Nicolò Zaniolo, ο νέος αυτοκράτορας της Ρώμης

Ο 19χρονος μέσος της Ρόμα ήταν ο πρωταγωνιστής της εβδομάδας για τα νοκ άουτ του Champions League. Στη Ρώμη μιλούν ήδη για τον διάδοχο του Totti.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 16 Φεβρουαρίου 2019

Μόλις 19 ετών, 7 μηνών και 12 ημερών. Κανένας Ιταλός ποδοσφαιριστής δεν έχει βάλει δύο γκολ σε αγώνα νοκ άουτ του Champions League σε τόσο μικρή ηλικία και αυτό λέει από μόνο του αρκετά για τον Nicolò Zaniolo. Ο ταλαντούχος νεαρός της Ρόμα μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν παντελώς άγνωστος στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό.

Έπαιξε στην U-19 της Ίντερ και στις μικρές εθνικές και το περασμένο καλοκαίρι, ετοίμασε βαλίτσες από το Μιλάνο για τη Ρώμη, στο πλαίσιο της μεταγραφής του Radja Nainggolan στους Νεραντζούρι. Η Ρόμα θα γινόταν η τέταρτη ομάδα του τα τελευταία δύο χρόνια μετά και από τις Φιορεντίνα και Βίρτους Εντέλα (ομάδα της Serie C).

Μερικούς μήνες πριν, υπήρχε μόνο ένας σημαντικός άνθρωπος από το χώρο του ποδοσφαίρου που είδε σημαντικά στοιχεία σε αυτόν. Δεν ήταν άλλος από τον Roberto Mancini, τον ομοσπονδιακό προπονητή της Ιταλίας, που κάλεσε τον Zaniolo στην εθνική για τους αγώνες του Nations League με την Πολωνία και την Πορτογαλία.

Το γεγονός πως ο παίκτης δεν είχε ούτε ένα λεπτό συμμετοχής μέχρι τότε στην Serie A ουδόλως απασχόλησε τον Mancini, που δέχτηκε αρκετή κριτική για την επιλογή του. 

Nicolò Zaniolo, ο νέος αυτοκράτορας της Ρώμης

Το ντεμπούτο του Zaniolo, που πλέον μετρά 14 συμμετοχές και 3 γκολ στη Serie A, στο Champions League έγινε εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης, σε ένα παιχνίδι που η Ρόμα έπαιξε πολύ άσχημα και ηττήθηκε με 3-0. Ο νεαρός από τη Μάσσα της Τοσκάνης όμως ήταν από εκείνους που ξεχώρισαν, σε ένα παιχνίδι που θα μπορούσε κάλλιστα να "καεί".

Κάποια πράγματα για τον Nicolò Zaniolo

  • Γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου του 1999.
  • Είδωλό του είναι ο Kaka.
  • Αγαπημένη του θέση εκείνη του κεντρικού μέσου.
  • Ο προπονητής της U-19 της Ίντερ, Stefano Vecchi, πιστεύει ότι μπορεί να φτάσει στο επίπεδο του Steven Gerrard και του Frank Lampard, καθώς συνδυάζει δύναμη, τεχνική και αίσθηση του γκολ.
  • Ο Francesco Totti τον χαρακτήρισε πρόσφατα σαν έναν πρωτότυπο ποδοσφαιριστή, όπως ακριβώς πρέπει να είναι ο σύγχρονος μεσοεπιθετικός και με ένα ντελικάτο αριστερό πόδι.
  • Το βασικότερο μειονέκτημά του σύμφωνα με τον Eusebio Di Francesco είναι πως πρόκειται για έναν πολύ φιλόδοξο και ανυπόμονο ποδοσφαιριστή, που όμως δε σταματά στιγμή να δουλεύει σκληρά.
  • Οι Ιταλοί δημοσιογράφοι θεωρούν πως θα βρίσκεται στην αρχική 11άδα της Σκουάντρα Ατζούρα στο πρώτο παιχνίδι του EURO 2020.

Ο γιος του πρώην ποδοσφαιριστή Igor Zaniolo (που έπαιξε κυρίως στις μικρές κατηγορίες της Ιταλίας και έφτασε μέχρι την Τζένοα) και της εντυπωσιακότατης Francesca Costa έχει σημειώσει από τις 26 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα 5 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις αλλά εκείνα τα δύο απέναντι στην Πόρτο την περασμένη Τρίτη, τον έκαναν τον σταρ της εβδομάδας για τη φάση των 16 του Champions League.

ΝΙΚΟΛΟ ΖΑΝΙΟΛΟ 2

Η Τζιαλορόσι πλευρά της Ρώμης έχει ενθουσιαστεί με αυτόν -οι οπαδοί της Ρόμα άλλωστε το έχουν αυτό, ενθουσιάζονται και απογοητεύονται τρομερά εύκολα και γρήγορα- καθώς βλέπουν στο πρόσωπό του έναν μοντέρνο box-to-box μέσο (που όμως μπορεί να παίξει και πιο μπροστά), με ένα θαυμάσιο αριστερό πόδι, αρκετά ικανό τεχνικά παρά το ύψος του (1,90 μ.) που δε φοβάται να τα βάλει με ήδη φτασμένους σταρ. 

Αν δεν υπήρχαν οι τραυματισμοί των Pastore και Pellegrini, ενδεχομένως ο ποδοσφαιρικός κόσμος να μη γνώριζε τον Nicolò Zaniolo. Τον γνώριζε όμως ο Eusebio Di Francesco, που δε δίστασε να τον ρίξει κατευθείαν στα βαθιά και να τον χρησιμοποιήσει σε αρκετές διαφορετικές θέσεις: Οργανωτής, κεντρικό χαφ, έξω δεξιά, ψευτοεννιάρι, trequartista πίσω από τους φορ.

ΝΙΚΟΛΟ ΖΑΝΙΟΛΟ 1

Σε όλες ο Zaniolo ανταπεξήλθε. Ίσως γιατί θέλει να αποδείξει πως δεν είναι ακόμη ένας περαστικός, από τους πολλούς είναι η αλήθεια που έχουν παρελάσει την τελευταία τριετία από τη Ρόμα. Ίσως έχει βλέψεις και για κάτι παραπάνω: Να γίνει το νέο είδωλο για την Curva Sud στην μετά-Totti και μετά-De Rossi εποχή.

Και γιατί όχι άλλωστε;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Φώτη Ιωαννίδη, ποιος αμυντικός σε έχει δυσκολέψει περισσότερο;

Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ομάδας μίλησε στο Esquire για δυσκολότερους αντιπάλους και αγαπημένους συμπαίκτες.

Γραφει Μπαμπης Δουκας