Οι πιο αξιομνημόνευτες στιγμές στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Φρεσκάρουμε τη μουντιαλική σου μνήμη.

Με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 που είναι εν εξελίξει, γυρίσαμε πίσω το χρόνο για να θυμηθούμε τις πιο εμβληματικές στιγμές στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. 

Το τέλειο γκολ της Βραζιλίας - 1970

Ο Maradona μπορεί να έχει πετύχει το γκολ του αιώνα, ωστόσο το 4o τέρμα των Βραζιλιάνων στο αλησμόνητο τελικό του Azteca αποτελεί την επιτομή της δεξιοτεχνίας του παιχνιδιού που ονομάζεται ποδόσφαιρο. Ο Clodoaldo περνά τέσσερις Ιταλούς απλά για να δώσει την μπάλα κάτω από τη σέντρα σε συμπαίκτη του που βρισκόταν 3 μέτρα πιο πέρα, ο Pelé δε χρειάστηκε καν να δει (απλά να ακούσει) και ο Carlos Alberto πιάνει το τέλειο σουτ στη γωνία του ανήμπορου να αντιδράσει Albertosi. Αβίαστη γοητεία που εξελίχθηκε σε ατόφια ποδοσφαιρική μαγεία.

Ανατολική Γερμανία εναντίον Δυτικής Γερμανίας - 1974

Μόλις το 1972 αναγνώρισε η μία την άλλη ως ανεξάρτητο κράτος. Δύο χρόνια μετά, στο Μουντιάλ που διεξήχθη στη Δυτική Γερμανία, κληρώθηκαν στον ίδιο όμιλο. Αυτή ήταν και η μοναδική φορά που τέθηκαν αντιμέτωπες σε ποδοσφαιρικό αγώνα. Η Ανατολική Γερμανία, κόντρα στις προβλέψεις, κέρδισε τον αγώνα με 1-0, αλλά η Δυτική κατέκτησε τελικά το τρόπαιο.

Η επική κραυγή του Marco Tardelli - 1982

Για όσους θυμούνται το Espana ’82, δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστική σκηνή από το πανηγυρισμό του Ιταλού αμυντικού μέσου, με τη φωνή του να βγαίνει από την ψυχή του, αμέσως μόλις έχει σκοράρει το δεύτερο γκολ της "Σκουάντρα Ατζούρα" απέναντι στη Δυτική Γερμανία στον τελικό της διοργάνωσης. Ο Fabio Grosso προσπάθησε να τον μιμηθεί το 2006. Δεν τα κατάφερε.

Το χέρι του Θεού - 1986

Θα μπορούσαμε να βάλουμε γενικότερα την απόδοση του Diego Maradona στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού, ωστόσο η χαρακτηριστικότερη στιγμή είναι ο τρόπος με τον οποίο άνοιξε το σκορ υπέρ της Αργεντινής στον περίφημο προημιτελικό εναντίον της Αγγλίας. Η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο χωρών ήταν αρκετά τεταμένη, ξεφεύγοντας από τα αγωνιστικά πλαίσια, καθώς είχε προηγηθεί λίγα χρόνια νωρίτερα ο πόλεμος για τα νησιά Φόκλαντ. Μόλις 4 λεπτά αργότερα όμως ο θεός απέδειξε σε όλους ότι έχει και... πόδια με το γκολ του αιώνα.

Το πέναλτι του Roberto Baggio - 1994

Ο τελικός ήταν ανάμεσα στην Ιταλία και στη Βραζιλία, ενώ καθεμία είχε ήδη κατακτήσει τρεις παγκόσμιους τίτλους. Μετά από ένα κάπως άχαρο 0-0 για 120 λεπτά το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι. Η Βραζιλία ήταν μπροστά με 3-2 και το τελευταίο πέναλτι της "Σκουάντρα Ατζούρα" θα το εκτελούσε ο τεράστιος Roberto Baggio. Μπροστά σε 94.000 χιλιάδες θεατές, ο Ιταλός έστειλε την μπάλα ψηλά πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Την ώρα που αντίπαλοι πανηγύριζαν το τέταρτο Παγκόσμιο Κύπελλο, εκείνος είχε μείνει κοκαλωμένος στη βούλα του πέναλτι ενώ το καλιφορνέζικο αεράκι χάιδευε παιχνιδιάρικα τα κοτσιδάκια του.

Το περίφημο 4-4-2 της Εθνικής μας - 1994

Αυτός ήταν ο αριθμός των γκολ που δέχτηκε η ομάδα μας σε καθένα από τα τρία παιχνίδια των ομίλων (4 από την Αργεντινή και τη Βουλγαρία, 2 από τη Νιγηρία) στο Μουντιάλ των ΗΠΑ. Η τελική συγκομιδή των 0 βαθμών και των 0-10 γκολ παραμένει η χειρότερη του θεσμού. Ακόμη πιο θρυλικό είναι το βίντεο από τα αποδυτήρια της Εθνικής στο ημίχρονο με τη Νιγηρία, στο οποίο ο μακαρίτης Αλκέτας Παναγούλιας σχεδόν εκλιπαρεί τους παίκτες του φωνάζοντας: "Τι σας ζητάω; Ένα γκολ και ένα βαθμό σας ζητάω".

Το σκάνδαλο στο Ιταλία-Νότια Κορέα - 2002

Ένας επεισοδιακός αγώνας που στιγματίστηκε από τις αμφισβητούμενες αποφάσεις του διαιτητή προς όφελος της Νότιας Κορέας. Ανάμεσα σ’ αυτές ήταν η ακύρωση κανονικού γκολ των Ιταλών, που θα τους χάριζε την πρόκριση στην οκτάδα, καθώς και η αποβολή του αρχηγού τους Francesco Totti. Ο τότε προπονητής της Ιταλίας Giovanni Trapattoni είχε σχολιάσει ότι ο διαιτητής ορίστηκε από τη FIFA προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόκριση των διοργανωτών. Ο αγώνας κρίθηκε στην παράταση από το "χρυσό" γκολ του Ahn Jung-hwan.

Η εξιλέωση της Ιταλίας - 2006

Στον απόηχο του Calciopoli, του σκανδάλου με τα στημένα παιχνίδια στη Serie A, το οποίο προκάλεσε μεταξύ άλλων τον υποβιβασμό της Γιουβέντους, το κυρίαρχο ρεύμα ήταν ότι η Εθνική Ιταλίας δε θα μπορούσε να ξεπεράσει τη δίνη του σκανδάλου. Φυσικά δε γινόταν ούτε λόγος για σοβαρές πιθανότητες διεκδίκησης του τίτλου. Κι όμως, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είχε θεαματική παρουσία. Δέχτηκαν μόλις δύο γκολ σε επτά αγώνες και επικράτησαν στον τελικό επί της Γαλλίας με 5-3 στα πέναλτι. Ναι, αυτός ήταν ο αγώνας όπου ο Zidane στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του έριξε κουτουλιά στον Materazzi και αποβλήθηκε.

Ο χορός της Νότιας Αφρικής - 2010

Οι διοργανωτές του Μουντιάλ του 2010 πέρασαν αρκετές δυσκολίες κατά την περίοδο της προετοιμασίας. Προβλήματα στην οικονομική διαχείριση και πολιτικές αναταράξεις είχαν θέσει εν αμφιβόλω το επίπεδο ετοιμότητάς τους για τη διεξαγωγή μιας παγκόσμιου βεληνεκούς διοργάνωσης. Όλα όμως ξεχάστηκαν στο 55ο λεπτό του πρώτου αγώνα, όταν ο Νοτιοαφρικανός Tshabalala άνοιξε το σκορ κόντρα στο Μεξικό σημειώνοντας το πρώτο γκολ του τουρνουά. Σ’ εκείνη τη μαγική στιγμή όλα τα παράπονα ξεχάστηκαν. Σε όλες τις κερκίδες επικράτησε οργιαστικός ενθουσιασμός και οι παίκτες της ομάδας συμμετείχαν στο πάρτι προσφέροντας μια εκπληκτική χορογραφία για να πανηγυρίσουν το γκολ.

Η εφτάρα των Γερμανών στους Βραζιλιάνους - 2014

Ακόμη κι αν υποστηρίζεις φανατικά τους Αργεντίνους, θα συμφωνήσεις πως το να βλέπει κάποιος τη "Σελεσάο" είναι τουλάχιστον ενδιαφέρον σε κάθε Μουντιάλ. Ωστόσο, η ομάδα των Βραζιλιάνων το 2014 μπορεί κάποιος να πει ότι ήταν αρκετά αντιπαθής και αλαζονική. Τουλάχιστον μέχρι τον ημιτελικό του σταδίου Mineirão, στις 8 Iουλίου, όπου οι Γερμανοί τους έκαναν να καταλάβουν μερικά πράγματα περί ποδοσφαιρικής ταπείνωσης μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος