Novak Djokovic, γεννημένος νικητής

Ο Djoker κλείνει σήμερα τα 34.

Οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας ήταν και θα είναι πάντοτε μία ανεξάντλητη δεξαμενή σπουδαίων ταλέντων για τον κόσμο των σπορ. Αυτό δεν περιορίζεται απαραίτητα στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ (κυρίως) αλλά επεκτείνεται στα ατομικά αθλήματα, ακόμη κι αν κάποια από αυτά θεωρούνται λίγο περισσότερο "ελιτίστικα". Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα παραπάνω, από τον Novak Djokovic.

Novak Djokovic, γεννημένος νικητής

O γεννημένος στις 22 Μαΐου του 1987 Nole είναι αυτή τη στιγμή το νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης της ATP και, δίχως αμφιβολία, ένας από τους καλύτερους τενίστες των καιρών μας (αλλά και όλων των εποχών). Οι 17 Grand Slam τίτλοι, οι 34 σε ATP Tour Masters 1000, οι 14 σε ATP Tour 500 και οι αμέτρητες παραστάσεις στα κορυφαία courts του πλανήτη είναι οι πειστικότερες αποδείξεις για τον 33χρονο Σέρβο τενίστα, που έπιασε για πρώτη φορά ρακέτα στα 4 του χρόνια και δεν την άφησε ποτέ (ήταν δώρο του πατέρα του παρεμπιπτόντως). 

"Είναι το μεγαλύτερο ταλέντο που έχω δει από την εποχή της Monica Seles" είχε πει κάποτε η προπονήτρια Jelena Gencic (που ανέλαβε την προπόνησή του από το 1992) στους γονείς του Novak, Srdan και Dijana, όχι μόνο για τους πείσει να δώσουν τη συγκατάθεσή του ώστε ο έφηβος ακόμη γιος τους να μετακομίσει στο Μόναχο και την -σημαντική- ακαδημία του Nikola Pilic, αλλά κυρίως γιατί το πίστευε πραγματικά.

Κάποια πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον Nole

  • Δεν έχει χάσει ποτέ σε τελικό του Australian Open. Είναι ο μοναδικός τενίστας που έχει κερδίσει και τον Nadal και τον Federer, στο ίδιο τουρνουά.
  • Μία από τις πιο χαρακτηριστικές του συνήθειες -κάτι σαν γούρι- είναι να τρώει χορτάρι από το γήπεδο, κάθε φορά που θα βρεθεί στο Wimbledon.
  • Είναι φανατικός οπαδός του Ερυθρού Αστέρα. Μάλιστα, μόνο λίγες δεν είναι οι εμφανίσεις του τόσο στο στάδιο Rajko Mitic όσο και στην Aleksandar Nikolić Hall για τους αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ της ομάδας αντίστοιχα. Υποστηρίζει επίσης την Μίλαν και την Μπενφίκα.
  • Μιμείται εξαιρετικά τον οποιονδήποτε, δείχνοντας μεγαλύτερη προτίμηση σε συναθλητές του όπως οι Rafael Nadal, Roger Federer, Andy Roddick και Maria Sharapova. Δεν γνωρίζουμε αν κάνει κάτι αντίστοιχο και με τον Στέφανο Τσιτσιπά, τουλάχιστον προς το παρόν. 
  • Αγαπά πολύ τα σκυλιά. Έχει ένα poodle, τον Pierre, που συνήθως τον κουβαλά παντού μαζί του.
  • Οι γονείς του διατηρούν τρία εστιατόρια στο Βελιγράδι, ένα εκ των οποίων ονομάζεται Novak 1.
ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ ΓΡΑΣΙΔΙ
ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ
ΝΟΒΑΚ ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ ΣΚΥΛΟΣ

Ο Djokovic επιβεβαίωσε την ακαδημία πανηγυρικά από την πρώτη κιόλας στιγμή. Το 2001, σε ηλικία 14 ετών, κέρδισε σε 3 διαφορετικές κατηγορίες (singles, doubles και team) το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα junior, ενώ μόλις δύο χρόνια αργότερα άρχισε να δηλώνει συμμετοχή στα τουρνουά της ATP.

Από το ξεκίνημα της καριέρας του όλοι έβλεπαν έναν αθλητή με σπάνιο, έμφυτο ταλέντο, έναν all-court τενίστα, με έμφαση στο επιθετικό baseline παιχνίδι - στοιχεία που διατηρούνται μέχρι σήμερα, πλαισιωμένα από σπουδαία εμπειρία, εναλλακτικές προσεγγίσεις και ασφαλώς περίσσιο βαλκανικό θάρρος. 

Ο χαρακτήρας του ωστόσο δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση κάποιον από τους άλλους σπουδαίους τενίστες, σε οποιαδήποτε χρονολογική περίοδο. Είναι συνήθως πιο ταπεινός και πιο χαλαρός και -εν αντιθέσει με τον Federer και τους Αμερικανούς- δεν θα αναφερθεί ποτέ επιδεικτικά σε αντίπαλο, μετά από κάποια νίκη του. Ίσως οι βομβαρδισμοί της Σερβίας από το ΝΑΤΟ τo 1999 να έπαιξαν ρόλο σε αυτό.

ΝΟΒΑΚ ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ 3

Τότε που η οικογένεια Djokovic συνήθιζε να κρύβεται στο υπόγειο του σπιτιού της, στη γειτονιά Banjica του Βελιγραδίου, για να αποφύγει κάθε πιθανό κίνδυνο, καλώντας, μάλιστα, όσους γείτονες μπορούσε, όσους, σε τελική αναλύση, δεν είχαν τη δυνατότητα να προστατευθούν.

"Για 78 συνεχόμενες ημέρες κοιμόμασταν ελάχιστα εξαιτίας των βομβαρδισμών. Ήταν η περίοδος που αποφάσισα ότι, πάση θυσία, πρέπει να πετύχω, σεβόμενος κάθε αξία της ανθρώπινης ύπαρξης. Αφού κατάφερα και βγήκα ζωντανός από όλο αυτό, αποφάσισα να δουλέψω όσο πιο σκληρά γίνεται" έχει δηλώσει ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του. 

Εφόσον δεν μπόρεσαν να τον σταματήσουν οι βόμβες, δεν θα μπορούσε να το καταφέρει κανείς. Το είχε στο μυαλό του όχι μόνο το 2008, όταν κέρδισε τον Jo-Wilfried Tsonga, κατακτώντας τον πρώτο του σπουδαίο τίτλο (Australian Open) αλλά και κάθε φορά που το επαναλάμβανε.

ΝΟΒΑΚ ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ 2

Η προσωπικότητά του Djokovic ασφαλώς και δεν περιορίζεται εντός των τεσσάρων γραμμών του court. Έχει σπουδαία φιλανθρωπική δράση (μεταξύ άλλων είναι πρεσβευτής της UNICEF) και είναι αρκετές οι φορές που δωρίζει μέρος από τα χρηματικά έπαθλα που κερδίζει στα Gran Slams σε οργανώσεις και φορείς που ασχολούνται με παιδιά. Το 2012 το περιοδικό TIME τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του κόσμου, ενώ έχει κάνει αρκετές αξιοσημείωτες τηλεοπτικές εμφανίσεις όπως αυτές στο Late Show του David Letterman και στο Late Night του Jimmy Fallon. Το τένις θεωρείται το τρίτο δημοφιλέστερο σπορ αυτή τη στιγμή στη Σερβία. Ο λόγος δεν είναι άλλος πέρα από τον Novak Djokovic.

Τέλος, αν μπορούμε να του καταλογίσουμε κάτι αρνητικό, είναι η γενικότερη στάση που κράτησε κατά τη διάρκεια της Covid-19, με όλα όσα συνεπάγεται αυτό. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος