Ο Jürgen Klopp και η 'Λίβερπουλ του Rocky Balboa'

Ο Γερμανός θα αποχωρήσει από τους κόκκινους στο τέλος της σεζόν, κλείνοντας έτσι ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 29 Ιανουαρίου 2024

"Λατρεύω απολύτως τα πάντα σε αυτόν τον σύλλογο. Αγαπώ τα πάντα σε αυτήν την πόλη. Αγαπώ τους οπαδούς μας. Αγαπώ την ομάδα, το προσωπικό, τα πάντα. Το θέμα είναι, πώς να το πω, ότι μου τελειώνει η ενέργεια". Με την παραπάνω δήλωση, ο γερμανός προπονητής της Λίβερπουλ, Jürgen Klopp, ανακοίνωσε πως θα αποχωρήσει μετά το τέλος της σεζόν.

Δύο ημέρες νωρίτερα, η Λίβερπουλ είχε αναδειχθεί ισόπαλη με την Φούλαμ στο Λονδίνο (1-1) και έκλεισε θέση για τον τελικό του League Cup Αγγλίας, που θα διεξαχθεί την Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, με την Τσέλσι. "Το είπα στον σύλλογο τον Νοέμβριο, είναι μια δύσκολη, αλλά σωστή απόφαση. Κάνω αυτήν τη δουλειά εδώ και 24 χρόνια, η ενέργειά μου δεν είναι άπειρη. Είμαι σαν ένα σπορ αυτοκίνητο, μπορώ να οδηγώ γρήγορα αλλά είμαι ο μόνος που βλέπει το ρεζερβουάρ να αδειάζει και μια στάση στο βενζινάδικο είναι απαραίτητη. Δεν θα προπονήσω ποτέ άλλον αγγλικό σύλλογο, η οικογένειά μου και εγώ αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας. Για έναν χρόνο, θα σταματήσω να προπονώ. Από τη στιγμή που κανείς δεν θα με απολύσει εδώ, πρέπει να πάρω μόνος μου αυτήν την απόφαση", εξηγεί ο Klopp. "Σε αυτό το υπέροχο βιβλίο που γράψαμε μαζί, θα ήθελα να προσθέσω μερικά ακόμα κεφάλαια", λέει.

Ο Jürgen Klopp και η 'Λίβερπουλ του Rocky Balboa'Chris Brunskill/Fantasista/Getty Images

Προς το παρόν, το "βιβλίο" αυτό εκτείνεται σε οκτώμισι σεζόν και περιλαμβάνει έξι κεφάλαια: Champions League, UEFA Super Cup και Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων το 2019, Premier League το 2020 (το πρώτο της ομάδας, μετά από 30 χρόνια), και στη συνέχεια FA Cup, League Cup και Community Shield το 2022. Το αποκορύφωμα είναι ο τελικός του Champions League που κατακτήθηκε στη Μαδρίτη με την Τότεναμ, μετά από εκείνη την απίστευτη επιστροφή στον ημιτελικό με την Μπαρτσελόνα στο Άνφιλντ, ή ακόμα, η νίκη στη φάση των 16, στην έδρα της Μπάγερν, στην Allianz Arena. 

"Ποτέ δε με ενδιέφερε ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο"

Ο Jürgen Klopp στο μεταξύ, είχε αναφέρει παλιότερα ότι δεν είχε σκεφτεί να γίνει προπονητής ποδοσφαίρου: "Ήθελα να γίνω γιατρός, αλλά μάλλον δεν ήμουν αρκετά έξυπνος. Ο διευθυντής του σχολείου μου, όταν μου παρέδωσε το απολυτήριό μου, μου είπε: 'Ελπίζω να είσαι εντάξει με το ποδόσφαιρο, αλλιώς δεν ξέρω τι θα μπορέσεις να κάνεις'. Ποτέ δε με ενδιέφερε ιδιαίτερα το ίδιο το ποδόσφαιρο, ούτε η κατάκτηση τροπαίων, αλλά με ένοιαζε αυτό που μπορεί να μου δώσει από άποψη συναισθημάτων".

Εξάλλου, από τον διορισμό του -στις 8 Οκτωβρίου 2015, στη θέση του Brandon Rogers- ο Klopp έχασε αμέσως δύο τελικούς, από τη Μάντσεστερ Σίτι στο Λιγκ Καπ και από τη Σεβίλλη στο Europa League. Στη συνέχεια οδήγησε τη Λίβερπουλ στον τελικό του Champions League. Κέρδισε έναν το 2019, τη χρονιά όμως που έχασε την Premier League, παρά τους 97 βαθμούς στη βαθμολογία. Όταν στη συνέχεια κατέκτησε την Premier League, στη σεζόν που διακόπηκε λόγω της πανδημίας, το έκανε με 99 βαθμούς και είκοσι τέσσερις συνεχόμενες νίκες στην έδρα του, στο Anfield Road, μεταξύ Φεβρουαρίου 2019 και Ιουλίου 2020, κάτι που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Όπως και να έχει, η Λίβερπουλ του Jürgen Klopp παίζει σύγχρονο ποδόσφαιρο, ένα 4-3-3 που υποστηρίζεται μεταξύ άλλων, από τις σωστές οδηγίες που δίνει σε τρεις επιθετικούς από την Αίγυπτο, τη Βραζιλία και τη Σενεγάλη.

O Jürgen KloppEsquire IT

"Να κερδίσετε ή να χάσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο"

" Η Λίβερπουλ είναι σαν τον Rocky Balboa, όχι σαν τον Ivan Drago", εξηγεί ο Klopp σε μια από τις αξέχαστες συνεντεύξεις του. Όπως όταν ζήτησε από την ομάδα του να νικήσει την Μπαρτσελόνα ή "να αποτύχει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο". Η Λίβερπουλ, που χρειαζόταν νίκη 4-0 στην έδρα της, νίκησε 4-0 την Μπαρτσελόνα στην έδρα της. Και πάλι, όταν ο Klopp είπε ότι "ανησυχεί για τους ανθρώπους που πεθαίνουν και όχι για τον τίτλο μας", αναφερόμενος στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού.

Λίγο αργότερα, στην πρώην βιομηχανική περιοχή του Λίβερπουλ, όπου οι πρώην αποθήκες τώρα φιλοξενούν τώρα νεοφυείς επιχειρήσεις, καφετέριες και ένα skate park, διακοσμημένο με γκράφιτι, ο καλλιτέχνης Akse αφιέρωσε μια τοιχογραφία στον Jürgen Klopp: "Είμαστε Λίβερπουλ. Αυτό σημαίνει περισσότερα".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Joel Embiid μόλις αποκάλυψε πως πάσχει από παράλυση Bell

"Είχα άσχημες ημικρανίες και νόμιζα ότι δεν ήταν τίποτα...".

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.