Ο Colin Kaepernick είναι το κεντρικό πρόσωπο στη νέα καμπάνια της Nike

Ο πρωτεργάτης του #taketheknee κι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα της Αμερικής πρωταγωνιστεί στην καμπάνια για τα 30 χρόνια Just Do It.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 04 Σεπτεμβρίου 2018

Η Nike επέλεξε τον πρώην quarterback των San Francisco 49ers Colin Kaepernick ως το κεντρικό πρόσωπο για τα 30 χρόνια της καμπάνιας "Just Do It". Ο αθλητής του αμερικάνικου ποδοσφαίρου είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού τα τελευταία χρόνια, καθώς είναι εκείνος που ξεκίνησε το περίφημο γονάτισμα κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, σαν ένδειξη διαμαρτυρίας για τις φυλετικές αδικίες.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο Kaepernick συμφώνησε με την Nike για ένα νέο συμβόλαιο, παρά το ενδιαφέρον που υπήρξε από άλλες μεγάλες εταιρείες αθλητικών ειδών. Μάλιστα, ο Αμερικάνος αθλητής έχει την ευρεία στήριξη του brand -με το οποίο συνεργάζεται από την rookie χρονιά του, το 2011 και είχε ήδη συμβόλαιο σε ισχύ-, που σκοπεύει να επενδύσει πάνω του με σειρές παπουτσιών και ρούχων. Ο Kaepernick, παρά το γεγονός πως είναι ακόμη free agent, υπέγραψε συμβόλαιο με αποδοχές super star χωρίς όμως να έχουν γίνει επίσημα γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες. 

Η σύνδεση του κεντρικού σλόγκαν της Nike με την ιστορία του Kaepernick είναι σαφής. Κάτι που γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρο με την λεζάντα που επέλεξαν τόσο η εταιρεία όσο και ο αθλητής για τη συνεργασία τους: Believe in something. Εven if it means sacrificing everything. 

"Ο Kaepernick έχει αξιοποιήσει τη δύναμη του αθλητισμού για να βοηθήσει τον κόσμο να προχωρήσει μπροστά. Είναι ένας από τους αθλητές- σύμβολα αυτής της γενιάς και θέλουμε να περάσουμε τα μηνύματά του στους νεότερους" ανέφερε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Nike, Gino Fisanotti. Οι κακές γλώσσες πάντως αναφέρουν ότι η Nike τα τελευταία δύο χρόνια δεν είχε ιδέα τι να κάνει με την περίπτωση του Kaepernick, με το ενδιαφέρον να αναθερμαίνεται όταν μπήκαν στο παιχνίδι ανταγωνιστικές εταιρείες. 

Οι αντιδράσεις στα social media για την επέκταση της συνεργασίας ήταν στο μεγαλύτερο μέρος τους θετικές. Δεν έλειψαν πάντως και εκείνη που ξεκίνησαν να καίνε προϊόντα της Nike σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως όλα αυτά λαμβάνουν χώρα στην Αμερική του Donald Trump.

Τι ακριβώς τρέχει με τον Colin Kaepernick

Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο τότε quarterback των San Francisco 49ers, στον αγώνα εναντίον των Green Bay Packers, φορώντας κάλτσες που απεικόνιζαν γουρούνια να φορούν το αστυνομικό πηλήκιο, αποφάσιζε να γονατίσει διαμαρτυρόμενος, κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο Colin Kaepernick είναι το κεντρικό πρόσωπο στη νέα καμπάνια της Nike

"Δεν πρόκειται να σταθώ όρθιος και να κοιτάξω με υπερηφάνεια τη σημαία μιας χώρας που καταπιέζει τους μαύρους και τους έγχρωμους ανθρώπους. Για μένα το θέμα είναι μεγαλύτερο από το ποδόσφαιρο και θα ήταν εγωιστικό από πλευράς μου να κάνω πως δεν βλέπω. Υπάρχουν πτώματα στους δρόμους και άνθρωποι παίρνουν άδεια μετ΄ αποδοχών και αθωώνονται για φόνο" ανέφερε ο γνωστός αθλητής για την ενέργειά του.

ΚΑΠΕΡΝΙΚ 2

Αυτό μόνο απλό δεν ήταν, καθώς ο Trump χαρακτήρισε "αηδιαστική" την πράξη διαμαρτυρίας του αθλητή και τον προέτρεψε να "αναζητήσει μια χώρα που θα του ταιριάζει καλύτερα". Ο Kaepernick από τότε είναι άνεργος, παρότι τα στατιστικά του μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν καλύτερα από κάθε άλλου quarterback της λίγκας- σημειωτέον πως οι ιδιοκτήτες των ομάδων του NFL είναι όλοι λευκοί.

Δεν θα λατρεύατε να δείτε έναν από αυτούς τους παίκτες που δείχνουν ασέβεια προς της σημαία να του λένε "Βγες π... γιε από το γήπεδο τώρα. Έξω. Απολύεσαι. Απολύεσαι!"; Ξέρετε κάποιοι ιδιοκτήτες θα το κάνουν και θα γίνουν οι πιο δημοφιλείς στη χώρα

Αυτά ήταν ακριβώς τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Trump σε ομιλία του στην Alabama πριν μερικούς μήνες, παροτρύνοντας κάποιους ιδιοκτήτες ομάδων αλλά και προκαλώντας την αντίδραση των αθλητών του ΝΒΑ, του ΝFL και -θέλω να ελπίζω- του κάθε λογικού ανθρώπου αυτού του πλανήτη.

Η στήριξη -και κατά κάποιον τρόπο η δικαίωση- για τον Kaepernick άργησε ένα χρόνο αλλά ήρθε σχεδόν καθολικά, το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2017. Δεκάδες αθλητές -πολλοί εξ' αυτών με συμβόλαια εκατομμυρίων δολαρίων, όπως και ο Kaepernick, κάτι που σημαίνει πως έχουν πάρα πολλά να χάσουν- γονάτισαν στα στάδια κατά την ανάκρουση της "Αστερόεσσας σημαίας" πριν από τα ματς της National Football League. Mε τον τρόπο αυτό ουσιαστικά αγνόησαν τις "εντολές" του Trump που ούτε λίγο ούτε πολύ επιθυμεί την απόλυσή τους.

Οι εικόνες φυσικά έκαναν το γύρο του πλανήτη καθώς τα κορυφαία αμερικανικά δίκτυα μετέφεραν εικόνες αθλητών γονατισμένους στο χορτάρι. Εν αντιθέσει με τις πεποιθήσεις του Trump, το μεγαλύτερο μέρος των φιλάθλων στήριξε την κίνηση των παιχτών, όπως και ο ιδιοκτήτης των Baltimore Ravens, Steve Bisciotti, που ανέφερε πως: "Σεβόμαστε την επίδειξή τους και τους στηρίζουμε 100%".

 
Before ‘take a knee’: A history of athletes using the national...

President Trump’s demand that NFL owners fire players who kneel during the national anthem set off protests by NFL players, coaches and owners. This is not the first time athletes have used their platform to protest.

Posted by Washington Post on Tuesday, September 26, 2017

Η περίφημη πλέον κίνηση #taketheknee έχει γίνει συνώνυμο κατά της αστυνομικής βιαιότητας και της φυλετικής αδικίας στις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες. Η αυτογνωσία και η αντίληψη όμως, δυστυχώς, δεν είναι κάτι που μπορεί να διδαχθεί κάποιος. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως βλέπουν κάποιο σπορ απλά και μόνο για να ξεφύγουν και δεν τους ενδιαφέρει να μπλέκονται τα πολιτικά σε αυτό. Πρέπει όμως να κατανοήσουν πως για κάποιους ο όρος "πολιτικά" μπαίνει αυτόματα στην κουβέντα μόνο και μόνο για το χρώμα του δέρματός τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος