτόματη πρόκριση. Μία πρόκριση που δε θα ήταν τόσο σίγουρη με τη σημερινή εικόνα της ομάδας στο γήπεδο. Ο πρώην παίκτης της Roma, Rudi Voeller, πρώην τεχνικός διευθυντής από το 2000 μέχρι το 2004, θα κάτσει στον πάγκο της ομάδας μέχρι να βρεθεί ο επόμενος προπονητής, με πολλούς υποψηφίους ήδη να εμφανίζονται.

Από τον πολυπόθητο Jurgen Klopp στον Julian Nagelsmann (θα είναι ο νεότερος προπονητής στη γερμανική ιστορία), μέχρι τον βετεράνο Louis Van Gaal και τον λιγότερο λαμπερό αλλά πάντα σταθερό Olivier Glasner, που μόλις άφησε την Eintracht Frankfurt (θα είναι ο πρώτος ξένος προπονητής της ομάδας της Γερμανίας).

Η επίδραση του Dirk Nowitzki

Τις ίδιες ώρες που ο Flick έφευγε και οι οπαδοί αναρωτιούνται ποιος θα βγάλει τον Gundogan και τους συμπαίκτες του από την κινούμενη άμμο που έχουν πέσει, ένα όνειρο που ήταν πολύ μακρινό μέχρι και πριν δύο βδομάδες έγινε πραγματικότητα: το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την εθνική ομάδα μπάσκετ της Γερμανίας. Ένα σπορ για λίγους ενδιαφερόμενους μέχρι και την τελευταία δεκαετία, με εξαίρεση την πρωτιά στο Ευρωμπάσκετ του 1993, με προπονητή τον Sletislav Pesic, τον τωρινό προπονητή της Σερβίας, μόνο ο Dirk Nowitzki ήταν αυτός που έβαλε τη Γερμανία στον παγκόσμιο χάρτη του μπάσκετ και οδήγησε τη χώρα να επενδύσει στην ανάπτυξη του αθλήματος. Με τον Dirk Nowitzki ήρθε ένα παγκόσμιο μπρούτζινο και ένα ευρωπαϊκό ασημένιο.

Andreas Obst FIBA
Andreas Obst

Την ανάπτυξη ακολούθησε μία προσπάθεια για ποιοτική άνοδο του παιχνιδιού, με τη σταδιακή άφιξη ποιοτικών μάνατζερ, προπονητών και παικτών στο πρωτάθλημα. H Bayern Mονάχου και η Alba Βερολίνου κέρδισαν μία θέση στην Euroleague και παίκτες σαν τους Dennis Schröder και Daniel Theis να μετακομίζουν στο NBA, ακολουθώντας τα βήματα του Nowitzki και παλαιότερα του Detlef Schrempf.

Η ποιότητα του γερμανικής σχολής μπάσκετ έχει αρχίσει να φαίνεται από την ποσότητα των παικτών σήμερα, με τα αδέλφια Moritz και Franz Wagner – και οι δύο στους Orlando Magic – στην κορυφή μίας πυραμίδας που βρίθει ταλέντου και αφοσίωσης. Με συνεχή δουλειά στο γυμναστήριο, ο Andreas Obst εξελίχθηκε σε 'φονικό' σουτέρ τριών πόντων, σφραγίζοντας τη γερμανική επιτυχία στις Φιλιππίνες, όταν 78 δευτερόλεπτα πριν τη σειρήνα της γραμματείας στον ημιτελικό εναντίον των ΗΠΑ, με την ομάδα μπροστά ένα πόντο, σκόραρε σε τρίποντο – μπροστά στον Tyrese Haliburton – και οδήγησε τη Γερμανία στον τελικό.

Όλοι έχουμε δει τι μπορεί να κάνει στα παρκέ ο Johannes Voigtmann της Armani Milano, ένας θαρραλέος παίκτης που με δικούς του καθοριστικούς πόντους απετράπη η σέρβικη αντεπίθεση στον τελικό. Πίσω από αυτούς τους παίκτες, ετοιμάζονται πολλοί νέοι που θέλουν να πάρουν τη θέση τους.

Germany basket FIBA
Ο Gordon Herbert στα ουράνια

Ενότητα και ιεραρχία, μία συνταγή νίκης

"Παίζοντας με πάθος, χωρίς να ξεχνάς ότι η ομάδα είναι μεγαλύτερη από κάθε παίκτη ξεχωριστά". Αυτό είναι το μάθημα, σύμφωνα με την Bild, που έδωσε η γερμανική εθνική ομάδα μπάσκετ στους συναδέλφους της, ποδοσφαιριστές. Κατακτώντας το παγκόσμιο αήττητη, με 8-0 νίκες και αντιπάλους σαν τη σκληροτράχηλη Αυστραλία, τη Σλοβενία του Luca Doncic, την έκπληξη Λετονία του καλύτερου προπονητή του τουρνουά, Luca Banchi, την Αμερική και τη Σερβία, έδειξε πόσο συμπαγής είναι η ομάδα και πόσο σέβονται τους ρόλους και την ιεραρχία που έχει θέσει ο προπονητής Gordon Herbert.

