Η μοίρα της European Super League βρίσκεται στα χέρια της Αγγλίας

Αν η Premier League είναι "η κότα με τα χρυσά αβγά" για τις Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι κ.α., γιατί να τη σκοτώσουν;

Γράφει: Esquire Editors 27 Δεκεμβρίου 2023

Η πρόταση για τη δημιουργία της European Super League τον Οκτώβριο του 2021 -αν και έπεσε στο κενό- θα μείνει στην ιστορία ως μια επίθεση στην καρδιά του ποδοσφαίρου. Δώδεκα από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους επιχείρησαν να αποσπαστούν από το υπόλοιπο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο προς όφελός τους, με την απληστιά τους να μην λαμβάνει υπόψη ούτε τους φιλάθλους ούτε τους ποδοσφαιριστές. 

Δύο χρόνια μετά, το κουφάρι της European Super League σάλεψε ξανά στην ποδοσφαιρική ελίτ, με την προ ημερών απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να αναθερμαίνει τις ελπίδες των υποστηρικτών της ότι η ιδέα τους για μια νέα ευρωπαϊκή Λίγκα μπορεί να αναβιώσει. Μέσα σε λίγες ώρες αφότου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η UEFA και η FIFA "καταχρώνται δεσπόζουσα θέση", άρχισε να συζητείται μια ανανεωμένη πρόταση για το format της ESL.

Η πρόταση που κατέθεσε η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το αρχικό πλάνο για τη European Super League προβλέπει τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος 64 ομάδων, που θα χωρίζονταν σε τρεις κατηγορίες: Star League, Gold League και Blue League. Δεν θα ήταν κλειστές λίγκες, αφού θα υπήρχε άνοδος και υποβιβασμός. Στην πρώτη σεζόν της διοργάνωσης, οι ομάδες θα επιλέγονταν με διαφανή κριτήρια, βάσει των επιδόσεών τους.

Μόνο η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη νέα διοργάνωση, μετά το φιάσκο της πριν από δύο χρόνια. Μια πρόταση που θα μπορούσε να είχε μελετηθεί καλύτερα ως προς το format της, ώστε να λειτουργεί επί της ουσίας ως αθλητική διοργάνωση.

Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης βλέπουν τη European Super League ως οδό για να καλύψουν το οικονομικό χάσμα από την αγγλική Premier League, το κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης εδώ και περίπου δύο δεκαετίες. Αυτό ήταν το επιχείρημα που υπερθεματίστηκε όταν έγινε η πρόταση σε συλλόγους της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας που υπολείπονται του αγγλικού ποδοσφαιρικού προϊόντος.

Το επιχείρημα παραμένει στο τραπέζι, εφόσον μάλιστα οι αγγλικοί σύλλογοι σαρώνουν τους τίτλους: πρώτη και καλύτερη η Μάντσεστερ Σίτι που την περσινή σεζόν κατέκτησε το τρεμπλ (πρωτάθλημα, κύπελλο και Champions League). Ποιο κίνητρο έχουν όμως οι ομάδες της Premier League για να προσχωρήσουν στη European Super League;

Αν η Premier League είναι "η κότα με τα χρυσά αβγά" για την Άρσεναλ, την Τσέλσι, τη Λίβερπουλ, τη Μάντσεστερ Σίτι, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Τότεναμ, γιατί να τη σκοτώσουν; Ίσως να είχαν κίνητρο, αν η European Super League τούς υποσχόταν περισσότερα μετρητά, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα έως τώρα. 

Αντιθέτως, η νέα πρόταση κάνει λόγο για δωρεάν μετάδοση των αγώνων της ESL σε πλατφόρμα streaming - μπορεί η μετάδοση με διαφημιστικό περιεχόμενο να αποτελέσει δέλεαρ για τους συλλόγους της Premier League ώστε να γυρίσουν την πλάτη στο δικό τους πρωτάθλημα, που πρόσφατα έκλεισε συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα ύψους 8,5 δισ.δολαρίων (6,7 δισ. λίρες) μέχρι το 2029;

Οι ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι ενδέχεται να συνασπιστούν για να δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα απέναντι στην Premier League - αλλά αυτή η διοργάνωση δεν θα ήταν "Super", αφού οι καλύτερες ομάδες και παίκτες αγωνίζονται σήμερα στην Αγγλία. Η European Super League χρειάζεται τη συμμετοχή των ομάδων της Premier League και οι νέες προτάσεις δεν φαίνεται να αλλάζουν τη στάση των Άγγλων.

Από: Forbes Greece

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Joel Embiid μόλις αποκάλυψε πως πάσχει από παράλυση Bell

"Είχα άσχημες ημικρανίες και νόμιζα ότι δεν ήταν τίποτα...".

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.