100 χρόνια χειμερινοί ολυμπιακοί αγώνες

Γιορτάζουμε έναν αιώνα "παγωμένων" θριάμβων.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 25 Ιανουαρίου 2024

Πριν 100 χρόνια, στις 25 Ιανουαρίου 1924, ο κόσμος είδε την έναρξη των πρώτων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο μαγευτικό τοπίο του Σαμονί στις Γαλλικές Άλπεις. Το θέαμα περιελάμβανε συναρπαστικά άλματα με σκι, αγώνες με έλκηθρα και συνολικά 12 γεγονότα σε έξι αθλήματα.

Αρχικά ονομάστηκε "Διεθνής Εβδομάδα Χειμερινών Αθλημάτων" και η διοργάνωση σημείωσε τεράστια επιτυχία. Στη συνέχεια, το 1928, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αναγνώρισε επίσημα τους Χειμερινούς Αγώνες, διοργανώνοντας τους δεύτερους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σεντ Μόριτζ της Ελβετίας.

Η πρώτη διεθνής διοργάνωση χειμερινών αθλημάτων

Οι ρίζες των χειμερινών αθλημάτων στις διεθνείς διοργανώσεις ανάγονται στο 1896, πέντε χρόνια μετά τη γέννηση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Σκανδιναβικοί Αγώνες, που φιλοξενήθηκαν στη Σουηδία, σηματοδότησαν την πρώτη διεθνή διοργάνωση χειμερινών αθλημάτων, με τη συμμετοχή να περιορίζεται στις σκανδιναβικές χώρες. Ακολουθώντας ένα τετραετές μοτίβο παρόμοιο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι Σκανδιναβικοί Αγώνες συνεχίστηκαν, αλλά παρέμειναν αποκλειστικά στη Σουηδία.

Το 1911, η ΔΟΕ πρότεινε τη διεξαγωγή ξεχωριστών χειμερινών αγώνων για τους Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912, ωστόσο η Σουηδία, προστατεύοντας τη δημοτικότητα των Σκανδιναβικών Αγώνων, απέρριψε την πρόταση. Το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου οδήγησε στην ακύρωση των προγραμματισμένων θερινών Αγώνων του 1916 στο Βερολίνο και των αντίστοιχων χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Μόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 στην Αμβέρσα του Βελγίου, το χόκεϊ επί πάγου προστέθηκε στο καλλιτεχνικό πατινάζ ως επίσημο ολυμπιακό αγώνισμα. Η επιτυχία της διοργάνωσης άνοιξε το δρόμο για την εγκεκριμένη από τη ΔΟΕ Διεθνή Εβδομάδα Χειμερινών Αθλημάτων, που πραγματοποιήθηκε στο Σαμονί το 1924 και αναγνωρίστηκε αναδρομικά ως οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1924 Topical Press Agency/Hulton Archive/Getty Images
Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1924

17 μετάλλια για τη Νορβηγία στους πρώτους Χειμερινούς Ολυμπιακούς

Η σκανδιναβική κυριαρχία χαρακτήρισε τους Αγώνες του Σαμονί, ιδίως στο πατινάζ ταχύτητας και το σκι, με τη Νορβηγία να κατακτά τον ανεπίσημο ομαδικό διαγωνισμό με 17 μετάλλια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξασφάλισαν το μοναδικό χρυσό μετάλλιο, καθώς ο Charles Jewtraw θριάμβευσε στο αγώνισμα των 500 μέτρων στο πατινάζ ταχύτητας. Η συμμετοχή των γυναικών περιορίστηκε στα αγωνίσματα του καλλιτεχνικού πατινάζ, με τις Αυστριακές αθλήτριες Helene Engelmann και Herma Planck Szabo να διεκδικούν τη νίκη στα ζευγάρια και στο μονό γυναικών, αντίστοιχα.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Σαμονί προσέφεραν σημαντική ώθηση στο σκι, προμηνύοντας τη σημαντική ανάπτυξή του κατά την επόμενη δεκαετία. Η κυριαρχία της Νορβηγίας στο σκι έθεσε τις βάσεις για την αξιοσημείωτη ανάπτυξη του αθλήματος. Με την ίδρυσή τους στο Σαμονί, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν ακρογωνιαίος λίθος για τον εορτασμό και την προώθηση των χειμερινών αθλημάτων στην παγκόσμια σκηνή.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το έβδομο θαύμα του Λευτέρη Πετρούνια

Ο "άρχοντας των κρίκων" στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης για έβδομη φορά στην καριέρα του.

Ο Joel Embiid μόλις αποκάλυψε πως πάσχει από παράλυση Bell

"Είχα άσχημες ημικρανίες και νόμιζα ότι δεν ήταν τίποτα...".

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος