Τα wonderkids της φετινής ποδοσφαιρικής χρονιάς

Οι νεαροί ποδοσφαιριστές που έκαναν το ξεπέταγμα τη σεζόν που τελείωσε και όλη η ευρωπαϊκή πιάτσα ασχολείται μαζί τους.

Τους περισσότερους τους γνώριζες ήδη από το Football Manager. Όσοι πάλι ήταν σχεδόν άγνωστοι στο ευρύ κοινό, φρόντισαν με την παρουσία τους μέσα στο γήπεδο να κλέψουν τις εντυπώσεις. Στην λίστα που ακολουθεί βρίσκονται οι κορυφαίοι νεαροί της φετινής, συναρπαστικής, ποδοσφαιρικής σεζόν που ολοκληρώνεται προσεχώς με τους τελικούς του Champions League και του Europa League.

Jadon Sancho, Μπορούσια Ντόρτμουντ

Συμμετοχές: 43

Γκολ: 13

Ασίστ: 19

Ο 19χρονος Άγγλος μεσοεπιθετικός της Ντόρτμουντ είναι αναμφίβολα το πιο ενδιαφέρον project της νέας γενιάς, με την αξία του να κυμαίνεται πλέον κοντά στα €120.000.000. Τα στοιχεία που τον κάνουν να ξεχωρίζει είναι η έκρηξη και η ταχύτητά του, η αποτελεσματική ντρίμπλα και η μοναδική ικανότητά στο 1vs1, ενώ την ίδια στιγμή παίζει με αξιοζήλευτη για την ηλικία του πειθαρχία, ειδικά σε τακτικό επίπεδο. Η ομάδα της Βεστφαλίας συνηθίζει να εξελίσσει νεαρούς ποδοσφαιριστές αλλά στην περίπτωση του Sancho οι προσδοκίες ξεπεράστηκαν από την πρώτη κιόλας σεζόν του στο υψηλότερο επίπεδο. Η Μάντσεστερ Σίτι του Pep Guardiola (ομάδα από τα τμήματα υποδομής της οποίας προέρχεται) αλλά και οι υπόλοιποι "μεγάλοι" της Premier League ετοιμάζονται να προσφέρουν πάρα πολλά το επόμενο διάστημα για να τον αποκτήσουν.

Joao Felix, Μπενφίκα

Συμμετοχές: 43

Γκολ: 20

Ασίστ: 11

Το (νέο) παιδί-θαύμα της Μπενφίκα χαρακτηρίζεται από κάποιος ως ο νέος Cristiano Ronaldo και από άλλους ως μία βελτιωμένη εκδοχή του Rui Costa. Η αλήθεια είναι ότι διαθέτει αρκετά στοιχεία και από τους δύο (έξοχα τελειώματα, έκρηξη, υψηλή τεχνική κ.α.) αλλά και από τον Kaka, που είναι το είδωλό του. Όπως ο Sancho, έτσι και ο γεννημένος τον Νοέμβριο του 1999 Πορτογάλος μεσοεπιθετικός κοστολογείται στα €120.000.000, με τις Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Σίτι, Λίβερπουλ, Μπαρτσελόνα και Μπάγερν Μονάχου να έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους. 

Luka Jovic, Άιντραχτ Φρανκφούρτης

Συμμετοχές: 48

Γκολ: 27

Ασίστ: 7

Η Ρεάλ προθυμοποιείται να βγάλει περίπου €100.000.000 από τα ταμεία της για να κάνει δικό της τον επιθετικό-αποκάλυψη της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, την ίδια ώρα που η Μπαρτσελόνα καραδοκεί σε περίπτωση που στραβώσει η μεταγραφή. Ο 21χρονος Σέρβος εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο φονικούς ποδοσφαιριστές της Γηραιάς Ηπείρου (17 γκ. στην Bundesliga και 10 στο Europa League). Χαρακτηριστικό της κατάστασης που βρέθηκε φέτος ο Jovic, το γεγονός πως αρκετοί συμπαίκτες του πανηγύριζαν κάθε φορά που αυτός βρισκόταν σε πλεονεκτική θέση, πριν καν σουτάρει. 

Callum Hudson-Odoi, Τσέλσι

Συμμετοχές: 29

Γκολ: 6

Ασίστ: 7

Η σεζόν μπορεί να τελείωσε κάπως άδοξα για τον γεννημένο τον Νοέμβριο του 2000 εξτρέμ της Τσέλσι (υπέστη ρήξη αχίλλειου τένοντα στο ματς με την Μπέρνλι, τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε της Premier League) αλλά όλοι πήραν μία πρώτη γεύση για έναν από τους μελλοντικούς σταρ του αγγλικού ποδοσφαίρου. Η Μπάγερν Μονάχου επιδιώκει με εμμονή την απόκτησή του, έχοντας κάνεις μέσα στο 2019 πέντε απόπειρες να τον προσεγγίσει. Στην Τσέλσι από την άλλη, όχι μόνο σκοπεύουν να του προσφέρουν νέο, υψηλότερο συμβόλαιο, αλλά να του δώσουν κιόλας τη φανέλα με το νο.10 του Eden Hazard, που θα φύγει -κατά πάσα πιθανότητα- για την Ρεάλ Μαδρίτης.

