
Γιατί η Εθνική Ελλάδος τα κατάφερε απέναντι στην Ισπανία μετά από 12 χρόνια και πάει για μετάλλιο
Η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ πέτυχε ιστορική νίκη επί της Ισπανίας στο EuroBasket 2025, έπειτα από 4.483 μέρες. Ο ρόλος του Γιάννη, οι νέες λύσεις, ο Σπανούλης και η προοπτική για διάκριση.
4.483 μέρες
Τόσες περίπου μεσολάβησαν από την τελευταία νίκη της Εθνικής Ελλάδος στο μπάσκετ απέναντι στην Ισπανία. Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τότε στο ελληνικό μπάσκετ, όμως κάτι παρέμεινε ίδιο. Ο ενθουσιασμός του να επικρατείς απέναντι στους Πρωταθλητές Ευρώπης Φούριας Ρόχας, μιας και -κακά τα ψέματα- είναι διαχρονικά ο κακός μας δαίμονας σε ό,τι τουρνουά τους έχουμε πετύχει. Η Εθνική τα κατάφερε και πήρε αυτό που άξιζε βάση εμφανίσεων στους ομίλους του EuroBasket 2025.
Η μεγάλη νίκη με το πειστικό 90-86 είχε μάλιστα πολύ μεγαλύτερη σημασία από εκείνη του 2013, διότι ήταν τελικός πρόκρισης. Η Ελλάδα νίκησε, τερμάτισε πρώτη στην όμιλο και σαν μην έφταναν όλα αυτά, πέταξε και τους Ισπανούς εκτός διοργάνωσης.
Γιατί όμως αυτή τη φορά τα καταφέραμε απέναντί τους και βάζουμε πλώρη για το μετάλλιο;
EuroBasket 2025: Η μεγάλη νίκη απέναντι στην Ισπανία
Έχουμε τον Γιάννη
Μπορεί ο μέσος Έλληνας, που παρακολουθεί επιδερμικά αθλητισμό, να μην καταλαβαίνει τι σημαίνει ακριβώς αυτή η φράση. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι μέσα στους τρεις καλύτερους μπασκετμπολίστες του πλανήτη αυτή τη στιγμή. Είναι αυτός που απέναντι στην Ισπανία διάβασε τέλεια το παιχνίδι στο 1ο ημίχρονο μοιράζοντας 6 ασίστ και στο 2ο, όταν είδε ότι οι υπόλοιποι δεν είχαν την απαραίτητη συγκέντρωση, γύρισε το τσιπάκι και άρχισε να παίρνει όλες τις φάσεις πάνω του. Είναι ένας από τους ελάχιστους στον κόσμο που μπορεί να το κάνει. Με αυτόν θα ζήσουμε και θα πεθάνουμε.
Έχουμε περισσότερες λύσεις
Το περσινό καλοκαίρι η Εθνική έπαιξε στο Παρίσι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκεί αντιμετώπισε μεγάλες υπερδυνάμεις του Παγκόσμιου Μπάσκετ όπως τις Ισπανία, Καναδά, Αυστραλία και Γερμανία, η οποία τελικά και την απέκλεισε. Η ήττα αυτή από τους Γερμανούς αντιμετωπίστηκε με χλεύη τόσο από πολλά media της χώρας όσο και από τους φιλάθλους της ομάδας. Η αλήθεια είναι πως η Εθνική Ελλάδος στο παρελθόν έχει παραδώσει μαθήματα disasterclass, όμως στο Ολυμπιακό Τουρνουά έπαιξε καλά και το πήγε στα όρια με όλους τους αντιπάλους.
Αντιμετώπισε ομάδες με μεγάλους παίκτες και NBAers, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι συγκεκριμένοι αντίπαλοι έχουν να διαλέξουν ανάμεσα και σε μεγάλη δεξαμενή παικτών. Στο τουρνουά η ομάδα κατέβασε μια πεντάδα με Γιάννη Αντετοκούνμπο, Νικ Καλάθη, Τόμας Γουόκαπ (νατουραλιζέ), Κώστα Παπανικολάου και Γιώργο Παπαγιάννη. Πέμπτος και έκτος παίκτης της ομάδας ήταν ο Μήτογλου με τον Βασίλη Τολιόπουλο, ενώ σημαντικές βοήθειες έδωσε και ο Λαρεντζάκης.
Στο EuroBasket 2025 η εθνική δεν έχει τον Παπαγιάννη όμως έχει στις τάξεις της τους Θανάση και Κώστα Αντετοκούνμπο, οι οποίοι προσφέρουν σημαντικές ανάσες με απαραίτητη ενέργεια και αθλητικότητα ειδικά σε ένα τουρνουά που αυτά τα στοιχεία συνήθως εκλείπουν. Η εθνική στερείται τις υπηρεσίες των Νικ Καλάθη και Τόμας Γουόκαπ, οι οποίοι κατεύθυναν μαεστρικά την ομάδα από τα γκαρντ, όμως τους αντικατέστησαν ο καλύτερος decision maker στην Ευρώπη Κώστας Σλούκας και ο πιο συμβατός με τον Γιάννη Τάιλερ Ντόρσεϊ. Σε αυτό το ρόστερ προστέθηκε και ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης ως μια βοήθεια στο αμυντικό κομμάτι, ο οποίος παράλληλα έχει πολλές παραστάσεις στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Έχουμε τον προπονητή
Ο Βασίλης Σπανούλης είναι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής στο ελληνικό μπάσκετ και κανείς δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει. Το legacy του θεωρείται τόσο θρυλικό, που κάνει και παίκτες όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο να τον σέβονται απόλυτα.
Ο τεχνικός της Γαλανόλευκης έχει δείξει και εξαιρετικά δείγματα και στην άκρη του πάγκου και ανεξάρτητα από το υλικό της ομάδας, παρουσιάζει καλά σύνολα και σε πολλά παιχνίδια παίζει θελκτικό μπάσκετ. Με την Ισπανία ο κόουτς Σπανούλης προετοίμασε τέλεια την ομάδα. Μόλις οι Ισπανοί έκλεισαν τους διαδρόμους για τον Γιάννη εκείνος διάβασε κάθε αδυναμία της άμυνας και την τιμώρησε.
Προσαρμόστηκε πολύ στο παιχνίδι, είδαμε ένα σχήμα με 3 γκαρντ για πολλή ώρα και ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης πίεσε εξαιρετικά τη μπάλα στο τέλος του παιχνιδιού.
Έχουμε και τα σταυρώματα
Σε ένα μεγάλο τουρνουά εκτός από καλή ομάδα χρειάζεσαι και ρέντα. Αρχικά οι παίκτες να είναι υγιείς και σωματικά σε καλή κατάσταση και κατά δεύτερον να έχεις λίγη τύχη και στις διασταυρώσεις. Οι τελευταίες μαζί με τους μπασκετικούς θεούς μας έχουν λιγάκι χαμογελάσει.

Η Ελλάδα με τη νίκη απέναντι στην Ισπανία κατέκτησε την 1η θέση και θα διεκδικήσει την πρόκριση στην οκτάδα απέναντι στο Ισραήλ, που σεβόμαστε μπασκετικά αλλά δεν μας τρομάζει. Σε περίπτωση πρόκρισης ο δρόμος μας φέρνει είτε τη Λιθουανία είτε τη Λετονία μένοντας μακριά από τα απόλυτα φαβορί τουλάχιστον μέχρι τους 4.
Στο άλλο bracket θα σφαχτούν Γερμανία, Ιταλία, Σερβία και Γαλλία για μια θέση στην τετράδα και το βλέμμα στον τελικό.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Μηπώς Alcaraz και Sinner δεν είναι τόσο φίλοι όσο φαίνεται;
Δύο νεαροί πρωταθλητές αλλάζουν τον χώρο του τένις με το ταλέντο και τη σταθερότητά τους. Μια νέα εποχή γεμάτη για το άθλημα είναι προ των πυλών από 2 γεννημένους νικητές.
Γραφει Γιαννης ΜπελεσιωτηςΟι 10 μεταγραφές ποδοσφαίρου που αλλάζουν τις ισορροπίες στην Ευρώπη
Από Ίσακ στη Λίβερπουλ μέχρι Όσιμεν στη Γαλατασαράι, δες τις 10 κορυφαίες μεταγραφές του καλοκαιριού 2025 που διαμόρφωσαν ξανά τον χάρτη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Γραφει Γιαννης ΜπελεσιωτηςΓιατί το US Open έχει το μεγαλύτερο χρηματικό έπαθλο στην ιστορία του τένις
Το US Open 2025 έρχεται με νέα ρεκόρ και πολλές αλλαγές που επηρεάζουν όχι μόνο τους παίκτες αλλά και τους θεατές. Δες πώς το τουρνουά εξελίσσεται χρόνο με τον χρόνο.
Γραφει Γιαννης ΜπελεσιωτηςΚακή εμφάνιση για την Εθνική-Ήττα από τη Βοσνία χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο
Η Εθνική χωρίς τον Αντετοκούνμπο έχασε από τη Βοσνία με 80-77 στο EuroBasket 2025, έχοντας αδυναμίες στα ριμπάουντ και στην επίθεση. Επόμενος αντίπαλος η Ισπανία την Πέμπτη.
Πρόωρο τέλος για τον Bogdan Bogdanovic από το Eurobasket 2025
Ο σοβαρός τραυματισμός του στο παιχνίδι με την Πορτογαλία εν τέλει του κόστισε τη συμμετοχή του στο τουρνουά. Τι έδειξαν οι εξετάσεις και ποιος αναλαμβάνει στη θέση του;
Γραφει Νικη ΚοντομηναΟι ποδοσφαιρικές φανέλες που θα έπρεπε να βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην ντουλάπα σου
Ανακάλυψε τις πιο εντυπωσιακές ποδοσφαιρικές φανέλες του 2025. Από τη νοσταλγία των '90s ως τον σύγχρονο σχεδιασμό, κάθε εμφάνιση κρύβει στυλ και ιστορία.
Γραφει Γιαννης Μπελεσιωτης