Robin van Persie, ο τελευταίος των ιπτάμενων Ολλανδών

Ο κανονιέρης από το Ρότερνταμ γιορτάζει τα 37α γενέθλιά του και αυτή είναι η ιστορία του στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

Το απόγευμα της 12ης Μαΐου του 2019 στο De Kuip (πλέον γνωστό απλά ως Feyenoord Stadium) ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο. Αρχικά, λόγω της επικείμενης αποχώρησης του προπονητή της Φέγενορντ, Giovanni van Bronckhorst από τον πάγκο της ομάδας μετά από 4 χρόνια στην τεχνική ηγεσία (και πολλά περισσότερα στο ξεκίνημα της καριέρας του ως ποδοσφαιριστής). Έπειτα (και κυρίως), λόγω του τελευταίου παιχνιδιού μπροστά στο κοινό της ομάδας για τον Robin van Persie, που σήμερα μετρά ενάμιση χρόνο μακριά από τα γήπεδα και την απόφασή του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Ο van Persie (όπως ακριβώς και ο van Bronckhorst)  είναι γέννημα-θρέμμα του Ρότερνταμ. Παρά το γεγονός πως είχε παίξει μόλις τρεις σεζόν στη Φέγενορντ (συν μία, τη φετινή) πριν αποχωρήσει για την Αγγλία, ήταν ένα από τα αγαπημένα παιδιά των οπαδών. Ταυτόχρονα, τυγχάνει να είναι και ένας από τους σπουδαιότερους Ολλανδούς ποδοσφαιριστές των τελευταίων δεκαετιών. Με αφορμή τα 37α γενέθλιά του -γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου του 1983-, ανατρέχουμε στην ιστορία του, όπως αυτή καταγράφηκε στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. 

Η βιογραφία

Στις 6 Αυγούστου του 1983 γεννιέται στο προάστιο Κράλινγκεν του Ρότερνταμ, ο μοναδικός γιος του (αρκετά δημοφιλή στις Κάτω Χώρες) γλύπτη Bob van Persie και της εικαστικού και σχεδιάστριας κοσμημάτων José Ras. Μετά το διαζύγιο των γονιών του, ο μικρός Robin θα μεγαλώσει με τον πατέρα του.

Προερχόμενος από καλλιτεχνική οικογένεια, θα δείξει από πολύ νωρίς πως διαθέτει μία εξίσου δημιουργική πλευρά αλλά στην τέχνη του ποδοσφαίρου. Ξεκινά να παίζει ποδόσφαιρο στο δρόμο. Ακόμη κι όταν στα 5 του θα γραφτεί στις ακαδημίες της Εξέλσιορ, δεν θα σταματήσει να δίνει το παρών στα ντέρμπι της γειτονιάς του, παίζοντας συχνά με πολύ μεγαλύτερα παιδιά.

Robin van Persie, ο τελευταίος των ιπτάμενων Ολλανδών

Με τα χρόνια θα αποκτήσει τη φήμη του ταραχοποιού: Οι τσακωμοί στο δρόμο και οι αποβολές από το σχολείο βρίσκονται στην εβδομαδιαία ατζέντα του έφηβου van Persie. Το ταλέντο του όμως είναι τέτοιο, που τον κάνει να ξεχωρίζει.

Στα 13 του, θα κάνει το μεγάλο βήμα και θα βρεθεί στις ακαδημίες της Φέγενορντ, έχοντας ήδη την ταμπέλα του νέου Johan Cruyff. Οι άνθρωποι της πιο γνωστής ομάδας του Ρότερνταμ αποφάσισαν να ρισκάρουν στο ταλέντο του και επεδίωξαν να χειριστούν διαφορετικά την προσωπικότητά του. Στις μικρές ομάδας του συλλόγου θα κάνει τη διαφορά, όμως θα δείξει και τα αρνητικά δείγματα του χαρακτήρα του, όντας εξαιρετικά ατομιστής και οξύθυμος εντός αγωνιστικού χώρου.

Τη σεζόν 2000-01, μία κρίση τραυματισμών στην επιθετική γραμμή της Φέγενορντ, θα φέρει τον van Persie στην πρώτη ομάδα. Αρπάζει την ευκαιρία από τα μαλλιά, καθιερώνεται και μετά από τρία χρόνια έχει γράψει 61 συμμετοχές και 15 γκολ. Τα ψεγάδια του χαρακτήρα του όμως δεν έχουν εξαφανιστεί πλήρως και οι άνθρωποι της Φέγενορντ ψάχνουν υποψήφιους αγοραστές. Η Άρσεναλ παρακολουθεί ήδη για 1,5 χρόνο τον ποδοσφαιριστή και γνωρίζει πολύ καλά όλες τις πτυχές του. 

  • Αγαπημένα του χόμπι είναι το θέατρο, τα ταξίδια, το τένις και το πινγκ πονγκ. 
  • Ο πατέρας του είναι οπαδός τόσο της Φέγενορντ όσο και της Άρσεναλ, γι' αυτό και ενθάρρυνε τον γιο του να αποδεχθεί την πρόταση της αγγλικής ομάδας. Μάλιστα, στο σπίτι του έχει φιλοτεχνήσει μία ρέπλικα του Highbury από πηλό.  
  • O Bob van Persie έχει ισχυριστεί ότι ένα μέντιουμ του είχε πει ότι ο γιος του θα γίνει σπουδαίος ποδοσφαιριστής και θα παίξει στην εθνική Ολλανδίας, γι΄αυτό και δεν ανησύχησε ποτέ για τη συμπεριφορά του και το επαγγελματικό του μέλλον.
  • Μαζί με τον νεαρό Χιλιανό συμπαίκτη του στην Φέγενορντ, Jorge Acuna, είχαν πέσει θύματα ξυλοδαρμού από οπαδούς του Άγιαξ το 2001.
  • Το ντεμπούτο του με την εθνική Ολλανδίας (102 συμ./50 γκ.) έγινε στις 5 Ιουνίου 2005, όταν πέρασε ως αλλαγή στη θέση του Ruud van Nistelrooy, σε ένα ματς των προκριματικών του Μουντιάλ εναντίον της Ρουμανίας. 
  • Ένα από τα παρατσούκλια του, το "Ιπτάμενος Ολλανδός", προέκυψε μετά το γκολ του με κεφαλιά-ψαράκι εναντίον της Ισπανίας, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 και τον θρίαμβο των Οράνιε με 5-1.
  • Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς του ολλανδικού Esquire, τα χρήματα που έχει βγάλει στην καριέρα του από το ποδόσφαιρο αγγίζουν τα €48.000.000.
ΦΑΝ ΠΕΡΣΙ ΕΞΕΛΣΙΟΡ
Ο 11χρονος RVP με τη φανέλα της Εξέλσιορ (τρίτος από δεξιά, στην κάτω σειρά).
ΦΑΝ ΠΕΡΣΙ 1
Στο δωμάτιό του στο Κράλινγκεν, σε ηλικία 15 ετών.
ΦΑΝ ΠΕΡΣΙ 2
Εκτελώντας την Ισπανία στα γήπεδα της Βραζιλίας. Το γκολ που γέννησε το προσωνύμιό του σαν "Ιπτάμενος Ολλανδός".

Ιπτάμενος Ολλανδός στην Αγγλία

Ήταν η εποχή που οι Κανονιέρηδες του Arsene Wenger αναζητούσαν τον επόμενο Ιπτάμενο Ολλανδό για την μετά-Bergkamp περίοδο, με τον van Persie να φαίνεται πως πληροί όλα τα κριτήρια όσον αφορά την ποδοσφαιρική κλάση. Το καλοκαίρι του 2004, η Φέγενορντ θα δεχθεί την ύψους €3.200.000 πρόταση της αγγλικής ομάδας και ο 21χρονος -τότε- αριστερός εξτρέμ θα γίνει κάτοικος Λονδίνου. Θα γίνει μέλος των αήττητων πρωταθλητών της Premier League και οι απαιτήσεις θα ανέβουν αισθητά.

ΦΑΝ ΠΕΡΣΙ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ

Ο ίδιος γνωρίζει καλά ότι δεν πρόκειται κανείς να ανεχθεί περίεργες συμπεριφορές, γι' αυτό και είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, ενώ ταυτόχρονα δουλεύει ακατάπαυστα προκειμένου να αλλάξει επίπεδο και να φτάσει εκείνο των -σπουδαίων- συμπαικτών του: Thierry Henry, Dennis Bergkamp, Robert Pirés, Freddie Ljungberg και Cesc Fàbregas είναι μόνο λίγοι από αυτούς, με τους δύο πρώτους να παίρνουν υπό την προστασία τους τον νεαρό από το Κράλινγκεν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την ίδια περίοδο με τους ανθρώπους της Άρσεναλ, τον παρακολουθούσε στενά και ο αρχισκάουτερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (και ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Sir Alex Ferguson) Jim Ryan, ο οποίος είχε αναφερθεί εκτενώς στο ταλέντο αλλά και στην ανωριμότητά του.

Με την Άρσεναλ, ο Robin van Persie θα αγωνιστεί 194 φορές και θα σημειώσει 96 τέρματα. Θα παραμείνει στην ερυθρόλευκη πλευρά του Λονδίνου μέχρι το 2012, χωρίς να κατακτήσει το πρωτάθλημα (αν και την τελευταία του σεζόν θα ανακηρυχθεί Παίκτης της Χρονιάς στην Premier League). Κάτι όμως που θα συμβεί την αμέσως επόμενη χρονιά, όχι όμως με την Άρσεναλ αλλά με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην οποία έχει μεταγραφεί έναντι €28.000.000.

Στο Old Trafford κατάφερε να προσαρμοστεί αμέσως, έχοντας ιδανική συνεργασία με τον Wayne Rooney. Η τρίχρονη θητεία του στους Κόκκινους Διαβόλους θα ολοκληρωθεί με 86 συμμετοχές και 48 γκολ. Θα ακολουθήσουν 2,5 χρόνια στην Τουρκία με τη φανέλα της Φενέρμπαχτσέ (57 συμ./25 γκ.), προτού -στις 19 Ιανουαρίου του 2018- επιστρέψει στο Ρότερνταμ και την Φέγενορντ για να κλείσει την καριέρα του. 

Το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του, η εκτελεστική του δεινότητα αλλά και η έντονη προσωπικότητά του τον έκαναν πάντα να ξεχωρίζει. Σε σημείο που να θεωρείται πλέον ένας από τους κορυφαίους strikers του 21ου αιώνα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.