Οι ομάδες με τις περισσότερες νίκες στο Euro

Για τους λάτρεις των στατιστικών, ιδού η λίστα με τις εθνικές ομάδες που έχουν κατακτήσει τις περισσότερες φορές το Euro.

Μετά τον χθεσινό αποκλεισμό της Εθνικής μας από το Euro 2024, εμείς συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, ρίχνοντας αλάτι στην πληγή. Βρήκαμε λοιπόν, τη λίστα με τις ομάδες που έχουν κατακτήσει τις περισσότερες φορές τον τίτλο στην ιστορία του θεσμού. 

Οι χώρες που έχουν κερδίσει το Euro τουλάχιστον μία φορά

Επί του παρόντος, η Γερμανία και η Ισπανία ηγούνται της κατάταξης με τρεις νίκες η καθεμία. Η Ιταλία και η Γαλλία, με δύο χρυσά μετάλλια η καθεμία, ακολουθούν κατά πόδας.

Τα έθνη με τουλάχιστον ένα χρυσό περιλαμβάνουν την Τσεχία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία, τη Δανία και την Ελλάδα. Από την άλλη, η Σερβία, η Αγγλία, το Βέλγιο και η Ουγγαρία έχουν φτάσει μόνο μέχρι το βάθρο, ενώ η Σουηδία, η Τουρκία και η Ουαλία έχουν φτάσει στα ημιτελικά.

Το Hall of Fame, από το 1960 έως σήμερα, αντικατοπτρίζει τα διάφορα έθνη που έχουν διεκδικήσει τον τίτλο. Η Σοβιετική Ένωση ήταν η πρώτη πρωταθλήτρια το 1960, ακολουθούμενη από την Ισπανία και την Ιταλία. Η Γερμανία, η Τσεχοσλοβακία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία κατέκτησαν τον τίτλο τις επόμενες δεκαετίες.

Τα αργυρά και τα χάλκινα μετάλλια

Οι δέκα πρώτες θέσεις της κατάταξης παραμένουν αμετάβλητες και καταλαμβάνονται κατά σειρά από τη Γερμανία (3 ασημένια), την Ισπανία (1 ασημένιο), την Ιταλία (2 ασημένια), τη Γαλλία (1 ασημένιο), τη Ρωσία (3 ασημένια), την Τσεχική Δημοκρατία (1 ασημένιο και 2 χάλκινα), την Πορτογαλία (1 ασημένιο) και την Ολλανδία (1 χάλκινο). Η Δανία και η Ελλάδα, ωστόσο, δεν έχουν άλλα μετάλλια, εκτός από τις δύο διοργανώσεις που κέρδισαν το 1992 και το 2004 αντίστοιχα.

Τα ατομικά ρεκόρ

Μεταξύ των ατομικών ρεκόρ, ο Rainer Bonhof κατέχει τις περισσότερες νίκες μαζί με τους Ισπανούς παίκτες που θριάμβευσαν το 2008 και το 2012. Ο Laurent Blanc και ο Pepe διαθέτουν το ρεκόρ συνεχόμενων συμμετοχών, ενώ ο Michel Platini σημείωσε τα περισσότερα γκολ σε μία διοργάνωση.

Καθώς το Euro 2024 πλησιάζει, οι λάτρεις του ποδοσφαίρου ετοιμάζονται να δουν αν θα σημειωθούν νέα ρεκόρ. Ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα, οι φίλαθλοι μπορούν να περιμένουν ποιοτικούς αγώνες και αξέχαστες στιγμές. Τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τα έθνη να αναδείξουν την αξία τους και για τους παίκτες να αφήσουν το στίγμα τους στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Joel Embiid μόλις αποκάλυψε πως πάσχει από παράλυση Bell

"Είχα άσχημες ημικρανίες και νόμιζα ότι δεν ήταν τίποτα...".

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.