Matthijs De Ligt, Άγιαξ

Συμμετοχές: 55

Γκολ: 7

Clean Sheets: 24

Τι να πρωτοπεί κάποιος για τον 19χρονο αρχηγό του Άγιαξ, που θέλει διακαώς να εντάξει στο δυναμικό της σύσσωμη η ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου; Ένα από τα κορυφαία προϊόντα που έβγαλαν τις τελευταίες δεκαετίας οι περίφημες ακαδημίες του Αίαντα, φαίνεται πως σύντομα θα γίνει ο κορυφαίος κεντρικός αμυντικός του πλανήτη - αν δεν είναι ήδη. Βαρκελώνη και Λίβερπουλ φέρονται να είναι οι πιθανότεροι προορισμοί για το επαγγελματικό του μέλλον, εκτός αν ο μάνατζέρ του, Mino Raiola, έχει διαφορετική άποψη.

Krzysztof Piatek, Μίλαν

Συμμετοχές: 41

Γκολ: 30

Ασίστ: 1

Μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερος από τους υπόλοιπους αυτής της λίστας, αλλά ο 23χρονος επιθετικός της Μίλαν (και της Τζένοα στο πρώτο μισό της σεζόν) μόλις ολοκλήρωσε την πιο επιτυχημένη χρονιά της καριέρας του, στο πάντοτε απαιτητικό και σκληροτράχηλο Campionato, πετυχαίνοντας 22 γκολ (στο πρωτάθλημα). Οι Ροσονέρι πιστεύουν -ή πιο ορθά, ελπίζουν- ότι έχουν βρει μία νέα περίπτωση Andriy Shevchenko. Παρότι κάτι τέτοιο ακούγεται σχεδόν σαν ιεροσυλία, τα πρώτα δείγματα του Πολωνού στράικερ στο Σαν Σίρο είναι άκρως ενθαρρυντικά.

Aaron Wan-Bissaka, Κρίσταλ Πάλας

Συμμετοχές: 39

Τάκλιν: 129

Ασίστ: 4

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι έτοιμη να καταθέσει πρόταση ύψους £50.000.000 για την απόκτηση του 21χρονου Άγγλου (με καταγωγή από το Κονγκό) δεξιού μπακ, με τις μέχρι τώρα εμφανίσεις του στην Premier League να δικαιολογούν απόλυτα την τιμή του. Στο μεταγραφικό σκηνικό για τον διεθνή με τις μικρές εθνικές ομάδες της Αγγλίας ποδοσφαιριστή αναμένεται να μπει και η Μάντσεστερ Σίτι, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα από το Νησί.

Nicolò Zaniolo, Ρόμα

Συμμετοχές: 36

Γκολ: 6

Ασίστ: 2

Ο 19χρονος μέσος της Ρόμα μπήκε στις ζωές των ποδοσφαιρόφιλων της Γηραιάς Ηπείρου μετά τα δύο γκολ που σημείωσε απέναντι στην Πόρτο, για την πρώτη φάση των νοκ άουτ του Champions League. Οι καλές του εμφανίσεις, ειδικά στη Serie A, τον καθιστούν αυτή τη στιγμή έναν από τους πιο ελπιδοφόρους νεαρούς Ιταλούς ποδοσφαιριστές. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Roberto Mancini τον είχε καλέσει στην Σκουάντρα Ατζούρα για τους αγώνες του Nations League με την Πολωνία και την Πορτογαλία, χωρίς ο Zaniolo να έχει ούτε ένα λεπτό συμμετοχής στο πρωτάθλημα.

Kai Havertz, Μπάγερ Λεβερκούζεν

Συμμετοχές: 42

Γκολ: 20

Ασίστ: 7

Ο γεννημένος το 1999 επιθετικός μέσος της Λεβερκούζεν θεωρείται το next best thing του γερμανικού ποδοσφαίρου. Τη φετινή χρονιά έσπασε μία σειρά από ρεκόρ (ο πρώτος παίκτης κάτω των 20 ετών που βάζει 15 γκολ σε μια σεζόν στην Bundesliga από τη σεζόν 1967-68, όντας παράλληλα ο νεαρότερος σκόρερ της Μπάγερ στην Ευρώπη και ο μικρότερος που φτάνει τις 50 εμφανίσεις) αλλά πέρα από αυτά, εκείνο που μετρά πραγματικά είναι η ασταμάτητη εξέλιξή του, σχεδόν κάθε εβδομάδα. Καθόλου τυχαία, ο Rudi Völler τον έχει χαρακτηρίσει ως "ένα ταλέντο που βγαίνει κάθε 100 χρόνια".

Θα μπορούσαν να βρίσκονται στη λίστα

  • Moise Kean, Γιουβέντους (19 ετών, επιθετικός)
  • Matteo Guendouzi, Άρσεναλ (20 ετών, μέσος)
  • Frenkie de Jong, Άγιαξ (22 ετών, μέσος)
  • Reiss Nelson, Χόφενχαϊμ (19 ετών, επιθετικός)
  • David Neres, Άγιαξ (22 ετών, επιθετικός)

Διάβασε ακόμη για το ποδοσφαιρικό θαύμα του Κατάρ αλλά και γιατί η Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα θα καταστρέψει το άθλημα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος