Το ποδόσφαιρο παλεύει να σώσει τον Hakeem Al-Araibi

Από το Μπαχρέιν στην Αυστραλία και από εκεί σε φυλακή της Ταϊλάνδης. Η συγκλονιστική ιστορία του ποδοσφαιριστή-πρόσφυγα που παλεύει για την ελευθερία του.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 06 Φεβρουαρίου 2019

Τη δική του Οδύσσεια περνά ο πάλαι ποτέ διεθνής με το Μπαχρέιν ποδοσφαιριστής Hakeem Αl-Araibi, ο οποίος αφού δραπέτευσε από το κράτος του Περσικού κόλπου, βρήκε καταφύγιο στην Αυστραλία και τελικά συνελήφθη και πάλι στην Ταϊλάνδη. Η ιστορία του έχει τραβήξει, δικαιολογημένα, την προσοχή της διεθνούς κοινότητας.

Η αρχή της περιπέτειας

Ο γεννημένος στις 7 Νοεμβρίου του 1993 Hakeem Αl-Araibi είναι ένας ποδοσφαιριστής με καταγωγή από το Μπαχρέιν, που μάλιστα έχει αγωνιστεί και μία φορά με τη φανέλα της εθνικής ομάδας της χώρας του. Αγωνίζεται στη θέση του αμυντικού και τελευταία του -μέχρι τώρα- ομάδα είναι η (ημι-επαγγελματική) Πάσκοου Βέιλ της Αυστραλίας.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά όσο θα πίστευες διαβάζοντας τα παραπάνω για τον Al-Araibi, ο οποίος έφυγε -ή πιο σωστά δραπέτευσε- από το Μπαχρέιν το 2014, ζητώντας και βρίσκοντας πολιτικό άσυλο στην Αυστραλία (όπου και έχει επισήμως αναγνωριστεί ως πρόσφυγας από το 2017).

Το ποδόσφαιρο παλεύει να σώσει τον Hakeem Al-Araibi

Πίσω στο 2012, είχε συλληφθεί από τις αρχές της χώρας του κατηγορούμενος για βανδαλισμό αστυνομικού τμήματος, μαζί με τον αδερφό του, Emad. Ο τελευταίος, από το 2011, έχει έντονη πολιτική δράση και συμμετοχή σε πολλά από τα γεγονότα, τις διαμαρτυρίες και τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της Αραβικής Άνοιξης, κάτι που ασφαλώς δημιούργησε στις αρχές του κράτους του Κόλπου υποψίες και για τον αδερφό του. Ο Hakeem Αl-Araibi αρχικά αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως έπαιζε σε τηλεοπτικό αγώνα ποδοσφαίρου κατά τη στιγμή του υποτιθέμενου βανδαλισμού.

Ο ίδιος βέβαια είχε ασκήσει έντονη κριτική στον Sheikh Salman bin Ebrahim Al Khalifa, Πρόεδρο της AFC (ασιατική συνομοσπονδία ποδοσφαίρου) και αμφισβήτησε τις προεδρικές εκλογές της FIFA το 2015. Αξίζει να αναφερθεί πως βασικά αιτήματα στο Μπαχρέιν κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών ήταν η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι πολιτικές ελευθερίες των Σιιτών. 

ΧΑΚΙΜ ΑΛ ΑΡΑΪΜΠΙ 2

Ο Sheikh Salman τυγχάνει να είναι μέλος της κυβερνώσας οικογένειας του Μπαχρέιν και ξάδερφος του βασιλιά. Όλα τα παραπάνω ασφαλώς και δεν εμπόδισαν τις αρχές του Μπαχρέιν όχι μόνο να τον συλλάβουν αλλά και να τον βασανίσουν 7 χρόνια πριν, σύμφωνα με πληροφορίες από έκθεση του Οργανισμού Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Τελικά, καταδικάστηκε ερήμην, σε 10 χρόνια φυλάκισης στο Μπαχρέιν.

Η σύλληψη στην Ταϊλάνδη

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Al-Araibi μαζί με τη σύζυγό του βρέθηκαν για μήνα του μέλιτος στην Ταϊλάνδη. Μετά από σήμα (και ένταλμα) της Ιντερπόλ, ο Al-Araibi συνελήφθη και κρατείται μέχρι σήμερα. Ο μεγαλύτερός του φόβος όμως είναι η πιθανότητα να εκδοθεί ξανά στο Μπαχρέιν, καθώς όπως επισημαίνει ο ίδιος θα φυλακιστεί άμεσα και θα βασανιστεί εκ νέου.

Με βάση τα όσα διαδραματίστηκαν στην τελευταία δίκη, οι Ταϊλανδοί έδωσαν δύο μήνες προθεσμία στον  Al-Araibi και τους δικηγόρους του προκειμένου να προετοιμαστούν για το επόμενο δικαστήριο, κάτι που σημαίνει ότι θα αναγκαστεί να παραμείνει μέχρι τότε στο κελί, περιμένοντας. Με το μέλλον του, ενδεχομένως και την ίδια του τη ζωή, να κρέμονται σε μία λεπτή κλωστή. 

Ο ρόλος της FIFA

Την προηγούμενη εβδομάδα, στην έδρα της FIFA στη Ζυρίχη, η 
γενική γραμματέας της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Fatma Samoura, είχε συνάντηση με τον Brendan Schwab (εκπρόσωπο της παγκόσμιας ομοσπονδίας παικτών) και τον Craig Foster, πρώην ποδοσφαιριστή και αρχηγό της εθνικής ομάδας της Αυστραλίας, με σκοπό να συζητήσουν και να ετοιμάσουν ένα πλάνο που θα μπορούσε να βοηθήσει τον Al-Araibi.

ΧΑΚΙΜ ΑΛ ΣΑΡΑΪΜΠΙ 4

Όλοι τους εξέφρασαν τη σοβαρή ανησυχία τους για το θέμα και συμφώνησαν ότι πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης. "Η συνάντηση ήταν πολύ παραγωγική και μας επέτρεψε να ανταλλάξουμε πολύ χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση, ειδικά αφού ο κ. Foster είχε συναντηθεί με τον ποδοσφαιριστή την περασμένη εβδομάδα στη Μπανγκόκ. Προτρέπουμε έντονα τις αρχές της Ταϊλάνδης και του Μπαχρέιν να κάνουν το σωστό και να εξασφαλίσουν ότι μπορεί να επιστρέψει με ασφάλεια στην Αυστραλία επειγόντως", δήλωσε σχετικά η Fatma Samoura.

ΧΑΚΙΜ ΑΛ ΑΡΑΪΜΠΙ 1

Η FIFA έχει στείλει επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης προκειμένου να λυθεί το ζήτημα, ενώ έχει καλέσει τις αρχές των δύο χωρών (Μπαχρέιν και Ταϊλάνδης) να διασφαλίσουν ότι ο ποδοσφαιριστής θα γυρίσει σύντομα και με ασφάλεια στην Αυστραλία, όπως ορίζουν τα σχετικά διεθνή πρότυπα. 

Το #SaveHakeem

Εκτός από τη FIFA υπάρχουν αρκετοί ακόμη φορείς που προσπαθούν να βοηθήσουν τον Al-Araibi. Ανάμεσά τους και η FFA (ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αυστραλίας) που προωθεί εκστρατεία για την απελευθέρωση του ποδοσφαιριστή, ανοίγοντας μάλιστα λογαριασμό για συγκέντρωση χρημάτων που θα χρησιμοποιηθούν στις προσπάθειες επιστροφής του Al-Araibi στην Αυστραλία.

"Ο Hakeem Αl-Araibi είναι μόνιμος κάτοικος Αυστραλίας και ποδοσφαιριστής ομάδας που αγωνίζεται στα εθνικά πρωταθλήματα. Μετά από μια διεξοδική διαδικασία, εκτιμήθηκε από την κυβέρνηση της Αυστραλίας ότι είναι πρόσφυγας. Αυτό είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που πρέπει να προστατευθεί. Ζητάμε από την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης να απελευθερώσει τον Hakeem για να επιστρέψει με ασφάλεια στην οικογένειά του και στο σπίτι του στην Αυστραλία" ήταν η επίσημη τοποθέτηση του επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αυστραλίας David Gallop.

Την ίδια στιγμή, παίκτες από τα αντρικά και γυναικεία πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Αυστραλίας ανεβάζουν φωτογραφίες και μηνύματα συμπαράστασης προς τον αθλητή από το Μπαχρέιν, χρησιμοποιώντας το hashtag #SaveHakeem, με χιλιάδες κόσμου να κάνει το ίδιο. 

Τη στήριξή τους στον Αl-Araibi έχουν εκφράσει και σπουδαίες προσωπικότητες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου όπως οι Didier Drogba, Jamie Vardy, Gary Lineker και Robbie Fowler. 

Ο ίδιος ο Al-Araibi, μιλώντας στο CNN, κάνει έκκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς να τον βοηθήσουν και να ασχοληθούν με την υπόθεσή του: "Είναι 2019, δεν θα έπρεπε καν να τίθεται θέμα ανθρώπινων δικαιωμάτων. Όμως στο Μπαχρέιν αυτά είναι ανύπαρκτα. Σας παρακαλώ, παλέψτε για μένα". 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.