Η δύσκολη απόφαση του Pau Gasol, σε ένα ΝΒΑ που αλλάζει

Ο θρυλικός αρχηγός της εθνικής Ισπανίας βιώνει την εξέλιξη του παιχνιδιού. Πλέον, παίκτες σαν κι αυτόν ίσως είναι περιττοί.

Μετά τον Dirk Nowitzki, το φινάλε της καριέρας ενός ακόμη τεράστιου Ευρωπαίου μοιάζει να είναι κοντά. Ο Pau Gasol θα κλείσει τον Ιούλιο τα 39. Μετά από 17 αδιαμφισβήτητα επιτυχημένες σεζόν στο ΝΒΑ, ο πρεσβύτερος των αδερφών Gasol βιώνει την μάλλον πιο περίπλοκη αγωνιστική χρονιά από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Αμερική (τη σεζόν 2001/02 για λογαριασμό των Memphis Grizzlies). 

Μέχρι στιγμής, ο Ισπανός forward/center αγωνίζεται με τους San Antonio Spurs κατά μέσο όρο 12,2 λεπτά (συνολικά μόλις 330 όλη τη σεζόν), με τα στατιστικά του να έχουν καταρρεύσει: 4,2 π., 4,7 ρ., 1,9 ασ. είναι ο φετινός του απολογισμός, ενώ τα αντίστοιχα περσινά νούμερα έδειχναν 10,1 π., 8 ρ. και 3,1 ασ. σε 77 συνολικά συμμετοχές (23,5 λεπτά μ.ο. χρόνου).

Τι συμβαίνει λοιπόν με τον Pau Gasol; Σχετίζεται με την ηλικία του; Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε πως τους πρώτους μήνες της σεζόν, ο Gasol είχε έναν τραυματισμό που τον κράτησε έξω. Το ό,τι πλησιάζει στο τέλος της καριέρας του είναι σχετικό, καθώς μιλάμε για έναν από τους πιο έξυπνους παίκτες που έχουν παίξει τις τελευταίες δεκαετίες στο ΝΒΑ, ικανό να κατανοήσει πλήρως κάθε φορά το ρόλο του σε μία ομάδα.

Στο πρόσφατο παιχνίδι των Spurs με τους Toronto Raptos (νέα ομάδα του Marc Gasol), o Pau δεν αγωνίστηκε ούτε δευτερόλεπτο, μετά από απόφαση του coach Popovich. Οι δηλώσεις του μετά το τέλος του παιχνιδιού ήταν ειλικρινείς και χαρακτηριστικές: "Η αλήθεια είναι ότι το πρωτάθλημα έχει αλλάξει και αλλάζει συνεχώς. Πλέον είναι δύσκολο να δεις δύο μεγαλόσωμους τύπους να κοντράρονται για αρκετή ώρα στο παρκέ".

Οι αλλαγές που ανέφερε στις δηλώσεις του ο Gasol έχουν φυσικά γίνει αντιληπτές και από τον επί 23 συνεχόμενα χρόνια προπονητή των Σπιρουνιών, Gregg Popovich. "Το inside game έχει πεθάνει. Πρέπει να έχεις γρήγορους και ευκίνητους παίκτες, οι οποίοι θα είναι σε θέση να βάλουν τη μπάλα στο παρκέ, θα είναι διεισδυτικοί και θα μπορούν να σουτάρουν καλά και από μακριά. Ειδικά η απειλή από το τρίποντο είναι πολύ σημαντική υπόθεση. Όλοι οι προπονητές πια το πρώτο πράγμα που κοιτούν είναι το ποσοστό των τριπόντων. Αν βάλεις περισσότερα τρίποντα, κερδίζεις" έλεγε ο Popovich πριν από 1,5 χρόνο, προσπαθώντας να εξηγήσει την κυριαρχία των Golden State Warriors. 

Η δύσκολη απόφαση του Pau Gasol, σε ένα ΝΒΑ που αλλάζει

Και πράγματι, η επανάσταση που έφερε η ομάδα του Steve Kerr όχι μόνο στη λίγκα αλλά και στο ίδιο το μπάσκετ, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζονται όλες οι ομάδες πλέον. Πρακτικά, οι ψηλοί "δεινόσαυροι" έχουν εξαφανιστεί. Ακόμη όσοι εξ' αυτών έχουν μείνει, τραβιούνται προς τα έξω για να σουτάρουν από μακριά (και αυτοί). Το νέο στυλ ευνοεί ασφαλώς του γρήγορους, αθλητικούς ίσως και πιο μικρόσωμους παίκτες. Οι προπονητές βάζουν ένα λίγο πιο ψηλό τριάρι στο "4" και έναν power forward στο "5". Τύποι σαν τον Gasol καλούνται να μαρκάρουν αντιπάλους, οι οποίοι τους κάνουν να υποφέρουν. Στην περίπτωση του Pau, αν προστεθεί και η ηλικία του, κάτι τέτοιο καθιστά απαγορευτική τη χρησιμοποίησή του. Ακόμη κι αν ο προπονητής θέλει να τον έχει περισσότερη ώρα στο παιχνίδι, οι συνθήκες δεν του το επιτρέπουν.

Το συμβόλαιο του Gasol τελειώνει το καλοκαίρι του 2020 αλλά το (μικρό για τα δεδομένα του ΝΒΑ) dead cap των 6,7 εκατομμυρίων δολαρίων μεταφράζεται σε μία ενδεχόμενη μετακίνηση του θρυλικού Καταλανού. Ίσως και μία επιστροφή στη Γηραιά Ήπειρο για την αγαπημένη του Μπαρτσελόνα.

ΓΚΑΣΟΛ 1

Ο Pau Gasol έχει μέσα του αρκετό μπάσκετ. Ακόμη και για το επίπεδο του ΝΒΑ. Μπορεί να θέλει και ο ίδιος μία τελευταία ευκαιρία για να αμφισβητήσει στη πράξη το νέο στυλ παιχνιδιού. Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι μιλάμε για έναν άνθρωπο που μεταξύ άλλων έχει ανακηρυχθεί Rookie of the Year, έχει βρεθεί 6 φορές σε All Star και άλλες τόσες στις καλύτερες πεντάδες του πρωταθλήματος. Έναν τύπο που έχει δύο δαχτυλίδια πρωταθλητή με τους Lakers. O ίδιος έχει δηλώσει πως θέλει να παίξει τόσο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019 όσο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Όλα τα υπόλοιπα θα τα μάθουμε σύντομα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος