Luka Doncic και Derrick Rose, οι δύο πλευρές του νέου ΝΒΑ

Ο Σλοβένος είναι ο καλύτερος rookie από την εποχή του LeBron, ενώ ο Rose φαίνεται να κερδίζει όλα όσα επί χρόνια διεκδικούσε.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 17 Ιανουαρίου 2019

> "Αυτοί οι 50 πόντοι σημαίνουν τα πάντα για μένα. Κάθε μέρα θέλω μόνο να παίξω μπάσκετ. Να το κάνω για την ομάδα και τους φιλάθλους. Θέλω μόνο να μπορώ να παίξω μπάσκετ, να παίξω δυνατά και να κερδίσω. Ακόμη δεν έχω αντιληφθεί τι σημαίνει για μένα όλο αυτό. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν πως αισθάνομαι". 

Την 1η Νοεμβρίου του 2018 ο Derrick Rose δακρύζει on camera την ώρα που κάνει αυτές τις δηλώσεις, την ίδια νύχτα που έχει πετύχει το career high του με 50 πόντους εναντίον των Utah Jazz. Κλαίει, γιατί το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του στο ΝΒΑ αλληλεπιδρούν, για πρώτη και ενδεχομένως τελευταία φορά. Λίγα χρόνια πριν, ο Rose δεν ήταν ένας ακόμη συνηθισμένος μπασκετμπολίστας, αλλά ένα πραγματικό φαινόμενο. Ένας από τους πιο εκρηκτικούς, ισορροπημένους και γρήγορους γκαρντ που είδε ποτέ το παιχνίδι, η επιτομή του combo guard, του ρόλου που κυριαρχεί στο σύγχρονο μπάσκετ. Η πρώτη πραγματική ελπίδα για τους Bulls μετά την εποχή του Jordan.

Luka Doncic και Derrick Rose, οι δύο πλευρές του νέου ΝΒΑ

Το 2011 έγινε ο νεότερος MVP στην ιστορία του ΝΒΑ. Το 2012, στα τελευταία λεπτά ενός παιχνιδιού στον πρώτο γύρο των playoffs απέναντι στους Sixers, οι σύνδεσμοι στο αριστερό του γόνατου συντρίβονται. Κάτι που μοιραία πια τον ακολουθεί σε όλη του την καριέρα, μαζί με την ετικέτα του what if. Οι τραυματισμοί έκαναν τον Derrick Rose να προσαρμοστεί σε μία νέα πραγματικότητα - μία πραγματικότητα που είναι δύσκολο ακόμη και τώρα να δεχθεί. Είναι αυτός που είναι πια. Και το αν θα επιστρέψει ποτέ σε εκείνη την εποχή που κυριολεκτικά πετούσε δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. 

ΛΟΥΚΑ ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ

> Λίγες ώρες πριν την 50άρα του Rose, στο Σαν Αντόνιο, ο Luka Doncic βάζει 31 πόντους εναντίον των Spurs. Πολλοί ξαφνιάστηκαν, ίσως και όλοι στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Για τον Luka όμως δεν υπάρχει καμία έκπληξη. Ξέρει ότι ανήκει στον μαγικό κόσμο, ξέρει πως πήγε εκεί για να είναι πρωταγωνιστής. Ίσως πλέον ξέρει ότι είναι και ο καλύτερος rookie που εμφανίστηκε στο πρωτάθλημα από την εποχή του LeBron James. Οι αριθμοί δεν μπορούν παρά να συμφωνήσουν: 20.2 π., 6.7 ρ., 5 ασ. και 37.3% από τη γραμμή του τριπόντου. Αμέτρητα highlights, μπόλικα clutch plays και μία σειρά αγώνων με περισσότερους από 25 πόντους - κάτι που έχει να συμβεί από τη rookie χρονιά του Steph Curry, το 2009. Ο Doncic δεν είναι καν 20 ετών. Έχει όμως κερδίσει οτιδήποτε θα μπορούσε στην Ευρώπη, τόσο σε ομαδικό όσο και σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Ότι είναι ξεχωριστός και μοναδικός, το γνωρίζει κι αυτό.

"Πρέπει να τα αποδείξω όλα όμως στο γήπεδο. Να τονίσω σε αυτούς που με αγνόησαν στο ντραφτ το μέγεθος του λάθους τους. Είναι το πιο ισχυρό μου κίνητρο" έχει δηλώσει ο ίδιος.

Ο Derrick Rose και ο Luka Doncic δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι αποτελούν τα δύο, διαφορετικά πρόσωπα, του σημερινού ΝΒΑ. Από τη μία, κάθε λεπτό του Rose που μοιάζει λες και θέλει να εκδικηθεί τη μοίρα για όσα του στέρησε. Ένα συνεχές one on one με προσωπικό αντίπαλο την αδικία. Από την άλλη, το αστείρευτο ταλέντο, η ελαφρότητα ακόμη και η αλαζονεία ενός πραγματικά χαρισματικού 20χρονου, που απολαμβάνει την ηλικία του και την αξία του με τον πιο αμερικάνικο τρόπο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, πως μία εβδομάδα πριν κλείσει η ψηφοφορία για το All Star Game της Σάρλοτ, o Doncic είναι δεύτερος σε ψήφους στη Δύση, πίσω μόνο από τον LeBron και ο Rose δεύτερος στη λίστα των guards, πίσω μόνο από τον Curry και μπροστά από τον υποψήφιο MVP (και για φέτος) James Harden. "Δεν έχω Instagram και δεν ασχολούμαι με τα social media. Οι ψήφοι του κόσμου είναι μια ανταμοιβή. Ο κόσμος επιθυμεί να με επιβραβεύσει" υπογραμμίζει ο Rose, που τον χωρίζουν λίγες χιλιάδες ψήφοι από τον Curry.

Από τη μία λοιπόν ο εκλεκτός του κοινού και από την άλλη ο εκλεκτός του Θεού (του μπάσκετ). Στην ίδια ομάδα, ανάμεσα στους κορυφαίους των κορυφαίων. Δύο εντελώς ανόμοιες ιστορίες που παρόλα αυτά έχουν ένα σωρό κοινά στοιχεία. Αυτό είναι το ΝΒΑ, αυτό είναι το All Star Game, αυτοί είναι οι Derrick Rose και Luka Doncic.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος