Ο David Beckham γεννήθηκε για να τολμά

Το ταξίδι της ζωής του το επιβεβαιώνει.

Ο David Beckham είναι ένας από τους πιο αγαπητούς, ταλαντούχους και επιτυχημένους παίκτες στην ιστορία του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Το ταξίδι της ζωής του ποδοσφαιριστή, φιλάνθρωπου, επιχειρηματία και συμβόλου του στυλ είναι η απόλυτη έκφραση της αξίας του να μπορεί κανείς να τολμά. Η ίδια αυτή αξία είναι που έχτισε τη μάρκα Tudor.

Πρόσφατα χρίστηκε νέος πρεσβευτής της φίρμας. "Ένας Άγγλος, όπως εγώ, εκτιμά πάντα ένα κομψό κοστούμι και ένα κομψό ρολόι. Ταιριάζουν πολύ μεταξύ τους" ομολογεί. Λάτρης των ρολογιών από παλιά, γνώρισε την Tudor από την αδελφή της εταιρεία, τη Rolex, όντας κάτοχος πολλών μοντέλων της. "Η Tudor με γοήτευσε αρχικά για την προσοχή στη λεπτομέρεια που διέκρινα στα μοντέλα της. Μετά έμαθα την ιστορία της μάρκας – την ιστορία της περιπέτειας, των καταδύσεων και των τολμηρών αποστολών. Ενθουσιάστηκα". Ίσως γιατί αναλογίζεται τη δική του περιπέτεια.

Ο David Beckham γεννήθηκε για να τολμά
Ο David Beckham φορά ένα χρονογράφο Tudor Black Bay Chrono 41 χλστ. με αυτόματο manufacture μηχανισμό, εμπνευσμένο από τα ιστορικά ρολόγια καταδύσεων και αγώνων ταχύτητας της Tudor.

Η πρώτη ανάμνηση που έχει ο David Beckham από τον εαυτό του είναι να διασχίζει τρέχοντας μια αλάνα, να σκύβει κάτω από ένα χαμηλό φράχτη και να τρυπώνει στο γηπεδάκι όπου στο εξής θα περνούσε όλες του τις μέρες παίζοντας μπάλα με τους φίλους του ως αργά κάθε βράδυ. Όταν τον ρωτούσαν "Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;", πάντα απαντούσε χωρίς καμία αμφιβολία "Ποδοσφαιριστής".

Αυτό συνέβη στο Τσίνγκφορντ, στην άκρη του βορειοανατολικού Λονδίνου, στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Στην πορεία, στο ίδιο γηπεδάκι παρευρέθηκε ουκ ολίγες φορές και ο πατέρας του, ο Ted Beckham, υδραυλικός και αμετανόητος Cockney Red, Λονδρέζος δηλαδή οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που ονειρευόταν ότι το καταφανέστατο ταλέντο του γιου του θα τον έφερνε κάποια στιγμή στο κατώφλι του Old Trafford. Το όνειρό του έμελλε να γίνει πραγματικότητα, όπως και πολλά άλλα πράγματα που δεν τολμούσε ούτε να ονειρευτεί.

Ο Beckham κατέκτησε με τη Γιουνάιτεντ έξι πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Αγγλίας. Το 1999 ήταν ο ενορχηστρωτής της ομάδας που έκανε το tremble κατακτώντας την Premier League, το FA Cup και το UEFA Champions League. Έχει 115 συμμετοχές στην Εθνική Αγγλίας, περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο Άγγλο ποδοσφαιριστή. Έχει υπάρξει 59 φορές αρχηγός της και την έχει οδηγήσει σε δύο προημιτελικούς Παγκόσμιων Κυπέλλων. Το 1999 και το 2001 ήταν υποψήφιος για το βραβείο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή στον πλανήτη.

Το 2003, την ίδια χρονιά που του απονεμήθηκε το Μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, πήρε τη μεταγραφή για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Εκεί συμμετείχε στους Galácticos, την πιο φανταχτερή ίσως ομάδα ποδοσφαίρου όλων των εποχών, μαζί με τον Zidane, τον Figo, τον Roberto Carlos, τον Raúl. Στον τελευταίο του αγώνα στη Μαδρίτη, τον Ιούνιο του 2007, η Ρεάλ κατέκτησε το πρωτάθλημα και ο Beckham καταχειροκροτήθηκε από τον Tom Cruise και την Katie Holmes, τους φίλους του, που παρακολουθούσαν το ματς από τη VIP σουίτα του Santiago Bernabéu. Άπαντες εκείνη τη μέρα γνώριζαν ότι ο David Beckham είχε ήδη υπογράψει προσύμφωνο συνεργασίας με τους Λος Άντζελες Γκάλαξι, την ομάδα που θα τον υποχρέωνε να μετακομίσει στις ΗΠΑ για τα επόμενα πέντε χρόνια και θα τον αντάμειβε γι’ αυτό με σχεδόν 33 εκατομμύρια δολάρια. Λίγες μόλις ημέρες αργότερα ο David και η στριμωγμένη σε ένα μικροσκοπικό ροζ φόρεμα και κρυμμένη πίσω από τεράστια γυαλιά ηλίου σύζυγός του πόζαραν για πρώτη φορά ενώπιον του παραληρούντος αμερικανικού κοινού. Εκείνη την πρώτη χρονιά πουλήθηκαν στις ΗΠΑ περισσότερες από 300.000 φανέλες με το όνομα του David Beckham τυπωμένο στην πλάτη.

Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το ποδοσφαιρικό κομμάτι του βιογραφικού του. Εν τω μεταξύ, ο Beckham παντρεύτηκε, συνέθεσε μαζί με την Posh το πιο πολυφωτογραφημένο ζευγάρι στην ιστορία του βρετανικού Τύπου και έκανε οικογένεια. Σήμερα έχει μαζί με τη Victoria τέσσερα παιδιά και η οικογενειακή τους περιουσία αγγίζει –σύμφωνα με τη Rich List 2017 των Sunday Times– τα 300 εκατομμύρια λίρες. Ο Beckham συνεχίζει να προκαλεί μαζική υστερία σε κάθε του εμφάνιση στην Ασία ή την Αφρική. Συνεχίζει να κάνει δημοφιλή τα πιο αμφιλεγόμενα κουρέματα. Είναι κάτι σαν παγκόσμιος πρεσβευτής των άνευ πραγματικού νοήματος ψευτο-spiritual τατουάζ.

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΜΠΕΚΑΜ

Θεωρείται πρότυπο πατέρα, ακόμα και όταν τον κατηγορούν για θυελλώδεις εξωσυζυγικές σχέσεις, τις οποίες εννοείται ότι αρνείται κατηγορηματικά. Είναι η τοτεμική φιγούρα μιας πολύ συγκεκριμένης σύγχρονης αρρενωπότητας, αυτής που ενθαρρύνει τα αγόρια να βγάζουν τα φρύδια τους, να γραμμώνουν τους κοιλιακούς τους, να ενυδατώνουν την επιδερμίδα τους, να κάνουν λεύκανση στα δόντια τους και να πειραματίζονται με τα μαλλιά και τα ρούχα τους. Ήταν ο πρώτος άντρας που φιλοξενήθηκε σε εξώφυλλο του περιοδικού Elle. Στη φωτογραφία του εξωφύλλου φορούσε στενό τζην, ήταν γυμνός από τη μέση και πάνω και αναδυόταν από μια πισίνα.

Ο Beckham έχει καταφέρει να διεισδύσει στην ποπ κουλτούρα. Ένα χαριτωμένο αγγλικό φιλμ που αφηγείται τη διαδρομή της δύσκολης φιλίας δύο έφηβων κοριτσιών με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο πήρε το όνομά του από τις εμβληματικές εκτελέσεις των στημένων του. Είναι το φιλμ που έκανε σταρ την Keira Knightley. Όταν οι σεναριογράφοι του οσκαρικού The Hurt Locker αποφάσισαν ότι ο μικρός Ιρακινός της ταινίας τους θα έπρεπε να είναι συμπαθής στο κοινό όλου του πλανήτη, τον ονόμασαν Beckham. Και εννοείται ότι, όταν η πόλη στην οποία γεννήθηκε αποφάσισε να επανασυστηθεί στο παγκόσμιο κοινό ως η επόμενη διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων, κάλεσε τον Beckham στην τελετή λήξης του Πεκίνου, τον ανέβασε σε ένα παραδοσιακό κόκκινο διώροφο λεωφορείο και τον άφησε να κλοτσάει μπάλες προς την κερκίδα της "Φωλιάς του πουλιού". Και όταν η Αγγλία έθεσε υποψηφιότητα για την ανάληψη του Μουντιάλ του 2018, εμπιστεύτηκε την εκπροσώπησή της στους δύο πιο αναγνωρίσιμους Άγγλους παγκοσμίως: τον πρίγκιπα William και τον David Beckham (ο πρωθυπουργός της χώρας απλώς τους συνόδευε επειδή έτσι προβλέπεται από το πρωτόκολλο της FIFA).

Αυτό πάντως που πραγματικά οφείλει να αναγνωρίσει κάποιος στον Beckham είναι ότι, αν και για πάνω από μία δεκαετία υπήρξε ο πιο αναγνωρίσιμος αθλητής του πλανήτη, η σημερινή του διασημότητα έχει υπερβεί κατά πολύ τα ευρεία κατά τα άλλα πλαίσια του αθλητισμού. Στην πραγματικότητα, το σημερινό του στάτους ως ποπ ινδάλματος οφείλεται αποκλειστικά σε άσχετους με τον αθλητισμό λόγους. Στο φινάλε της καριέρας του ως αθλητής βρέθηκε εξόριστος στην ποδοσφαιρική εσχατιά του Λος Άντζελες. Τίποτε από αυτά δεν έχει επηρεάσει στο ελάχιστο ούτε τη δημοφιλία του ούτε την εμπορική αξία του ονόματός του.

Αυτός είναι το brand. Αυτός πουλάει, όχι η δουλειά του ή οι δραστηριότητές του. Και είναι ένα brand που διευθύνεται μαεστρικά από τον Simon Fuller (είναι ο εμπνευστής του Pop Idol και δεκάδων άλλων επιτυχημένων talent shows) σε συνεργασία με το χολιγουντιανό πρακτορείο CAA και το γραφείο δημοσίων σχέσεων Rogers & Cowan, που διαχειρίζεται, μεταξύ άλλων, τις δημόσιες εμφανίσεις του Bruce Willis, του John Travolta και του Sylvester Stallone.

Κάτω από όλες αυτές τις στρώσεις μάνατζμεντ, μάρκετινγκ, κουτσομπολιού, υπερβολής και περιστασιακής υστερίας ζει και αναπνέει ένα ανθρώπινο ον, ένας ήσυχος, ευγενικός Άγγλος που έπαιξε πάρα πολύ καλό ποδόσφαιρο. Ο Alex Bilmes, διευθυντής του βρετανικού Esquire, στον οποίο έδωσε συνέντευξη το 2012, μας μεταφέρει: "Ο David Beckham έκανε την είσοδό του στο ράντσο βγαίνοντας από μια μαύρη Rolls-Royce Ghost – μαύρη μάσκα, μαύροι τροχοί, μαύρο ματ καπό και, απ’ ό,τι έμαθα, μαύρη ματ μηχανή. Φοράει βερμούδα, γκρι φούτερ, μαύρο σκουφάκι και ρολόι Tudor Black Bay Chrono και μοιάζει εντελώς με τον David Beckham. Αντίθετα με τους περισσότερους διάσημους, ο Beckham από κοντά δεν είναι ούτε πιο ψηλός ούτε πιο κοντός, ούτε πιο αδύνατος ούτε πιο χοντρός, ούτε πιο άσχημος ούτε πιο όμορφος απ’ ό,τι στις σελίδες των περιοδικών ή στις οθόνες των τηλεοράσεων. Κοντολογίς, και διά ζώσης είναι εξωφρενικά όμορφος. Τα ραφινάτα χαρακτηριστικά και το σφριγηλό κορμί του βρίσκονται σε ιδανική αντίστιξη με το τραχύ και ελαφρώς στραβωμένο και αινιγματικά κενό βλέμμα του. Το πρόσωπό του έχει ακριβώς τα σημάδια και τις ρυτίδες που θα ευχόταν οποιοσδήποτε άντρας να αποκτήσει μπαίνοντας στην ηλικία της ωριμότητας. Δείχνει σκληρός, αλλά παραμένει όμορφος".

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΜΠΕΚΑΜ
O David Beckham φέρει στον καρπό του ένα Tudor Black Bay S&G από ατσάλι και κίτρινο χρυσό με περιστρεφόμενη στεφάνη και κάσα 41 χλστ., ένα vintage αισθητικής μοντέλο καταδύσεων.

Ο Beckham δε σε απογοητεύει στις φωτογραφήσεις. Ανταποκρίνεται σε όλα όσα περιμένεις από το διασημότερο εκπρόσωπο του αρρενωπού ναρκισσιστικού glamour. Είναι το αρσενικό αντίστοιχο της Kate Moss. Ακριβώς όπως ο Beckham, η Moss, εκτός από όμορφη, είναι και σιωπηλή. Σπανίως δίνει συνεντεύξεις – τόσο αυτή όσο και οι σύμβουλοί της κατανοούν ότι η δύναμη της ακίνητης εικόνας ενισχύεται από τη σιωπή του θέματός της. Ο Beckham βέβαια δεν είναι πάντα σιωπηλός. Μιλάει συχνά στον Τύπο, εμφανίζεται σε τηλεοπτικά σόου, δίνει flash interviews έπειτα από κάθε ποδοσφαιρικό αγώνα στον οποίο συμμετέχει και βγάζει σύντομους λόγους οπουδήποτε παρίσταται ως εκπρόσωπος της UNICEF.

"Υπάρχει κάποια απόσταση ανάμεσα στην εικόνα σου και τον πραγματικό σου εαυτό;" τον ρωτάει ο Alex Bilmes. Ο Beckham το αρνείται. "Είμαι ακριβώς αυτό που βλέπεις" του λέει. "Κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Μπορεί στην ιδιωτική μου ζωή να μην τριγυρνώ όλη μέρα με τα εσώρουχα, αλλά αυτό είναι το μόνο που με διαχωρίζει από τον Beckham του πλατό. Ως άνθρωπος δεν έχω τίποτα να κρύψω, οπότε δεν υπάρχει λόγος να αποκλείσω κάτι από τη δημόσια εικόνα μου". Αυτό είναι κάτι αρκετά σπάνιο. Οι περισσότεροι άνθρωποι που διαθέτουν οποιουδήποτε τύπου δημόσιο προφίλ αισθάνονται ότι δεν τους αντικατοπτρίζει ακριβώς, ότι είναι μια παραμορφωμένη εκδοχή τους.

"Δε θεωρεί τον εαυτό του παρεξηγημένο. Δεν μπορεί να θυμηθεί ούτε μία περίπτωση στην οποία το κοινό να σχημάτισε λάθος εντύπωση για το άτομό του. Μπορεί να απαντάει επίτηδες έτσι, κάπως γενικά και αόριστα, στις ερωτήσεις μου. Έτσι κάνουν συνήθως οι επαγγελματίες αθλητές που έχουν γαλουχηθεί από μικροί στην τριβή με τα media. Ή μπορεί να θεωρεί ότι όσο πιο επεξηγηματικός γίνεσαι, τόσο πιο πολλά αποκαλύπτεις. Αυτό ενίοτε οδηγεί στην απομυθοποίηση. Ή απλά να μην είναι ο τύπος που σκέφτεται πολύ και εμβαθύνει στα πράγματα. Μπορεί να είναι απ’ αυτούς που περνάνε τη ζωή τους χωρίς αναζητήσεις. Έτσι κι αλλιώς, ο ίδιος είναι ο πρώτος που επιμένει ότι στην περίπτωσή του αυτό που βλέπεις αυτό υπάρχει. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο" αναλογίζεται ο Bilmes.

Είναι ήρεμος, ατάραχος. Η σχολαστική του ευγένεια χτίζει γύρω του ένα τείχος που δε σου επιτρέπει να καταλάβεις ποτέ πώς αισθάνεται την ώρα της συνέντευξης. "Βαριέται; Υποφέρει; Γουστάρει; Για να είμαι ειλικρινής, φαίνεται να βαριέται λίγο. Δεν τον κατηγορώ" αναρωτιέται ο Bilmes. Δεν είναι ο πιο εύγλωττος τύπος του κόσμου και δε χρειάστηκε ποτέ να προσπαθήσει να γίνει. Μιλάει μπροστά στο φακό χωρίς να χρειάζεται να ανοίξει το στόμα του. "Υπάρχει άραγε τίποτα που να σε κρατάει ακόμα συνδεδεμένο με την αγγλική εργατική τάξη, από την οποία προέρχεσαι;" τον ρωτάει το βρετανικό Esquire. "Ζω εκτός Αγγλίας τα τελευταία 16 χρόνια", παραδέχεται, "αλλά αυτό δε σημαίνει κάτι. Δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω από πού προέρχομαι, να ξεκόψω από τις ρίζες μου. Δεν έχει καμία σημασία πού ζω κάθε φορά. Είμαι Άγγλος και θέλω τα παιδιά μου να μεγαλώσουν με τις αγγλικές αξίες".

Πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο στις ηλιόλουστες ακτές της Καλιφόρνιας; "Τρώμε αγγλικό φαγητό", εξηγεί ο Beckham, "το σπίτι μας είναι επιπλωμένο σε αγγλικό στυλ. Τόσο εγώ όσο και η Victoria φροντίζουμε να κρατάμε προσγειωμένα τα παιδιά μας και να τα μεγαλώνουμε με τις αξίες του αγγλικού τρόπου ζωής. Θέλουμε να αποκτήσουν πίστη στον ηθικό κώδικα με τον οποίο μεγαλώσαμε κι εμείς, να τα μεγαλώσουμε όπως μας μεγάλωσαν οι δικοί μας γονείς, με αυστηρότητα δηλαδή".

Για έναν εξωτερικό παρατηρητή τόσο εκείνος όσο και η οικογένειά του μοιάζουν να ζουν κλεισμένοι σε μια γυαλιστερή φούσκα ή σε ένα διαμαντένιο κελί, πιθανότατα χειροποίητο και φτιαγμένο κατά παραγγελία στα μέτρα τους σε κάποιο exclusive παριζιάνικο ατελιέ. Αλήθεια, πώς να είναι ένα Σαββατοκύριακο στην οικία Beckham; Ο καλός οικογενειακός φίλος Gordon Ramsay να έχει αναλάβει το μπάρμπεκιου, ο Tom Cruise να σκάει μύτη καβάλα στη μηχανή του, η Victoria να ανταλλάσσει fashion tips με την καυτή κοντούλα από τις Νοικοκυρές σε απόγνωση, ο Snoop Dogg να παίζει μόνο μπασκετάκι με τα πιτσιρίκια στην αυλή. "Έτσι μας βλέπει ο κόσμος;" υποστηρίζει ο Beckham στο Esquire. Το λέει με μια λεπτή ειρωνεία, αλλά στην πορεία το μαζεύει: "Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που έρχεται ο Gordon μας μαγειρεύει κάνα μοσχαράκι Ουέλινγκτον. Και όντως πού και πού με τον Tom κάνουμε βόλτες με τις μηχανές μας. Έχουμε γίνει πολύ καλοί φίλοι. Δεν είναι στο πλαίσιο των δημοσίων σχέσεων, απλώς μεταξύ μας προέκυψε μια καλή φιλία. Είναι κακό να έχεις φίλους;".

Έχει κάποιο ενδιαφέρον πέρα από το ποδόσφαιρο; Έχει χόμπι; "Για να είμαι ειλικρινής, όχι. Δεν έχω πολύ χρόνο για χόμπι. Νομίζω ότι αυτό που κάνω είναι να αντιμετωπίζω τη δουλειά μου σαν χόμπι. Τα παιδιά μου είναι τα χόμπι μου".

Πέρα από το να εμφανίζεται ως ιδανικός πατέρας, επιδιώκει σε κάθε του συνέντευξη να δηλώνει και αφοσιωμένος σύζυγος. Όταν το βρετανικό Esquire του ζήτησε να περιγράψει τη Victoria σε κάποιον που δεν την έχει συναντήσει ποτέ, απάντησε: "Είναι γοητευτική, έχει πλάκα και είναι πάρα πολύ ταλαντούχα. Το απέδειξε και ως μέλος των Spice Girls και συνεχίζει να το αποδεικνύει και τώρα ως σχεδιάστρια ρούχων. Είναι πολύ στοχοπροσηλωμένη. Όταν θέλει κάτι, θα βρει τον τρόπο να το αποκτήσει. Είναι και εκπληκτική μαμά. Για μένα αυτή είναι η σημαντικότερη αρετή της. Όντας σύζυγος της Victoria και πατέρας των παιδιών της, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι στα παιδιά βγάζει τον πιο γοητευτικό και συναρπαστικό εαυτό της".

Ο David και η Victoria είναι μαζί 21 χρόνια. Ποια είναι τα συστατικά της επιτυχίας ενός γάμου; "Πρέπει να βρίσκει χρόνο ο ένας για τον άλλο" απαντάει. "Όσο σκληρά κι αν εργαζόμαστε, όσο χρόνο κι αν αφιερώνουμε στα παιδιά μας –κι αυτά είναι η βασική μας προτεραιότητα–, δεν υπάρχει περίπτωση να μη δειπνήσουμε οι δυο μας κάπου έξω τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα". 

Ο διευθυντής του βρετανικού Esquire τον ρωτάει για τη διασημότητα και του εξομολογείται πως στα δικά του μάτια ανήκει σ’ αυτή την πολύ ξεχωριστή ράτσα ανθρώπων που αισθάνονται απολύτως άνετα όντας στο επίκεντρο της προσοχής. Δείχνει ότι όχι μόνο αποδέχεται τη διασημότητά του, αλλά και ότι την απολαμβάνει. "Δε θα μπορούσα ποτέ να διαμαρτυθώ για τη θέση στην οποία βρίσκομαι ούτε για το ότι γίνομαι αντικείμενο προσοχής" εξηγεί. "Στην τελική, είμαι πολύ τυχερός που έχω αυτά που έχω και που κάνω αυτά που κάνω, αλλά δε θεωρώ τον εαυτό μου διαφορετικό από οποιονδήποτε άλλο σκληρά εργαζόμενο πατέρα και σύζυγο". Οπότε, πού αποδίδει την παγκόσμια απήχησή του; Προφανώς δεν έχει να κάνει μόνο με το ποδόσφαιρο, κάτι άλλο πρέπει να υπάρχει. "Ειλικρινά δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί ο κόσμος ενδιαφέρεται για μένα" απαντάει. "Ακόμα μου φαίνεται περίεργο, με εκπλήσσει κάθε φορά".

Ίσως έχει να κάνει με την εμφάνισή του, με το γεγονός ότι είναι τόσο όμορφος. Θεωρεί τον εαυτό του όμορφο; "Όχι, καθόλου". Έλα τώρα... Τουλάχιστον ελκυστικό; "Ειλικρινά δεν ξέρω πώς να σχολιάσω αυτή την παρατήρηση. Άσχημος δεν είμαι. Αυτό μπορώ να το πω".

Πάντα ασχολούνταν με τη μόδα και από μικρό παιδί του άρεσε να δοκιμάζει ρούχα. Όταν το βρετανικό Esquire του υπενθυμίζει την τεράστια επιρροή που ασκεί στις στιλιστικές επιλογές εκατομμυρίων νέων ανθρώπων ανά τον πλανήτη, φαίνεται να αιφνιδιάζεται. Τελικά απαντάει απλώς "ευχαριστώ". Πώς είναι να αντιγράφουν με τέτοια μαζικότητα τον τρόπο με τον οποίο ντύνεται ή τα τατουάζ του; "Το ξέρω ότι κάποιοι άνθρωποι μιμούνται τον τρόπο με τον οποίο ντύνομαι ή αντιγράφουν τις κομμώσεις μου ή τα τατουάζ μου, αλλά πραγματικά δεν είναι κάτι που με απασχολεί. Δεν μπορώ να πω ότι το σκέφτομαι".

Αισθάνεται ακόμα άβολα με τον ντόρο που γίνεται για την εμφάνιση και το στυλ του. "Το έχω αποδεχτεί κάπως στο πέρασμα των χρόνων", λέει, "αλλά την πρώτη φορά που βρέθηκα στη Νέα Υόρκη κάτω από έναν ουρανοξύστη που ήταν καλυμμένος με ένα πανό που με απεικόνιζε μόνο με το εσώρουχό μου φρίκαρα. Ήθελα να ανοίξει η γη να με καταπιεί. Στο τέλος αποφάσισα να φωτογραφίσω το κτίριο και την ώρα που τραβούσα τη φωτογραφία πέρασε ένας τύπος και μου είπε: "Πο, ρε φίλε, έχεις δει πώς φαίνεται ο π@#$%ος σου εκεί πάνω;”. Ήταν αηδιαστικό, αλλά είχε και πλάκα".

Η λέξη που χρησιμοποιεί πιο συχνά όταν περιγράφει κάτι είναι "καταπληκτικός", παρατηρεί ο Alex Bilmes. Συζητώντας μαζί του, συνειδητοποιείς ότι τα πράγματα που θεωρεί καταπληκτικά ο David Beckham απέχουν πάρα πολύ από τα πράγματα που θεωρούμε καταπληκτικά όλοι εμείς οι υπόλοιποι. "Εγώ, ας πούμε", αναφέρει ο Bilmes, "θεωρώ τουλάχιστον καταπληκτικό το γεγονός ότι κάθε φορά που το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να πείσει τα υπόλοιπα κράτη του πλανήτη ότι αξίζει να αναλάβει μια διοργάνωση που θα στοιχίσει δισεκατομμύρια επιστρατεύει το διάδοχο του θρόνου, τον εκλεγμένο ηγέτη του κράτους και έναν τύπο με πραγματικά ενδιαφέρον κούρεμα που κάποτε έπαιζε μπάλα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ". Στον David Beckham αυτό δεν κάνει καμία εντύπωση.

Θα μπορούσε να αποκαλέσει φίλο του τον πρίγκιπα William; "Ναι, νομίζω ότι δικαιούμαι να τον θεωρώ φίλο. Έχουμε αναπτύξει πολλές κοινές δράσεις, όπως και με τον Harry. Είναι καλοί χαρακτήρες και καλοί στην παρέα. Και αγαπούν το ποδόσφαιρο. Ο William, για κακή του τύχη, είναι οπαδός της Άστον Βίλα, οπότε έχω πολλές ευκαιρίες να του κάνω καζούρα".

Πήραν ποτέ τα μυαλά του αέρα; Ψωνίστηκε; "Όχι". Ποτέ; Δεν είναι και δύσκολο να την πατήσεις όταν είσαι πιτσιρικάς και βλέπεις όλο τον κόσμο να κρέμεται από τη σχάρα του ποδοσφαιρικού σου παπουτσιού... Μου εξηγεί ότι ο πατέρας του δεν τον άφησε ποτέ να ξεφύγει. Ήταν πάντα εκεί, όπως και οι φίλοι με τους οποίους γνωρίζεται από μικρό παιδί.

Ο Beckham είναι όντως σεμνός και συνεσταλμένος, ίσως γιατί έγινε διάσημος σε μια καλύτερη εποχή. Σήμερα οι νεαροί σταρ του ποδοσφαίρου ζουν σε έναν εντελώς δικό τους πλανήτη, αποκομμένο από την πραγματικότητα της κοινωνίας γύρω τους. "Δε θέλω να ακούγομαι γέρος", σχολιάζει, "αλλά το πρόβλημα είναι ότι κάποια παιδαρέλια που δεν έχουν καλά καλά παίξει ούτε σε 10 ματς στην Premier League αμείβονται με αστρονομικά ποσά και οδηγούν πανάκριβα αυτοκίνητα και δεν έχουν κανέναν δίπλα τους να τους διδάξει τα βασικά σημεία της σωστής συμπεριφοράς. Όταν πήγα εγώ στη Γιουνάιτεντ, ήξερα ότι έπρεπε να ιδρώσω για να κερδίσω το οτιδήποτε. Γι’ αυτό υπήρξε τόσο επιτυχημένος προπονητής ο Sir Alex Ferguson, γιατί υποχρέωνε τους ποδοσφαιριστές του να εργάζονται σκληρά και να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες".

Ο Beckham ήταν πάντα υπόδειγμα αυτοπειθαρχημένου αθλητή. Δεν έχανε ποτέ προπονήσεις. Δεν τον έχει συλλάβει κανένας παπαράτσι να βγαίνει από κάποιο κλαμπ λιώμα από το αλκοόλ. Δεν έμπλεκε ποτέ σε καβγάδες. Δεν ντρόπιασε ποτέ κανένα σύλλογο για τον οποίο αγωνιζόταν. Τι είναι αυτό που τον βοηθάει να κρατάει τις ισορροπίες του; "Με βοηθάνε οι άνθρωποι της οικογένειάς μου, τα παιδιά μου και οι στενοί μου φίλοι". Ναι, εντάξει, αλλά πώς χαλαρώνει; Πίνει καθόλου; "Πίνω κόκκινο κρασί. Τρελαίνομαι για το κόκκινο κρασί".

Η οικογένεια Beckham πάντως φημίζεται για μία τουλάχιστον κατάχρηση στην οποία επιδίδεται: τα έξοδα, τα επικά ψώνια. Ο Beckham εξηγεί ότι μπορεί να δαπανήσει τεράστια ποσά για τα παιδιά του και τη Victoria, αλλά για τον εαυτό του ξοδεύει ελάχιστα. Η τελευταία υπερβολή που μπορεί να θυμηθεί είναι "ένας πίνακας που παρήγγειλα σε ένα φίλο καλλιτέχνη". Απεικονίζει μια λιλά καρδιά και ήταν δώρο του Beckham στην κόρη του τη Harper για να διακοσμήσει το δωμάτιό της. "Ονομάσαμε τον πίνακα "Daddy’s Girl”". Ποιος ήταν ο φίλος καλλιτέχνης; "Ο Damien Hirst".

Θα αντάλλασσε τα χρόνια στη Μαδρίτη, στο Μιλάνο και στο Λος Άντζελες με μια καριέρα αποκλειστικά αφιερωμένη στο Old Trafford; "100%" απαντάει στο Esquire. "Προφανώς τα χρόνια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν τα κορυφαία στην καριέρα μου. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που βρέθηκα εκεί και είχα την ευκαιρία να παίξω δίπλα σε μεγάλους παίκτες, ενάντια σε εξίσου μεγάλους παίκτες, μέσα σε πραγματικά σπουδαία γήπεδα. Ήταν ο σύλλογος στον οποίο ονειρευόμουν να βρεθώ από τότε που ήμουν παιδί. Το ότι έζησα 13 χρόνια εκεί ήταν ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί. Άσχετα από το αν δεν προέκυψε κάτι τέτοιο, εννοείται ότι θα ήθελα να μείνω για πάντα στο κλαμπ που ονειρευόμουν σε ολόκληρη την παιδική μου ηλικία".

Τώρα που έχει τελειώσει με το ποδόσφαιρο, πώς θα ήθελε να τον θυμάται ο κόσμος; "Ως έναν ποδοσφαιριστή που ίδρωνε πάντα τη φανέλα του. Αυτό κάνω εδώ και χρόνια, γι’ αυτό θέλω να με θυμούνται". Προφανώς αυτό το τελευταίο εκτίμησε και η Tudor.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος