Κι αυτό είναι μόνο η αρχή για τον Jannik Sinner

Ένας Ιταλός φαίνεται πως αλλάζει τις ισορροπίες στο παγκόσμιο τένις.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 29 Ιανουαρίου 2024

Οι ιεραρχίες του παγκόσμιου τένις φαίνεται πως αλλάζουν και, πλέον, μπορούμε να πούμε με μια σχετική σιγουριά ότι ο ισχυρότερος τενίστας στον κόσμο είναι Ιταλός και το όνομά του είναι Jannik Sinner.

Δε φωνάζει, ούτε κάνει αγενείς χειρονομίες, έχει κόκκινα μαλλιά και μερικές φορές είναι δύσκολο να καταλάβουμε αν έχει όντως συναισθήματα. Έχει φανεί πιο δυνατός από όλους: τους αντιπάλους του, αλλά και από τα μίντια που τον στοχοποίησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, πριν από το σερί νικών που τον οδήγησε στην πραγματοποίηση αυτού του ονείρου.

Κι αυτό είναι μόνο η αρχή για τον Jannik SinnerNicolò Campo/LightRocket via Getty Images

Ο πρώτος Ιταλός που κέρδισε το Australian Open

Ο Jannik Sinner έγινε ο πρώτος Ιταλός που κέρδισε το Australian Open και είναι δύσκολο να βρει κανείς τα λόγια για να περιγράψει το μεγαλείο του κατορθώματός του. Είναι το πρώτο ιταλικό slam από το 1976 -το πολύ μακρινό Roland Garros του Panatta- και έπρεπε πρώτα να νικήσει τον Djokovic στο βασίλειό του και στη συνέχεια να επιστρέψει απέναντι σε έναν εκπληκτικό Medvedev. 

Αφού ξεπέρασε τον σκόπελο του βασιλιά Nole, πήγε για τον επόμενο. Δεν ήταν ο τελικός που περίμεναν όλοι και γι' αυτόν τον λόγο ήταν υπέροχος. Παίχτηκαν 283 πόντοι: 142 κέρδισε ο Sinner και 141 ο Medvedev. Ο Ρώσος προηγήθηκε με δύο σετ, όμως ο Ιταλός, ο οποίος έφτασε δύο φορές κοντά στην ήττα, έκανε το comeback του και παρέμεινε με καθαρό μυαλό, όπως μόνο οι πρωταθλητές μπορούν να κάνουν.

Απέναντι στον πανίσχυρο Medvedev

Για να καταλάβεις τη δύναμη του αντιπάλου του, αρκεί να σκεφτείς ότι ο Daniil Medvedev είναι ένας από τους πέντε παίκτες που έχουν φτάσει σε τουλάχιστον πέντε τελικούς slam από το 2000, ένα κλαμπ στο οποίο σήμερα βρίσκονται -εκτός από αυτόν- μόνο οι Federer, Nadal, Djokovic και Murray. Κατά τη διάρκεια του ημιτελικού με τον Zverev, όταν φαινόταν καταδικασμένος, οι σχολιαστές έθεσαν ένα ενδιαφέρον ερώτημα: "Είναι ο Medvedev ο μεγαλύτερος τενίστας που έχει κερδίσει μόλις ένα slam;". Ο Ρώσος είχε να αντιμετωπίσει τα φλογερά τελευταία χρόνια του Nadal, το φαινομενικά αιώνιο φινάλε της καριέρας του Djokovic και την έλευση δύο νέων παικτών-φαινομένων, όπως ο Alcaraz και ο Sinner, και έχει κολλήσει σε μία μόνο νίκη ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο.

Στα πρώτα παιχνίδια του τελικού, η μεγαλύτερη εμπειρία του Ρώσου αναδείχθηκε αμέσως και πήρε το προβάδισμα. "Δεν μπόρεσα να εφαρμόσω το σχέδιό μου", εξήγησε ο Sinner στο τέλος του αγώνα, μιλώντας για τα πρώτα games στα οποία ο Medvedev εξέπληξε τους πάντες, επιλέγοντας ένα high-tempo στυλ, αποτελούμενο από μεγάλη επιθετικότητα, το οποίο εμπόδισε τον Sinner να προβλέψει τα χτυπήματα. Έως εκείνο τον αγώνα, ο Medvedev είχε ρεκόρ 50 νίκες και 1 ήττα σε σκληρά γήπεδα.

Η άνοδος του Sinner

Σε αυτό το σημείο, δύο σετ πίσω και με τον αντίπαλο να έχει τον έλεγχο του αγώνα, η ωριμότητα του Sinner έκανε την εμφάνισή της. Ήταν η ηρεμία του, αυτή η φαινομενική απουσία συναισθημάτων -την οποία οι επικριτές του μερικές φορές θεωρούσαν λανθασμένα ως έλλειψη αποφασιστικότητας- που του επέτρεψε να παραμείνει ψύχραιμος κατά τη διάρκεια των κρίσιμων πόντων του τρίτου σετ. "Το τένις είναι παράξενο, όλο αυτό μπορεί να τελειώσει σε 10 λεπτά ή σε 3 ώρες και δεν μπορούμε να ξέρουμε", έγραψε ένας χρήστης εύστοχα στο X (πρωην Twitter).

O Janik Sinner κέρδισε το Australian Open 2024Andy Cheung/Getty Images

Μόλις πέρασε λίγη ώρα, το επιθετικό τένις του Medvedev άρχισε να καταρρέει. Τα χτυπήματα του Sinner γίνονταν όλο και πιο βαριά και στο δέκατο game ήρθε το καθοριστικό break για το 6-4 του τρίτου σετ. Το δέκατο γκέιμ ήταν και πάλι καθοριστικό, καθώς ο Sinner πέτυχε το μπρέικ.

Στο έκτο game έφτασε η καθοριστική παράταση, με τον Medvedev που προσπάθησε να παραμείνει στωικά επιτιθέμενος, αλλά μετά από τρεις ώρες και σαράντα έξι λεπτά, ο Sinner έριξε το forehand στη διασταύρωση των γραμμών. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό match point που επισφράγισε ένα εξαιρετικό τουρνουά και τοποθέτησε οριστικά τον Sinner ανάμεσα στους μεγάλους του τένις.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Joel Embiid μόλις αποκάλυψε πως πάσχει από παράλυση Bell

"Είχα άσχημες ημικρανίες και νόμιζα ότι δεν ήταν τίποτα...".

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.