Ο ποδηλατικός γύρος της Γαλλίας είναι πολύ πιο διασκεδαστικός από όσο φαντάζεσαι

Ίντριγκα, εγωισμοί, ανταγωνισμός που ξεπερνά τα όρια και θεότρελοι θεατές που για κάποιο λόγο πορώνονται με το να βλέπουν κάποιον να κάνει πετάλι.

Το ποδόσφαιρο έχει μερικές ακόμη ημέρες για να γυρίσει σπίτι του (ή και όχι), αλλά παράλληλα με το φινάλε του Μουντιάλ διεξάγεται και η σημαντικότερη διοργάνωση στον κόσμο της ποδηλασίας.

Το Tour de France έχει ξεκινήσει από το  Σάββατο και θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Ιουλίου, όταν οι 176 ποδηλάτες θα τερματίσουν στο Παρίσι. Και, πίστεψέ με, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να ασχοληθείς με τη συγκεκριμένη διοργάνωση, που στην καλύτερη περίπτωση μοιάζει εντελώς άγνωστη στο ευρύ (ελληνικό) κοινό και στην χειρότερη απελπιστικά βαρετή.

Ο φετινός Γύρος Γαλλίας  αποτελείται από:

  • 8 επίπεδα ετάπ (στάδια)
  • 5 ανηφορικά ετάπ
  • 6 ετάπ σε βουνά με 3 τερματισμούς σε υψόμετρο (La Rosiere, Aldpe d’ Huez, Saint-Lary-Soulan col du Portet)
  • 1 ατομικό χρονόμετρο
  • 1 ομαδικό χρονόμετρο 
  • 2 ημέρες ξεκούρασης.

Είναι αλήθεια πως τις περισσότερες φορές οι αγώνες ποδηλασίας μοιάζουν με αυτούς της Formula 1: απασχολούν κυρίως nerds που είναι προσκολλημένοι περισσότερο με τους αριθμούς και τα ρολόγια, παρά με τη δράση καθεαυτή. 

"Βλέποντας το Tour de France μου έρχεται στο μυαλό η εικόνα από το παράθυρο ενός αεροπλάνου. Ξέρεις, που κοιτάς από ψηλά και βλέπεις μικροσκοπικές αγελάδες στα χωράφια. Στην ποδηλασία οι αγελάδες αυτές κινούνται κάνοντας πετάλι".

Η φράση της περσόνας του Alan Partridge (που φέρνει στη ζωή ο Steve Coogan) αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό αυτός που ο άσχετος με τον κόσμο της ποδηλασίας έχει στο μυαλό του. 

Αυτό όμως δε σημαίνει πως ο συγκεκριμένος αγώνας δεν κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς χρόνο με το χρόνο. 

H συγκίνηση μπορεί να κρύβεται σε διάφορα στοιχεία του: η συνεργασία του αθλητή με το όχημά του, η ρομαντική ιστορία του Tour ή ακόμη και οι θυσίες που κάνουν κάποιοι ποδηλάτες για συναθλητές τους, μπλοκάροντας αντιπάλους και ρίχνοντας στα μουλωχτά και καμία αγκωνιά ή σπρώξιμο - το τελευταίο ίσως να μην είναι και η αποθέωση του fair play.

Η ένταση μεταφέρεται εύκολα και στους θεατές που παρακολουθούν κάτω από τη σκιά ενός δέντρου στην άκρη του δρόμου ή σε άλλα σημεία της διαδρομής. Οι φαινομενικά ήρεμοι και συχνά καλοντυμένοι τύποι με τα καπελάκια που τους προστατεύουν από τον ήλιο δεν διστάζουν να ρίξουν και τα μπινελίκια τους σε πολλές περιπτώσεις. 

Ένα από τα πιο ιντριγκαδόρικα στοιχεία του όμως είναι οι τεράστιοι εγωισμοί των αθλητών. Το γεγονός πως όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτόν μπορούν ανά πάσα στιγμή να γίνουν έξαλλοι με κάποιον άλλο, με έναν καυγά να καιροφυλακτεί σε κάθε γωνία. Ο εγωισμός και τα νεύρα είναι και θα είναι πάντοτε εκεί.

Ο ποδηλατικός γύρος της Γαλλίας είναι πολύ πιο διασκεδαστικός από όσο φαντάζεσαι

Ο Βρετανός ποδηλάτης Mark Cavendish θεωρεί τον φετινό Γύρο της Γαλλίας τον πιο ανταγωνιστικό όλων των εποχών όσο και τον πιο εξαντλητικό. Στο Tour De France 2018  δίνει τελικά το παρών και ο Chris Froome - το ενδεχομένως μεγαλύτερο αστέρι του σήμερα. Ο 33χρονος αθλητής είχε εμπλακεί σε υπόθεση ντόπινγκ λίγες ώρες πριν επισημοποιηθούν οι λίστες των ομάδων για τον κορυφαίο ποδηλατικό θεσμό. Ο Froome θα έχει έτσι την ευκαιρία να αγωνιστεί για τον πέμπτο τίτλο του (κάτι που μόλις 4 ακόμη άτομα έχουν καταφέρει), διεκδικώντας έτσι μια θέση στην ιστορία.

Εκτός από τον ανταγωνισμό όμως, έχει να αντιμετωπίσεις και τους fan των άλλων αναβατών, που κρατούν κίτρινα υγρά  -κάποιοι κάνουν λόγο και για πραγματικά ούρα- σε μπουκάλια και του τα δείχνουν κάθε φορά που περνά από κοντά τους, με ορισμένους να απειλούν μάλιστα να τον περιλούσουν με αυτά. Σαφείς αναφορές στην περιπέτειά του με απαγορευμένες ουσίες (η Wada είχε εντοπίσει την απαγορευμένη ουσία σαλβουταμόλη σε δείγμα ούρων του αθλητή στον περσινό Γύρο Ισπανίας) αλλά και απαράδεκτες απειλές, που όμως καθιστούν σαφές το πόσο σημαντικό είναι για κάποιους το event. Εκτός από τους φανατικούς όμως, ο Froome έχει και πραγματικούς αντιπάλους. Τον δαιμόνιο Ιταλό Vincenzo Nibali, τον Αυστραλό Richie Porte ή τον Σλοβάκο σωσία του David Ginola, Peter Sagan.

ΣΑΓΚΑΝ

Το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου είναι η σπουδαιότερη διοργάνωση που υπάρχει και κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Αν θέλεις όμως να κάνεις ομαλότερη τη μετάβαση στο υπόλοιπο του καλοκαιριού μόλις ολοκληρωθεί, δώσε μια ευκαιρία στο Tour De France. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην μπερδευτείς από τις τεχνικές λεπτομέρειες και τους όρους αλλά τουλάχιστον θα ευχαριστηθείς την ίντριγκα και την τρέλα που υπάρχει σε όλο αυτό. 

Από: Esquire UK

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Φώτη Ιωαννίδη, ποιος αμυντικός σε έχει δυσκολέψει περισσότερο;

Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ομάδας μίλησε στο Esquire για δυσκολότερους αντιπάλους και αγαπημένους συμπαίκτες.

Γραφει Μπαμπης Δουκας