Η χθεσινή βραδιά σηματοδότησε μια ιστορική ημέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ εξασφάλισαν την παρουσία τους στα προημιτελικά της Conference League με εξαιρετικές εμφανίσεις, κατακτώντας ο καθένας νίκες με 1-6 και 5-1 αντίστοιχα επί των αντιπάλων τους.

Η κυριαρχία των ελληνικών ομάδων

Συγκεκριμένα, ο Ολυμπιακός εισέβαλε στους "8" της Conference League, ανατρέποντας το εις βάρος του 1-4 επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ στο γήπεδο Καραϊσκάκη, επικρατώντας τελικά με 1-6 στην παράταση στη Σερβία. Η ομάδα, υπό τις οδηγίες του Mendilibar, κυριάρχησε πλήρως στο παιχνίδι, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα με δύο γκολ του El-Arabi και από ένα των Podence και Φορτούνη. Το γκολ του Jović στην παράταση σφράγισε την υπόθεση, επικυρώνοντας τον όρο "χρυσή αλλαγή" με το τελικό 1-5. Λίγο αργότερα, ο El-Arabi σκόραρε ξανά, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με το επιβλητικό 1-6 για τον Ολυμπιακό.

Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η εμφάνιση του ΠΑΟΚ, ο οποίος συνέτριψε με 5-1 την Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο γήπεδο της Τούμπας. Οι παίκτες του Lucescu κυριάρχησαν από την αρχή, χωρίς να εμφανίσει κάποια ομοιότητα με την ομάδα που αντιμετώπισε την ΑΕΚ πριν από λίγους μήνες στα προκριματικά του Champions League. Παρά το άγχος ότι θα έμενε στο 3-1, ο ΠΑΟΚ εξασφάλισε γρήγορα την πρόκρισή του με άλλα δύο γκολ, ενθουσιάζοντας τους εκστασιασμένους οπαδούς του.

Σήμερα, οι δύο ελληνικές ομάδες θα ανακαλύψουν τους αντιπάλους τους για τα προημιτελικά του Conference League. Η κλήρωση περιλαμβάνει τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ μαζί με τις Φενέρμπαχτσε (Τουρκία), Φιορεντίνα (Ιταλία), Πλζεν (Τσεχία), Άστον Βίλα (Αγγλία), Μπριζ (Βέλγιο) και Λιλ (Γαλλία).

Η κατάταξη της UEFA ενισχύθηκε από τις επικές νίκες του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ

Οι αξιοσημείωτες προκρίσεις του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ έχουν σημαντική βαρύτητα για την κατάταξη της Ελλάδας στην UEFA.

Μετά την απίστευτη νίκη του ΠΑΟΚ επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, η μεγαλειώδης πρόκριση του Ολυμπιακού επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ ανεβάζει ακόμη περισσότερο το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Με αυτούς τους θριάμβους, η πρόκριση του Ολυμπιακού αφήνει το Ισραήλ, που βρίσκεται πάνω από την Ελλάδα στην κατάταξη, χωρίς εκπροσώπηση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Με τα σημερινά αποτελέσματα, η Ελλάδα κερδίζει 800 βαθμούς, μειώνοντας τη διαφορά από το Ισραήλ στους 1.600 βαθμούς και παράλληλα μειώνοντας τη διαφορά και από τη Δανία, που βρίσκεται στη 15η θέση με 1.925 βαθμούς, η οποία επίσης στερείται ομάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αναλυτικά η βαθμολογία στην UEFA:

12. Ελβετία 32.975 (0/5)
13. Αυστρία 32.600 (0/5)
14. Νορβηγία 31.625 (1/4)
15. Δανία 31.450 (0/4)
16. Ισραήλ 31.125 (0/4)
17. Ελλάδα 29.525 (2/5)
18. Ουκρανία 28.000 (0/5)
19. Σερβία 27.775 (0/5)
20. Κροατία 25.525 (0/4)
21. Πολωνία 25.375 (0/4)
22. Κύπρος 22.100 (0/4)
23. Ουγγαρία 21.875 (0/4)
24. Σουηδία 21.500 (0/4)

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.