Η αστραπιαία καριέρα του Marco Van Basten

Ο σπουδαιότερος Ολλανδός επιθετικός κλείνει σήμερα τα 58.

Αν μπορούσε να δοθεί μια απάντηση για το ποιος ποδοσφαιριστής αποτελούσε τον ορισμό του σέντερ φορ, αυτή θα αποτελούνταν από τρεις λέξεις: Marco Van Basten. Ξέρω, ξέρω. Και ο Ronaldo -ο παλιός, ο καλός- τι ήταν; Όχι, αυτός ήταν Φαινόμενο. Προχωράμε. Ο Ολλανδός ήταν ένας από τους μεγαλύτερους νικητές που είδαν ποτέ τα ποδοσφαιρικά γήπεδα, ένα απίστευτο ταλέντο αλλά και ένας εκ των πιο άτυχων παικτών των τελευταίων δεκαετιών.

Το παρατσούκλι του, Κύκνος της Ουτρέχτης, περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια την πανίσχυρη ποδοσφαιρική του κομψότητα. Δυστυχώς για τον ίδιο, ο αστράγαλός του δεν αποδείχτηκε τόσο δυνατός και τον ανάγκασε σε πρόωρη έξοδο από το ομορφότερο παιχνίδι του κόσμου.

Η αστραπιαία καριέρα του Marco Van Basten

Αν και αποσύρθηκε λίγο πριν τα 29 του από την ενεργό δράση, ο Marco Van Basten πρόλαβε να γράψει ιστορία τόσο με την εθνική Ολλανδίας και τον Ajax, όσο και με την Milan: Αξέχαστα και πραγματικά πολλά γκολ, τίτλοι, προσωπικές διακρίσεις, σεβασμός από όλους. Κι όλα αυτά σε μια πορεία που ολοκληρώθηκε πολύ, πάρα πολύ, γρήγορα.

Βιογραφία

Ο Marco Van Basten γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου του 1964 στην Ουτρέχτη. Από πολύ μικρή ηλικία κατάλαβε πως το μεγαλύτερο πάθος της ζωής του ήταν η στρογγυλή θεά και στα 7 του εντάχθηκε στην UVV, την θυγατρική ομάδα της μεγάλης ομάδας της πόλης, της FC Utrecht. Μετά από μία μόλις σεζόν στην USV Elinkwijk (επίσης ομάδα της Ουτρέχτης) τον εντόπισαν τα λαγωνικά του Ajax και λίγο πριν τα 18, ο Marco θα φορούσε μια από τις πιο βαριές φανέλες στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

> Διάβασε ακόμη: Ο μύθος του Έλληνα Maradona

Το ντεμπούτο του με τον Αίαντα θα γινόταν στις 3 Απριλίου του 1982, σε ένα ματς εναντίον της NEC Nijmegen. Θα περνούσε στον αγωνιστικό χώρο σαν αλλαγή. Ο παίκτης που αντικαθιστούσε ήταν ο Johan Cruyff. 20 λεπτά αργότερα, ο ψηλόλιγνος νεαρός από την Ουτρέχτη θα σημείωνε το πρώτο γκολ της καριέρας του σε αυτό το επίπεδο.

ΜΑΡΚΟ ΦΑΝ ΜΠΑΣΤΕΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Θα ακολουθούσαν ακόμη 127, σε 133 ματς ολλανδικού πρωταθλήματος συνολικά, πριν η ιστορία συνεχίσει να γράφεται στην κοκκινόμαυρη πλευρά του Μιλάνου.

To EURO του 1988

Ο Marco Van Basten ήταν ήδη πρώτος σκόρερ της ολλανδικής λίγκας, πριν το ενδιαφέρον των ποδοσφαιρόφιλων επικεντρωθεί στα γήπεδα της Δυτικής Γερμανίας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1988. Τα γκολ του  Van Basten στο πρωτάθλημα του είχαν από καιρό εξασφαλίσει μια θέση στους Οράνιε, με τους οποίους θα σημείωνε 24 γκολ σε 58 εμφανίσεις.

Το πιο σημαντικό όμως -αλλά και το πιο όμορφο- θα σημειωνόταν στον τελικό της συγκεκριμένης διοργάνωσης εναντίον της πανίσχυρης Σοβιετικής Ένωσης.

Το τέρμα που θα σφράγιζε την επικράτηση των Ολλανδών και θα κλείδωνε το τρόπαιο (0-2). Ήταν 25 Ιουνίου του 1988, όταν η Ολλανδία θα κατακτούσε τον σημαντικότερο μέχρι σήμερα τίτλο της.

Είπαν για τον Marco Van Basten

  • Όταν παίζαμε μαζί στην Milan, τον είχα ρωτήσει που και πώς προτιμά να του πασάρω την μπάλα. Μου απάντησε απλά να του τη δίνω με οποιονδήποτε τρόπο και να ξεκινήσω να τρέχω για να πανηγυρίσουμε μαζί. Ήξερε πάντοτε ότι θα σκοράρει και φυσικά το έκανε. — Carlo Ancelotti
  • Θυμάμαι ακόμη την πρώτη φορά που τον είδα από κοντά. Ήταν στα αποδυτήρια του Ajax. Όταν πλησίασε προς το μέρος μου, δεν ήξερα καν τι να πω.  — Zlatan Ibrahimovic
  • Ο καλύτερος επιθετικός που έχω δει ποτέ; Είμαι ανάμεσα στον Romario και τον Marco Van Basten. — Diego Maradona
  • Ο Marco ήταν ο καλύτερος επιθετικός που είχα ποτέ σε ομάδα, πραγματικός κύκνος. Ο καλύτερος στη θέση του. Το ότι αποσύρθηκε στα 28 ήταν μια θανάσιμη ατυχία για τον ίδιο, για την Milan, για το ποδόσφαιρο. — Fabio Capello
  • Ποτέ δεν θα υπάρξει κάποιος άλλος σαν τον Marco Van Basten. — Ruud van Nistelrooy
  • Απλά ένας από τους σπουδαιότερους επιθετικούς που είδαν ποτέ τα γήπεδα. — Ronald Koeman
  • Πιθανότατα ο καλύτερος σέντερ φορ που έχω δει. Δεν ήταν απλά σκόρερ: Μπορούσε να κρατήσει την μπάλα και είχε σπουδαία τεχνική. Ήταν ο πρωταγωνιστής της καλύτερης ομάδας του κόσμου εκείνη την εποχή, της Milan. — Jamie Carragher
  • Είναι ο πιο γρήγορος επιθετικός με αυτό το ύψος (σ.σ. 1,88 μ.) που έχω αντιμετωπίσει ποτέ στην καριέρα μου. — Tony Adams
  • Είχε τέτοια κομψότητα που δεν φαινόταν ποτέ ιδρωμένος. Αλλά και τεχνική, δύναμη, και τα δύο πόδια και κεφάλι. — Franco Baresi
     

Τα χρόνια της Milan

O Marco έγινε πολύ γρήγορα το μήλο της Έριδος για αρκετούς κολοσσούς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Είχε εξελιχθεί πολύ γρήγορα σε έναν top-class ποδοσφαιριστή, με μια σπάνια, σχεδόν πρωτόγνωρη για την εποχή, αίσθηση του γκολ. Η Milan του φρέσκου τότε στον προεδρικό θώκο Silvio Berlusconi θα τον αποκτούσε, μαζί με δύο ακόμη (ιπτάμενους) Ολλανδούς, τους Ruud Gullit και Frank Rijkaard.

Παρότι ήταν εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους ποδοσφαιριστές δημιούργησαν μια εξαιρετική τριάδα, την οποία βεβαίως πλαισίωναν μερικοί εκ των κορυφαίων Ιταλών ποδοσφαιριστών της εποχής (Roberto Donadoni, Carlo Ancelotti, Giovanni Galli, Franco Baresi, Alessandro Costacurta, Mauro Tassotti, Paolo Maldini και αργότερα ο Demetrio Albertini), υπό τις οδηγίες του Arrigo Sacchi.

> Διάβασε ακόμη: Mo Salah, ποιος να σε σταματήσει;

Τα αποτελέσματα ήταν 3 πρωταθλήματα, 2 Champions League, 2 Ευρωπαϊκά Supercup, 2 Διηπειρωτικά και μπαλάρα για την ομάδα, ενώ ο Van Basten σημείωσε 90 γκολ (σε 147 παιχνίδια) κατά την παραμονή του στους Rossoneri, κερδίζοντας και 3 Χρυσές Μπάλες (το 1988, το 1989 και το 1992). 

ΜΑΡΚΟ ΦΑΝ ΜΠΑΣΤΕΝ ΜΙΛΑΝ

Έμοιαζε λες και δεν υπήρχε κανένας αμυντικός στην Ιταλία (το πιο σκληρό πρωτάθλημα από τα μεγάλα της Ευρώπης διαχρονικά) και την Ευρώπη που θα μπορούσε να τον σταματήσει. Και όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, αυτό θα το κάνει η ίδια η μοίρα. Ήδη από το 1986 ο Van Basten αντιμετώπιζε μικροπροβλήματα στον αστράγαλο του δεξιού του ποδιού και για να αντιμετωπίσει ταξίδευε συχνά σε ιατρικό κέντρο της Ελβετίας.

> Διάβασε ακόμη: Mbappe και Benzema, το μεγάλο σχέδιο της Ρεάλ

Το 1987 κι ενώ ήταν ήδη παίκτης της Milan τραυματίστηκε σοβαρά και στον αστράγαλο του αριστερού του ποδιού και έμεινε εκτός γηπέδων για 6 μήνες.

Το ποδόσφαιρο έχασε τον δικό του Leonardo da Vinci

Θα επέστρεφε από εκείνον τον τραυματισμό σε ματς που έκρινε το Scudetto και όχι όπου κι όπου αλλά στο San Paolo με αντίπαλο την Napoli του Diego Maradona πρωτάθλημα που κέρδισε η Milan. To 1990 θα υποστεί ρήξη μηνίσκου και δύο χρόνια αργότερα, ο καταραμένος αριστερός αστράγαλος θα ξανατραυματιστεί. Ο Marco επανέρχεται αλλά το τελευταίο του παιχνίδι έμελλε να είναι εκείνο του τελικού του Champions League με αντίπαλο την Marseille, στις 26 Μαΐου του 1993. Κατά τραγική ειρωνεία, στο ίδιο γήπεδο που το 1988 είχε σημειώσει το γκολ-masterpiece του. Η επίσημη αποχώρηση από το ποδόσφαιρο όμως ήρθε στις 17 Αυγούστου του 1995, όταν και ο ίδιος ανακοίνωσε ότι αποσύρεται οριστικά, σε ηλικία 31 ετών. Ο Adriano Galliani αρκέστηκε να αναφέρει ότι το ποδόσφαιρο έχασε τον δικό του Leonardo da Vinci.

Η ζωή μετά το ποδόσφαιρο

Αφού η καριέρα του ως ποδοσφαιριστής ολοκληρώθηκε, ο Van Basten δήλωσε αρχικά πως δεν θα ήθελε να ασχοληθεί με την προπονητική. Αργότερα όμως άλλαξε γνώμη και παρακολούθησε μαθήματα στη Βασιλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ολλανδίας (KNVB), για να γίνει βοηθός του παλιού του συμπαίκτη John van't Schip στην δεύτερη ομάδα του Ajax ενώ το 2004 ανέλαβε την Εθνική Ολλανδίας, με τον van't Schip βοηθό του.

Εργάστηκε ακόμη στον Ajax και την Heerenveen σαν πρώτος προπονητής αλλά αυτός ήταν ένας ρόλος που δεν αγάπησε ποτέ. Προφανώς γιατί ο παίκτης μέσα του δεν είχε πεθάνει ποτέ.

ΜΑΡΚΟ ΦΑΝ ΜΠΑΣΤΕΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Τότε συνειδητοποίησε ότι του ταιριάζει κάποιος άλλος ρόλος, με λιγότερο άγχος καθώς αντιμετώπισε και κάποια μικροπροβλήματα με την καρδιά του. Είναι επίσης μεγάλος fan του γκολφ και παίζει σχεδόν επαγγελματικά μαζί με φίλους του. Από το 2016 μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο ήταν Chief Officer for Technical Development για λογαριασμό της FIFA. Παραιτήθηκε καθώς ήθελε να έχει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του. Κατά την παιδική του ηλικία, βίωσε τον χωρισμό των γονιών του καθώς και μια μακροχρόνια περιπέτεια υγείας της μητέρας του, γι' αυτό και η οικογένειά του παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του.

Από το 1993 είναι παντρεμένος με την Liesbeth van Capelleveen και έχουν τρία παιδιά, την Rebecca, την Angela και τον Alexander. Ζουν στο Badhoevedorp, λίγο έξω από το Άμστερνταμ αλλά περνούν και αρκετό χρόνο στο άλλο τους σπίτι στο Μονακό.

Το πραγματικό σπίτι του Marco Van Basten ωστόσο θα είναι πάντοτε το χορτάρι. Είτε αυτό του Amsterdam ArenA και του Olympisch της ολλανδικής πρωτευούσας, είτε εκείνο του San Siro.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος