Η πλέον αμφίρροπη Χρυσή Μπάλα της δεκαετίας

Τα φαβορί, το τέλος του δίπολου μεταξύ Messi-Ronaldo και ο Kylian Mbappé.

Τριάντα ονόματα, τριάντα πρωταθλητές, ένας μόνο θα είναι ο καλύτερος όλων. Το France Football, όπως κάθε χρόνο, δημοσιοποίησε τη λίστα με τους 30 υποψηφίους για τη Χρυσή Μπάλα 2018, μία λίστα χωρίς πολλές εκπλήξεις. Η μεγαλύτερη, ίσως, για τη φετινή χρονιά είναι ότι θα φυσήξει φρέσκος αέρας την ώρα που ο νικητής θα ανέβει στο πόντιουμ για την παραλαβή αφού, τι διάολο, φέτος ενδέχεται να σπάσει το δίπολο της μονοτονίας μεταξύ Messi – Ronaldo μετά από 10 χρόνια.

ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ

Η πλέον αμφίρροπη Χρυσή Μπάλα της δεκαετίας

Ο ένας κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο και το Europa League, ο άλλος σήκωσε το τρίτο στη σειρά Champions League – και τέταρτο συνολικά στην καριέρα του – και έφερε ένα κράτος 4 εκατομμυρίων πολιτών στον τελικό της Μόσχας τον Ιούλιο. Ο Antoine Griezmann και ο Luka Modric είναι αδιαμφισβήτητα τα δύο μεγάλα φαβορί για τη φετινή Χρυσή Μπάλα. Ο πρώτος (μπορεί να) έχει ένα μικρό αβαντάζ γιατί ξεκίνησε καλύτερα τη φετινή σεζόν – κι αυτά όντως παίζουν ρόλο σε ένα τέτοιο επίπεδο. Ο Griezmann σκοράρει λίγο λιγότερο από ότι τις προηγούμενες χρονιές. Αλλά σκοράρει. Στο Μουντιάλ το έκανε 4 φορές και μοίρασε ακόμα 3 ασίστ στα νοκ-άουτ και στον Τελικό. Εκεί που έδειξε ότι είναι όντως ένας πραγματικός ηγέτης και δίκαια το όνομά του μπαίνει στη συζήτηση για τον κορυφαίο.

Ο Luka Modric από την άλλη πλευρά έχει ζήσει ένα rollercoaster το 2018. Mέτρια πράγματα στη La Liga και πέρσι και φέτος, νικητής του Champions League, πιο καθοριστικός από οποιονδήποτε άλλο στο Μουντιάλ παίρνοντας από το χέρι την Κροατία και πηγαίνοντάς την στον Τελικό. Φανταστικός στους ομίλους, η ερμηνεία του στο παιχνίδι με την Αργεντινή θα πρέπει να διδάσκεται στο μέλλον, στο πρώτο νοκ-άουτ με τη Δανία παραλίγο να γίνει μοιραίος. Αλλά αν η Κροατία έφτασε μέχρι το μεγάλο φινάλε το οφείλει, σε μεγάλο βαθμό, σε εκείνον. Το καλοκαίρι πήγε να φύγει, τελικά έμεινε να βλέπει την ομάδα του να μη μπορεί να σκοράρει σε 4 συνεχόμενα ενενηντάλεπτα.

ΜΕSSI – RONALDO: ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ;

messi ronaldo

Ναι, είναι αλήθεια ανάμεσα στα φαβορί δεν είναι ούτε ο Lionel Messi ούτε ο Cristiano Ronaldo. H Χρυσή Μπάλα μετά από 10 χρόνια είναι έτοιμη να υποδεχτεί τον νέο της κάτοχο ανατρέποντας το δίπολο των 5+5 τροπαίων. O Messi είναι εκτός διεκδίκησης εξαιτίας της τραγικής πορείας της χώρας του στα γήπεδα της Ρωσίας. Ο Cristiano, που έμεινε εκτός συνέχειας Παγκοσμίου Κυπέλλου λίγες ώρες μετά τον Αργεντίνο, ξεκίνησε καλά στην Ιταλία με τη Γιουβέντους αλλά αυτές τις μέρες έχει να ασχοληθεί με κάτι πιο σοβαρό: την καταγγελία βιασμού από Κathryn Mayorga, το μοντέλο από την Αμερική. Oπότε κάπως δύσκολο να πάρει την 6η του Χρυσή Μπάλα. Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε. Το αστείο είναι ότι ο Neymar που περίμενε αυτή τη στιγμή για χρόνια – γι' αυτό εξάλλου άφησε τη Βαρκελώνη για το Παρίσι – θα δει το τρόπαιο από κοντά χωρίς να μπορεί να το αγγίξει.

ΟΙ ΑΥΡΙΑΝΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ

mbappe

Για πρώτη φορά φέτος θα δοθεί το Τρόπαιο Kopa -κάτι σαν παιδική Χρυσή Μπάλα που θα απονεμηθεί στον καλύτερο under 21 της περσινής χρονιάς. Δεν υπάρχουν πολλά να συζητήσουμε εδώ, ο νικητής είναι ήδη γνωστός και ονομάζεται Kylian Mbappé. Και δίκαια μετά τα όργια που έκανε τόσο στο φετινό Μουντιάλ όσο και στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς σε Γαλλία και Champions League.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος