Μια ματιά στις βασικές ημερομηνίες και τους κανονισμούς του Euro 2024

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα μας αφορούν κιόλας αν επικρατήσουμε της Γεωργίας, σήμερα το απόγευμα.

Σχεδόν τρία χρόνια έχουν περάσει από την 11η Ιουλίου 2021, όταν είδαμε την Ιταλία να θριαμβεύει απέναντι στην Αγγλία, κερδίζοντας το τελευταίο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, το 2020 UEFA European Football. Τώρα ήρθε η ώρα για το Euro 2024.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να πάρει το εισιτήριο για την πρόκριση στα τελικά του Euro 2024 και να επιστρέψει έτσι στις μεγάλες διοργανώσεις μετά από δέκα χρόνια, όμως πρώτα θα πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιο της Γεωργίας στην Τιφλίδα, σήμερα, στις 19:00.

Πότε ξεκινά η τελική φάση της διοργάνωσης

Πενήντα τέσσερις εθνικές ομάδες εμφανίστηκαν στην αφετηρία, εξαιρουμένης της Ρωσίας, που αποκλείστηκε λόγω του πολέμου με την Ουκρανία, και της Γερμανίας, που προκρίθηκε δικαιωματικά ως διοργανώτρια χώρα.

Τα προκριματικά μείωσαν τον αριθμό των συμμετεχόντων σε 23 μέσω της φάσης των ομίλων και των πλέι οφ που συνδέονται με το UEFA Nations League 2022-2023. Ωστόσο, εξακολουθούν να λείπουν τρεις ομάδες, οι οποίες θα ανακοινωθούν στα τέλη Μαρτίου, μετά τις τελευταίες προγραμματισμένες αναμετρήσεις. Για μία από αυτές τις θέσεις, μάχεται σήμερα και η Ελλάδα.

Οι συνολικά 24 ομάδες χωρίζονται στη συνέχεια σε έξι ομίλους των τεσσάρων εθνικών ομάδων που θα συγκρουστούν για να καθορίσουν έξι ξεχωριστές βαθμολογίες.

Η τελική φάση της διοργάνωσης θα ξεκινήσει στις 14 Ιουνίου 2024 με τους πρώτους αγώνες και θα ολοκληρωθεί ακριβώς έναν μήνα αργότερα με τον τελικό στο Βερολίνο.

Οι κανονισμοί του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου

Οι κανονισμοί της διοργάνωσης θα είναι, στα βασικά τους χαρακτηριστικά, ίδιοι με εκείνους που χρησιμοποιήθηκαν το 2016 στη Γαλλία.

Οι δύο πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο θα προκριθούν απευθείας στη φάση των νοκ άουτ, μαζί με τις τέσσερις καλύτερες από τις τρίτες ομάδες. Σε αυτό το σημείο θα διεξαχθούν αγώνες εντός ή εκτός ομίλου μέχρι τον τελικό που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου στις 14 Ιουλίου 2024 στις 21:00, τοπική ώρα.

Το επόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου θα διεξαχθεί και πάλι σε μία χώρα, τη Γερμανία. Χάρη σε μια κλήρωση στις αρχές Δεκεμβρίου 2023 στο Αμβούργο, προέκυψαν οι αρχικοί όμιλοι.

Από σήμερα, ο όμιλος Α αποτελείται από τη Γερμανία, τη Σκωτία, την Ουγγαρία και την Ελβετία. Στον όμιλο Β βρίσκονται η Ισπανία, η Κροατία, η Αλβανία και η Ιταλία. Στον όμιλο Γ είναι η Σλοβενία, η Δανία, η Σερβία και η Αγγλία, ενώ στον όμιλο Δ είναι η Ολλανδία, η Αυστρία και η Γαλλία. Τον όμιλο Ε αποτελούν το Βέλγιο, η Σλοβακία και η Ρουμανία. Στον όμιλο ΣΤ συμμετέχουν η Τουρκία, η Πορτογαλία και η Τσεχία.

Ποιοι θα πάρουν τις τρεις τελευταίες θέσεις;

Στους ομίλους Δ, Ε και ΣΤ του επόμενου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, λείπει ακόμη μία ομάδα (για κάθε όμιλο), το όνομα της οποίας θα γίνει γνωστό σήμερα το βράδυ (26/3), στο τέλος των πλέι οφ.

Στον όμιλο Δ θα αναδειχθεί ο νικητής μεταξύ της Πολωνίας και της Ουαλίας. Στον Όμιλο Ε θα είναι ο καλύτερος από την Ισλανδία και την Ουκρανία. Η κενή θέση στον Όμιλο ΣΤ θα διεκδικηθεί μεταξύ της Γεωργίας και της Ελλάδας, οι οποίες επικράτησαν επί του Λουξεμβούργου και του Καζακστάν, αντίστοιχα.

Kαι οι τρεις τελικοί έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, 26 Μαρτίου. Η Ελλάδα με τη Γεωργία θα αναμετρηθούν στις 19:00 (ώρα Ελλάδος), ενώ οι άλλοι δύο αγώνες έχουν προγραμματιστεί για τις 21:45 (και πάλι, ώρα Ελλαδος).

Ημερομηνίες που πρέπει να σημειώσεις

Η αρχική φάση των ομίλων θα διεξαχθεί σε τρεις ημέρες, αντίστοιχα προγραμματισμένες μεταξύ 14 και 18 Ιουνίου, μεταξύ 19 και 22 Ιουνίου και μεταξύ 23 και 26 Ιουνίου. Μετά τον τελευταίο αγώνα, η κατάταξη θα καθορίσει τις δεκαέξι ομάδες που θα προκριθούν στη φάση των νοκ άουτ, το αποκορύφωμα της διοργάνωσης.

Οι τελικοί της φάσης των 16 είναι προγραμματισμένοι μεταξύ 29 Ιουνίου και 2 Ιουλίου και οι οκτώ αγώνες θα διεξαχθούν σε ισάριθμες έδρες. Οι προημιτελικοί θα διεξαχθούν από τις 5 έως τις 6 Ιουλίου, και πάλι σε τέσσερα διαφορετικά γήπεδα, όπως και οι ημιτελικοί, στους οποίους θα συμμετάσχουν οι τέσσερις καλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες στις 9 και 10 Ιουλίου.

Ο τελικός θα διεξαχθεί στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου στις 21:00, στις 14 Ιουλίου 2024.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Joel Embiid μόλις αποκάλυψε πως πάσχει από παράλυση Bell

"Είχα άσχημες ημικρανίες και νόμιζα ότι δεν ήταν τίποτα...".

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.