O Herbert σεβάστηκε την ηγετική ικανότητα του Schröder, ένα τεράστιο ταλέντο αλλά πολλές φορές απείθαρχος, που φάνηκε περισσότερο αφοσιωμένος και αποφασισμένος με την εθνική ομάδα πάρα από ότι τον έχουμε δει στο NBA (και σαν ο νέος σταρ των Toronto Raptors). "Μοίρασε ρόλους και όλοι ξέρουμε τι ακριβώς χρειάζεται να κάνουμε. Μας πιέζει αλλά επίσης μας κρατάει προσγειωμένους και του άξιζε να είναι αυτός ο καλύτερος προπονητής του τουρνουά", είπε ο MVP του Μουντομπάσκετ 2023, Dennis Schröder, σκοράροντας 28 πόντους στον τελικό, με δύο καθοριστικά layups και ελεύθερες βολές στις τελευταίες επιθέσεις.

Dennis Schroder FIBA
Dennis Schröder

Η ασφυκτική άμυνα του Aleksa Avramovic δεν ήταν ανυπέρβλητο εμπόδιο για τον playmaker που γεννήθηκε στο Braunschweig, ένα μοναχικό μαύρο παιδί σε μία λευκή χώρα. Από το 2020 είναι ο ιδιοκτήτης της ομάδας μπάσκετ του Braunschweig. Ένας δεσμός που δεν έσπασε ποτέ με την πόλη που γεννήθηκε, τη μίσησε και την αγάπησε περισσότερο, παρά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του όταν ήταν ο Dennis ήταν 16 χρονών, του ανθρώπου που περισσότερο από κάθε ένα πίστευε ότι ο γιος του θα τα καταφέρει.

Αυτός ο ξαφνικός αποχαιρετισμός και το γράμμα που του αφιέρωσε ο πατέρας του, χαλύβδωσαν πνευματικά τον Dennis. Η επιθυμία του να βγει μπροστά ήταν το 'καύσιμο' που του έδωσε το κίνητρο για να επικεντρωθεί πλήρως με το μπάσκετ, με διπλές και τριπλές καθημερινές προπονήσεις, μέχρι που τον έφεραν να παίζει στις μικρές εθνικές ομάδες.

Το 2013, λίγο πριν γίνει 20, ο Schröder επιλέχθηκε από τους Atlanta Hawks στον πρώτο γύρο των drafts του NBA. Σε 10 σεζόν, οι μισές από τις οποίες τις πέρασε στην Georgia και τις άλλες μισές ανάμεσα στους Oklahoma City Thunder, Los Angeles Lakers και Houston Rockets, ο γερμανός σταρ είχε να επιδείξει πολύ καλά στατιστικά (μετρώντας 14 πόντους, 4.7 ασίστ και 2.9 ριμπάουντ κατά μέσο όρο και 48% στα σουτ εντός παιδιάς) και συνολικές αμοιβές κοντά στα 77 εκατομμύρια δολάρια, μαζί με αυτά θα προσθέσουμε και άλλα 25 εκατομμύρια δολάρια που του δίνουν οι Raptors για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η ανταμοιβή για τις δεκαετίες σκληρής δουλειάς

Η μεγαλύτερη ανταμοιβή για την ομάδα που έφερε το χρυσό μετάλλιο στη χώρα της και βλέπει με αισιοδοξία τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024, ήταν η στήριξη του κόσμου. Ο τελικός το μεσημέρι της Κυριακής κράτησε 4.6 εκατομμύρια τηλεθεατές κολλημένους στους τηλεοπτικούς δέκτες (ή 7 εκατομμύρια, αν προσθέσουμε και τις θεάσεις σε streaming υπηρεσίες), με 35% τηλεθέαση, αρκετά μεγαλύτερη από τον αγώνα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου την προηγούμενη ημέρα. Δε χρειάζεται να κάνουμε συγκρίσεις ανάμεσα στα δύο σπορ, αλλά κρατάμε την καλή δουλειά που γίνεται τα τελευταία δέκα χρόνια στο γερμανικό μπάσκετ και η συνέχεια αυτής της ανόδου του πρωταθλήματος και της εθνικής ομάδας.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Joel Embiid μόλις αποκάλυψε πως πάσχει από παράλυση Bell

"Είχα άσχημες ημικρανίες και νόμιζα ότι δεν ήταν τίποτα...".

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.