Το "καλοκαιρινό παραμύθι" του 2006 έχει πλέον περάσει στην ιστορία, όμως στη Γερμανία φαίνεται πως αναζητούν το επόμενο μεγάλο ποδοσφαιρικό κεφάλαιο. Η χώρα εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2042, χωρίς να αποκλείει μια προσπάθεια ακόμη νωρίτερα, για το 2038.

Την πρόθεση αποκάλυψε ο Axel Hellmann, διευθύνων σύμβουλος της Άιντραχτ Φρανκφούρτης και μέλος του προεδρείου της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Λίγκας. Μιλώντας στο The Athletic, ανέφερε ότι υπάρχει πρωτοβουλία του προέδρου της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Bernd Neuendorf, και της DFB για την προετοιμασία μιας μελλοντικής υποψηφιότητας.
Προς το παρόν, πάντως, τίποτα δεν έχει κλειδώσει. Η DFB έχει διευκρινίσει ότι εξετάζει και συζητά τις διαθέσιμες επιλογές, καθώς η FIFA δεν έχει ανοίξει ακόμη επίσημη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων ούτε για το 2038 ούτε για το 2042.
Το βασικό πλεονέκτημα της Γερμανίας είναι ότι μεγάλο μέρος της απαιτούμενης υποδομής βρίσκεται ήδη στη θέση του. Σύγχρονα γήπεδα, εκτεταμένο δίκτυο μεταφορών, ξενοδοχειακές μονάδες και μια από τις πιο πιστές ποδοσφαιρικές βάσεις στον κόσμο συνθέτουν έναν φάκελο που, τουλάχιστον στα χαρτιά, μοιάζει ιδιαίτερα ισχυρός. Ο Hellmann εκτιμά ότι κάθε παιχνίδι θα μπορούσε να διεξαχθεί μπροστά σε γεμάτες εξέδρες και εμφανίζεται βέβαιος πως μια γερμανική διοργάνωση θα γνώριζε μεγάλη επιτυχία.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα χρειαστούν σημαντικές επενδύσεις. Ένα Μουντιάλ 48 ομάδων απαιτεί περισσότερα γήπεδα, προπονητικά κέντρα και εκτεταμένες παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, το αρχικό πλάνο περιλαμβάνει 14 στάδια χωρητικότητας τουλάχιστον 40.000 θεατών, αρκετά από τα οποία θα χρειαστούν ανακαίνιση ή ακόμη και αντικατάσταση.
Το 2038, ωστόσο, παραμένει περίπλοκη υπόθεση. Το Μουντιάλ του 2030 θα διεξαχθεί στην Ισπανία, την Πορτογαλία και το Μαρόκο, με τρεις επετειακούς αγώνες στη Νότια Αμερική, ενώ εκείνο του 2034 έχει ανατεθεί στη Σαουδική Αραβία. Οι αρχές γεωγραφικής εναλλαγής της FIFA δημιουργούν αμφιβολίες για το αν μια ευρωπαϊκή χώρα θα είναι επιλέξιμη τέσσερα χρόνια αργότερα. Για αυτόν τον λόγο, το 2042 θεωρείται αυτή τη στιγμή ο πιο ρεαλιστικός στόχος.

Η Γερμανία έχει φιλοξενήσει το ανδρικό Μουντιάλ το 1974 και το 2006, ενώ πιο πρόσφατα διοργάνωσε το Euro 2024. Το επόμενο ραντεβού μπορεί να απέχει αρκετά χρόνια, αλλά στον αγώνα για την ανάληψη ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου η πρώτη σέντρα γίνεται πάντοτε πολύ πριν εμφανιστούν οι ομάδες στο γήπεδο.
Με πληροφορίες από The Athletic


