Carlos Kaiser, o καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο που δεν έπαιξε ούτε μισό παιχνίδι

Ένας αθλητής "φάντασμα", που έχτισε τον μύθο του από το τίποτα.

Esquire Team
Γράφει: Γιάννης Σπανός 27 Ιανουαρίου 2024

Οι ποδοσφαιρικές συζητήσεις συχνά αναλώνονται σε θέματα όπως το ποιος είναι ο μεγαλύτερος παίκτης όλων των εποχών με τις διαφωνίες να κλιμακώνονται. Όμως μέσα σε αυτές, μπορεί να γίνει και μια πιο ήρεμη κουβέντα, που θα αφορά τον μεγαλύτερο "μη ποδοσφαιριστή", αυτόν που... ήταν και δεν ήταν. Εκεί, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: ο Carlos Kaiser.

Παρά το γεγονός ότι φόρεσε τις φανέλες των τεσσάρων μεγάλων συλλόγων του Ρίο ντε Τζανέιρο και έκανε κι ένα πέρασμα από την Ευρώπη με την Ajaccio, ο Kaiser κατάφερε κάτι πραγματικά αξιοσημείωτο: δεν πάτησε ποτέ στο γήπεδο.

Πάνω από μια δεκαετία χωρίς εμφάνιση

Η ιστορία του εκτυλίσσεται στη δεκαετία του 1980, μια εποχή, κατά την οποία η φαντασία κυριαρχούσε, ελλείψει διαδικτυακού ελέγχου. Ο Carlos Henrique Raposo, αυτοαποκαλούμενος επιθετικός, κατέγραψε μια καριέρα που διήρκεσε πάνω από μια δεκαετία, χωρίς να κάνει ούτε μια εμφάνιση, πόσο μάλλον να σημειώσει κάποιο γκολ.

Συγκεκριμένα, η καριέρα του στη Βραζιλία, προτού καταλήξει στην Ευρώπη ήταν αξιοσημείωτη. Από το 1979 έως το 1981 ήταν στην Botafogo, το 1981 πήρε μεταγραφή για τη Flamengo μέχρι το 1983, τότε που φόρεσε τη φανέλα της Independiente για ακόμα δύο χρόνια, προτού καταλήξει στην Bangu, όπου έκατσε για τις χρονιές 1985-1986. Φανταστική πορεία.

Το ψευδώνυμό του, Kaiser, που παρέπεμπε σε αυτοκρατορικό μεγαλείο, τροφοδοτούσε μια αυτοσυντηρούμενη μηχανή διαφημιστικής προβολής, η οποία ενισχυόταν από τα διαπιστευτήρια των συλλόγων, τα αποκόμματα εφημερίδων και μια αινιγματική αύρα. Πολλοί λένε ότι πήρε το ψευδώνυμο από την υποτιθέμενη ομοιότητά του με τον Franz Beckenbauer όταν ήταν νέος (αν και ο φίλος του, Luiz Maerovitch, ισχυρίζεται ότι το παρατσούκλι προέρχεται από την ομοιότητα με ένα μπουκάλι μπύρας Kaiser). Έγινε επαγγελματίας, χωρίς ποτέ να επιδείξει τις ικανότητές του, κατέχοντας την τέχνη της αφήγησης, αψηφώντας τη λογική και αποφεύγοντας τον έλεγχο.

Η μεταμόρφωση του Kaiser σε ψεύτικο ποδοσφαιριστή υποκινήθηκε από την επιθυμία του για θαυμασμό και πρόσβαση, ενώ έμοιαζε πολύ και με τον παίκτη της Gremio, Renato Portaluppi. Παρά την έλλειψη ποδοσφαιρικών ικανοτήτων, ελίχθηκε έξυπνα, εξαπατώντας ακόμη και έμπειρους παίκτες και αφεντικά τοπικών συλλόγων. Προσποιήθηκε τραυματισμούς, υποκίνησε διαπληκτισμούς, ενώ ενορχήστρωσε ακόμη και καυγάδες για να αποφύγει τους αγώνες. Οι περιπέτειες του Kaiser ήταν τόσο τολμηρές, όσο και περίτεχνες.

Επαγγελματίας απατεώνας

Η καριέρα του, που χαρακτηρίζεται από διαρκείς υπεκφυγές και τακτικές αποφυγής, αψηφά τις συμβατικές ποδοσφαιρικές αφηγήσεις. Η ικανότητα του Kaiser να παρατείνει τα συμβόλαια με το πρόσχημα των τραυματισμών, ενώ ταυτόχρονα γοήτευε συμπαίκτες και στελέχη με το χάρισμά του, αποτελεί την επιτομή της μαεστρίας του στην παρωδία.

Όπως ο ίδιος ο Kaiser παρατηρεί με θράσος: "Οι ομάδες πιθανώς δεν θα το παραδεχτούν, αλλά ήμουν μια απογοήτευση για αυτές. Αλλά οι ομάδες εξαπατούν τόσους πολλούς ανθρώπους, κάποιος έπρεπε να τις εξαπατήσει".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr