Ίσως είδαμε ήδη το καλύτερο παιχνίδι στο Champions League για φέτος

Η θριαμβευτική επέλαση των Ολλανδών περιείχε τρομερή μπάλα, λίγο VAR, αρκετά νεύρα και μία επική ανατροπή.

Λίγοι το είχαν φανταστεί. Πολλοί μπορεί να το είχαν απλά ονειρευτεί. 24 ώρες πριν, ένα 1-4 μέσα στο Santiago Bernabeu θεωρούνταν τρελό, απίστευτο, αδύνατο. Συνέβη όμως. Είναι μια σκληρή σαν μπετόν πραγματικότητα. Ήταν κάτι που συγκλόνισε όσους είδαν το χτεσινό παιχνίδι, ανάμεσα σε δύο ομάδες που οικονομικά η απόσταση τους απείχε έτη φωτός. Τα χρήματα όμως δεν παίζουν ποδόσφαιρο, το επιβεβαίωσε και ο λογαριασμός του ανθρώπου που άλλαξε το ποδόσφαιρο.

Να, όμως, που οι ρόλοι μέσα στο γήπεδο και παρά τα προγνωστικά, αντιστράφηκαν, περισσότερο από όσο η πρόσφατη ιστορία μπορεί να κατανοήσει.

Όσοι το παρακολούθησαν από την τηλεόραση πέρασαν πραγματικά καλά. Όσοι τυχεροί Ολλανδοί φίλαθλοι του Άγιαξ το είδαν μέσα από το γήπεδο, πέρασαν ακόμα καλύτερα. Από την άλλη πλευρά, οι οπαδοί της Βασίλισσας μέσα σε μία εβδομάδα είδαν την ομάδα τους να μένει εκτός τριών στόχων σε τρία παιχνίδια εντός έδρας. Τέταρτη συνεχόμενη ήττα αν συνυπολογίσουμε και το, πάλι εντός, 1-2 από τη Τζιρόνα στα μέσα του Φλεβάρη. Πραγματικός εφιάλτης.

Χτες το βράδυ, λοιπόν, το πνεύμα του Cruiff μπορεί και να μπήκε στο κορμί του Dusan Tadic, ενσαρκώνοντας το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο των τρομερών μωρών από το Άμστερνταμ. Ο Tadic, που το ρεκόρ του σε μία χρονιά ήταν τα 16 γκολ με την Τβέντε, έχει ήδη φτάσει τα 10 και έχει δώσει 15 έτοιμα γκολ στους συμπαίκτες του, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο, μέχρι το επόμενο, της καριέρας του.

Ίσως είδαμε ήδη το καλύτερο παιχνίδι στο Champions League για φέτος

Ο 30χρονος Σέρβος έσυρε τον Άγιαξ σε έναν μαγικό χορό, χαρίζοντάς στην ομάδα του την πρώτη εκτός έδρας νίκη στα νοκ άουτ του Champions League μετά από 22 χρόνια, την πρώτη συμμετοχή στα προημιτελικά της διοργάνωσης από το 2002/03, την πρώτη νίκη απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης μετά από 7 συνεχόμενες ήττες. Την ώρα που ο κάτοχος της Χρυσής Μπάλας Luka Modric έψαχνε τη σωστή πάσα στο κέντρο του γηπέδου για να αλλάξει τη φρικτή εικόνα των συμπαικτών και της ομάδας του, ο Tadic στα πρώτα 17 λεπτά έδωσε δύο πάρε-βάλε ασίστ στους Ziyech και Neres βάζοντας τον Άγιαξ για τα καλά στο παιχνίδι της πρόκρισης. Υπήρξε και αυτή η στιγμή μαγείας στο 0-2, εκεί που θύμισε Zinedine Zidane όσο ποτέ άλλοτε.

Ο Σέρβος, ωστόσο, έβαλε το γκολ της βραδιάς στο 0-3, ένα γκολ που θα βλέπουμε στα highlights της UEFA στο τέλος της σεζόν, ακόμα κι να χρειάστηκαν 4 λεπτά για να το καταλογίσει ο διαιτητής με τη βοήθεια του VAR. Την ίδια ώρα που ο Sergio Ramos, που πήρε κάρτα στο Άμστερνταμ για να παίξει κανονικά στα προημιτελικά (LOL), έβλεπε από τις εξέδρες το παιχνίδι έχοντας πάνω του κάμερες που κατέγραφαν τις αντιδράσεις του για το επερχόμενο ντοκιμαντέρ που αφορά στη ζωή του.

Τέσσερα γκολ στο Santiago Bernabeu είναι πολλά, ακόμα και για αυτή τη Ρεάλ που φέτος έχει ηττηθεί στην έδρα της 6 φορές. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μόνο η Μπαρτσελόνα κατάφερε να περάσει με διπλό από εκεί μέσα. Ο Ajax δεν θα τα είχε καταφέρει αν δεν είχε τον Σέρβο καλλιτέχνη σε τόσο μεγάλο βράδυ. Ακόμα κι όταν ο Asensio μείωσε στο 70 χρειάστηκαν μόλις 2 λεπτά για να μπει οριστικά η ταφόπλακα στα όποια όνειρα έκαναν οι Μαδριλένοι για ανατροπή. Το αριστουργηματικό φάουλ από τα αριστερά, ο Schone, έστειλε τη μπάλα στο απέναντι παραθυράκι, τους Ολλανδούς στην επόμενη φάση, σημαίνοντας την Ισπανική αποχώρηση. 

Η επιστροφή του όμορφου, συναρπαστικού, γεμάτου ποιότητα και ταχύτητα Ολλανδικού ποδοσφαίρου είναι γεγονός. Και ήρθε με έναν μεγάλο κρότο. Ανυπομονούμε ήδη για την επόμενη κλήρωσή τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος